x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Administrația Deltei Dunării a reluat proiectul adăposturilor pescărești

Administrația Deltei Dunării a reluat proiectul adăposturilor pescărești

09 Dec 2019   •   16:04
Administrația Deltei Dunării a reluat proiectul adăposturilor pescărești
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a reluat procesul de întocmire a proiectului pentru amenajarea adăposturilor pescăreşti şi speră ca în perioada de programare viitoare cel mai târziu să atragă fonduri europene pentru realizarea acestuia, a declarat guvernatorul Rezervaţiei, Cătălin Ţibuleac.
El a numit adăposturile pescăreşti drept "Fata Morgana" şi a subliniat necesitatea realizării acestora.

"După numirea în funcţie, am găsit un proiect cu adăposturi pescăreşti mobile care a fost rescris ca adăposturi plutitoare, dar proiectul nu a fost depus. Lucrurile au întârziat nepermis de mult. Sper ca în acest exerciţiu financiar să depunem proiectul. Dacă nu, cu siguranţă vom depune acest proiect în următoarea perioadă de programare, cu atât mai mult cu cât îl vom avea definit ca atare", a menţionat guvernatorul Ţibuleac.

Pescarii au reclamat în repetate rânduri necesitatea înfiinţării acestora, iar recent, în timpul unei întâlniri cu ARBDD, au atras atenţia că în zonele în care ar putea fi amenajate nu este posibil accesul.

"Este necesar ca ARBDD să identifice zonele unde ar putea fi amplasate aceste structuri şi eventual să stabilească un set de criterii ce trebuie respectate la amenajarea acestora. În plus, mai sunt zonele de plajă de la Marea Neagră unde se pot desfăşura activităţi economice, dar accesul la ele nu se poate face decât prin zone cu regim special, Portiţa-Periteaşca, Corbu-Edighiol. ARBDD ar trebui să reglementeze şi acest aspect", a afirmat preşedintele asociaţiei Goloviţa, Cătălin Balaban.

Adăposturile pescăreşti din Deltă constituie o problemă foarte veche pentru autorităţile Rezervaţiei şi niciuna dintre conducerile ARBDD din ultimii 15 ani nu a reuşit să o rezolve din cauza statutului juridic al terenului pe care sunt amplasate. În timp ce autorităţile au declarat, în anii trecuţi, că numărul adăposturilor de pe domeniul de interes public naţional este foarte mare, de circa 700, şi că aceste amenajări care le oferă pescarilor condiţii de odihnă nu respectă nicio normă de igienă, pescarii au susţinut că, tradiţional, acordarea dreptului de a pescui presupune şi obţinerea dreptului de a-şi face un adăpost în Rezervaţie şi că acestea trebuie legalizate.

AGERPRES 

×
Subiecte în articol: delta dunării adaposturi pescaresti