x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Epidemie de pesimism. Leul și afacerile cad

Epidemie de pesimism. Leul și afacerile cad

de Valentin Gros    |    26 Mar 2020   •   10:40

Leul se va deprecia față de euro pe parcursul unei perioade de un an, după cum anticipează 85% din respondenții sondajului Indicatorul de Încredere Macroeconomică, efectuat de organizația profesioniștilor în domeniul financiar CFA România. Valoriile medii estimate indică un curs oficial de 4,8626 lei/euro peste șase luni și de 4,9400 lei/euro peste 12 luni (la începutul lui martie 2021).

Cota medie pentru rata inflației, în intervalul martie 2020 – martie 2021, se cifrează la 3,67%.

Epidemia Coronavirus a adâncit pesimismul analiștilor financiari. Astfel, 55% din cei chestionați consideră că, în România, condițiile de business se vor înrăutăți în următoarele 12 luni, numai 10% cred că aceste condiții se vor îmbunătăți, și 35% sunt de părere că nu vor interveni schimbări. Așadar, balanța dintre cei cu viziune negativă și cei cu viziune pozitivă ne arată un minus de 45%. Cercetarea anterioară, din luna ianuarie, a relevat tot un minus, dar de numai 8%.

 

O diferență mare de percepție, de la lună la lună, a apărut la ocuparea forței de muncă. Dacă în ianuarie balanța era una pozitivă, de 8%, în februarie s-a ajuns la minus de 40%. Dintre subiecți, 50% văd o deteriorare și numai 10% o îmbunătățire la acest capitol, în următoarele 12 luni.

 

×