x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, a cincea piață de producție atractivă din Europa

România, a cincea piață de producție atractivă din Europa

26 Mai 2019   •   15:37
România, a cincea piață de producție atractivă din Europa

România este a cincea piață atractivă de producție din Europa și a ocupat locul 12 pe plan mondial, potrivit studiului privind indicele riscului de producție 2019, realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.

"Deoarece transportul reprezintă 50% din costul logistic actual pentru ca un produs să ajungă de la producător la destinatarul final, se iau în considerare soluții eficiente de economisire a timpului și costuri de livrare. Astfel, se creează noi noduri globale de transport și se propune ca România să facă parte din coridorul "Silk Road by Sea CEE" până în 2025, o rută extinsă care merge din China spre Europa pe mare. Astfel de proiecte vor spori atractivitatea României ca intrare de intrare în Europa, având un impact direct asupra dezvoltării piețelor logistice și industriale, a declarat Rodica Târcavu, Partener Cushman & Wakefield Echinox.

Cushman & Wakefield a analizat 48 de țări din regiunile EMEA, America și Asia-Pacific, utilizând 20 de criterii care iau în considerare condițiile de piață, costurile și riscurile, România fiind extrem de competitivă în ceea ce privește costurile și condițiile pieței.

Astfel, la nivel european, piața de producție din România este depășită doar de cele din Cehia, Polonia, Lituania și Ungaria, în timp ce cele mai atractive piețe industriale din lume sunt China, Statele Unite, Taiwan, India și Canada.

Într-un clasament care acordă o importanță mai mare costurilor (60% față de 40% în scenariul de bază), România ocupă locul doi, după Lituania. În schimb, în ​​scenariul în care cota de risc este de până la 60% (față de 20% în scenariul de bază), România se situează pe locul 16 în Europa.

Cu un nivel al chiriilor pentru spații industriale și logistice între 3,6 și 4,1 euro/ mp/lună, România este una dintre cele mai competitive piețe la nivel european, iar nivelul salariilor, calculat de Eurostat la 6,9 euro / oră este de 75 % sub media UE (27,4 euro / oră).

În prezent, cele mai importante schimbări ale pieței industriale locale sunt legate de disponibilitatea forței de muncă și de tendința de a automatiza depozitele existente sau subdezvoltate. Investitorii și utilizatorii finali își propun să-și deschidă sau să-și extindă capacitățile de producție în orașe în care au acces la o forță de muncă mai largă și mai calificată și unde se pot dezvolta pe termen lung. Proiectele sunt analizate în detaliu în funcție de planurile viitoare de producție, care depășesc adesea zona de servicii a țării, volumele mari fiind trimise spre export către Europa și pe alte continente.

Consultanții Cushman & Wakefield consideră că producția globală a intrat într-o etapă marcată de influența tehnologiei și a inovării, atât în ​​ceea ce privește procesul de fabricație, cât și în lanțul logistic. Elemente precum naționalismul și protecționismul, încorporate de Brexit sau de războiul comercial dintre China și Statele Unite, pot influența semnificativ fluxurile de mărfuri la nivel mondial, în timp ce țările care investesc în platforme de infrastructură care facilitează circulația mărfurilor către și dinspre liniile de producție vor continua pentru a ocupa primele locuri în clasamentul de atractivitate.

×
Subiecte în articol: investiţie