x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Ce trebuie să știi la schimbarea instalației electrice – sfaturi de la specialiștii Elematis

Ce trebuie să știi la schimbarea instalației electrice – sfaturi de la specialiștii Elematis

15 Mai 2018   •   10:28
Ce trebuie să știi la schimbarea instalației electrice – sfaturi de la specialiștii Elematis

În momentul în care instalația electrică s-a învechit și nu mai face față solicitărilor, este recomandată înlocuirea acesteia. La fel stă situația și în momentul în care are loc mutarea într-o locuință aflată într-un bloc de locuințe nu tocmai nou. Există însă o serie de recomandări de avut în vedere în acest sens. Pentru mai multe informații în acest sens am apelat la reprezentanții unei companii recunoscute pe piața de profil pentru soluțiile pe care le oferă: Elematis.

Când este necesară schimbarea instalației electrice? Cine va realiza proiectul? Ce materiale sunt necesare? Cât va costa întocmirea noii instalații? Pentru aceste întrebări și pentru alte nelămuriri reprezentanții www.elematis.ro oferă o serie de sfaturi celor interesați.

Când este necesară înlocuirea instalației electrice?

Ori de câte ori este necesară o reactualizare a consumatorilor sau o modificare a amplasării aparatelor electrocasnice și nu numai, se impun și modificări la nivelul instalației electrice. Achiziția unui aparat de aer condiționat, a unei noi mașini de spălat sau a unei instalații cu hidromasaj pentru baie sunt doar 3 exemple de situații în care revizuirea instalației electrice este absolut necesară.

Unele aparate și echipamente au nevoie de circuite speciale separate, tocmai pentru a le mări siguranța în exploatare. În alte cazuri instalațiile vechi nu mai fac față pur și simplu echipamentelor și consumatorilor curenți, iar în alte situații pur și simplu timpul își spune cuvântul: apare uzura la nivelul întregii instalații electrice.

Indiferent de caz, înlocuirea instalației electrice necesită parcurgerea unor etape bine stabilite. După cum indică și cei de la Elematis, schimbarea impune dezactivarea vechii instalații, căreia îi va lua locul cea nouă. Uneori chiar nu este nevoie nici măcar ca vechile circuite să fie eliminate în totalitate, întrucât dacă lucrarea va fi realizată de un specialist nu vor exista riscuri asociate cu faptul că acestea rămân în locul unde au fost inițial instalate.

Cine va realiza proiectul noii instalații electrice?

Desigur, proiectul noii instalații trebuie realizat de o persoană autorizată în domeniu. Necesitatea unui proiect se impune, întrucât absența unuia poate atrage două riscuri principale:

  • Subdimensionarea instalațiilor pentru viitorii consumatori poate atrage după sine consecințe grave, precum incendii cauzate de scurtcircuite ori alte accidente.
  • Supradimensionarea instalațiilor, care oferă siguranță, însă care se poate dovedi o investiție inutilă.

Pentru realizarea proiectului și pentru ca instalația să se dovedească eficientă, va fi nevoie de o evaluare corectă, de cunoașterea tuturor consumatorilor actuali și de o rezervă luată în calcul pentru situațiile în care proprietarul locuinței va achiziționa și alte aparate încadrate la categoria consumatorilor.

În acest sens, specialiștii Elematis stau la dispoziția celor interesați cu soluții și servicii potrivite, precum cele de proiectare și execuție a tablourilor electrice de distribuție.

Materialele utilizate

De fiecare dată, în cazul instalațiilor electrice materialele trebuie să corespundă din punct de vedere calitativ și tehnic cu cerințele specifice ale proiectului. În acest sens, proiectantul are rolul de a stabili care sunt materialele ce urmează să fie folosite, clasele și categoriile din care acestea vor face parte și numeroase alte detalii tehnice.

Pentru a veni în sprijinul celor care urmează să modifice sau să înlocuiască instalația electrică la nivel rezidențial, în cadrul website-ului www.elematis.ro sunt disponibile numeroase soluții precum: aparataj ultraterminal, cabluri, conductori, cofrete modulare, copex, tuburi PVC, tuburi metalice, cleme, doze, siguranțe automate, surse de iluminat, corpuri de iluminat și chiar și stabilizatoare și UPS-uri.

Pe de altă parte, cel care execută proiectul trebuie să respecte punerea în operă a materialelor recomandate, pentru care este de preferat să existe și certificatele de calitate și conformitate.

Nu în ultimul rând, cei interesați de modificarea sau înlocuirea unei instalații electrice vor trebui să fie atenți și la costuri. Nicidecum nu este recomandată colaborarea cu persoane neavizate, întrucât pot să apară ulterior riscuri și chiar consecințe grave. Pentru unii, costul proiectelor și al implementării acestora poate să pară destul de ridicat, însă va oferi de asemenea garanția lucrului bine făcut de către persoane autorizate.

Odată ce nelămuririle au fost înlăturate, cei interesați nu mai trebuie decât să găsească proiectantul, materialele și executantul. Pentru oricare dintre aceste 3 aspecte reprezentanții Elematis stau la dispoziția celor interesați. Mai multe informații cu privire la produsele și serviciile oferite pot fi obținute direct de pe website-ul www.elematis.ro.

×