x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Serbia mizează pe industria IT pentru salva economia

Serbia mizează pe industria IT pentru salva economia

16 Aug 2018   •   15:33
Serbia mizează pe industria IT pentru salva economia

Serbia, o ţară care se laudă cu inventatorul Nikola Tesla, vrea să profite de industria IT pentru a pune capăt mai multor decenii de stagnare economică după războaiele din anii 1990. 

 

Chiar dacă la nivel global sau european este un jucător mic, industria IT din Serbia reprezinta 10% din Produsul Intern Brut al tarii. De la inceputul anului, exporturile de tehnologie se ridică la aproximativ un miliard de euro, fata de 900 milioane de euro în 2017, ceea ce pune sectorul IT pe locul al treilea în topul sectoarelor la export după automobile şi agricultură, subliniază ministrul de Finanţe, Sinisa Mali. 

Companiile de IT din Serbia produc software pentru diferite industrii, aplicaţii cloud, jocuri online şi teste. De asemenea, gestionează call centere şi centre de suport. Piaţa din Serbia este una competitivă având în vedere că multe ţări se luptă pentru o cotă din banii investiţi de companiile străine de IT. 

Sub conducerea premierului Ana Brnabic, un tehnocrat în vârstă de 42 de ani cu experienţă în promovarea antreprenoriatului, Serbia a început să îşi extindă sprijinul oferit start-upurilor şi să atragă multinaţionale care să demareze operaţiuni în Serbia. În cadrul strategiei sale, Serbia atrage investitorii străini cu mâna sa de lucru ieftină precum şi cu subvenţii de până la 10.000 de euro per angajat. 

"Tehnologia informaţiei şi agenda digitală sunt viitorul economiei noastre. Trebuie să continuăm să pregătim cât mai mulţi oameni posibil să lucreze în acest sector", a apreciat preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic. O serie de mari companii din industria IT precum Microsoft, IBM şi Intel fie şi-au deschis centre de dezvoltare în Serbia fie au încheiat contracte de outsourcing cu firmele locale, oferind salarii care sunt de peste trei ori mai mari decât salariul mediu lunar de 420 de euro. 

Economia Serbiei ar urma să înregistreze un avans de 4% în acest an, potrivit Băncii Centrale, în creştere faţă de 2% în 2017. Exporturile nete de servicii au crescut cu 23,2% în prima jumătate a anului, stimulate de servicii de IT şi comunicaţii precum şi de servicii de business. 

Potrivit cifrelor oficiale, în anul 2017 erau peste 2.000 de firme în sectorul de tehnologie din Serbia, în creştere faţă de 700 în 2006, iar veniturile s-au dublat până la 1,5 miliarde euro. Deşi PwC se aşteaptă ca sectorul de tehnologie din Serbia să continue să crească cu peste 20% pe an, expansiunea este limitată de lipsa de personal calificat. Universităţile pregătesc ingineri dar se estimează că ţara vecină are nevoie de un număr suplimentar de cel puţin 15.000 ingineri dacă vrea să îşi îndeplinească ambiţia de a fi mai mult decât un centru ieftin de outsourcing. 

Pentru a remedia problema, Guvernul de la Belgrad a alocat 65 milioane de euro pentru centre de ştiinţă şi tehnologie şi de asemenea intenţionează să investească 70 milioane euro în noi computere şi conexiuni la internet în şcoli. În plus, cursurile de programare software au devenit obligatorii în şcolile primare. AGERPRES

×