x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România oferă cea mai slabă protecție anticriză

România oferă cea mai slabă protecție anticriză

de Dan Straut    |    13 Iul 2020   •   08:51
România oferă cea mai slabă protecție anticriză

Pachetul de măsuri economice oferit de România mediului de afaceri valorează doar 4,8% din Produsul Intern Brut (PIB), aceasta fiind cea mai mică alocare din Uniunea Europeană, a remarcat economistul-șef al UniCredit, Dan Bucșa. Țările UE cu alocări sub 10% din PIB mai sunt Bulgaria (5,5%) și Slovacia (5,8%), iar țările cu cele mai mari alocări sunt Germania (peste 35%), Cehia (23,5%) și Italia (20,5%).

 

Economistul a luat în calcul două tipuri de sprijin: direct - cuprinzând cheltuieli fiscale, excepții de la plata taxelor, subvenții, ajutoare, transferuri etc. - și indirect, respectiv credite și garanții. Germania iese în evidență atât prin dimensiunea programului, cât și prin rapiditatea implementării. „România are cel mai diversificat program din toate țările. Încearcă să bifeze toate căsuțele, dar problema e că dimensiunea lui este foarte mică în comparație cu altele. Dacă ar fi să punem în balanță dimensiunea și diversitatea programelor, aș spune că țările care ies în evidență la noi în regiune sunt Polonia și Slovenia”, a explicat Dan Bucșa într-o videoconferință.

 

Greu de urnit

 

Programele economice de sprijin anticriză au fost anunțate încă din martie, dar au început foarte greu să fie implementate, în aproape toate țările UE. „În mare parte din țări nu s-a întâmplat aproape nimic până în aprilie. Programele au început, de fapt, în luna mai, unele în iunie, iar unele țări încă așteaptă (…) Nu este o surpriză, pentru că birocrația este foarte stufoasă în toată regiunea. Există și țări care cer în continuare ștampiluța și dosarul cu șină”, a spus economistul.

 

Noul „Prima Casă” va scumpi locuințele

Majorarea plafonului maxim de garanţii în cadrul noului program „Prima Casă” va duce la creşterea preţurilor în piaţa imobiliară, apreciază Dan Bucşa. „Programul a ţinut preţurile apartamentelor sub 60.000-65.000 de euro. Dacă limita creşte, preţurile se vor duce acum spre 95.000 de euro”, a spus economistul. El a dat ca exemplu Croaţia, care a procedat la fel, iar preţurile au crescut cu 20% într-un an.

 

 

Aceste programe de sprijin vor trebui menținute în 2021. Dacă ele sunt făcute și implementate bine acum, eficiența lor va fi mai mare la anul. IMM Invest merge extrem de încet.

Dan Bucșa, economist-șef UniCredit

 

Din martie până în mai, mediul de afaceri a fost dus cu zăhărelul promisiunilor

×