x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sidex, pregătit pentru o nouă vânzare

Sidex, pregătit pentru o nouă vânzare

de Adrian Stoica    |    16 Apr 2018   •   15:23
Sidex, pregătit pentru o nouă vânzare
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Compania ArcelorMittal a confirmat că ar putea vinde combinatul siderurgic din Galaţi, pentru a compensa preluarea Ilva, cea mai mare oţelărie din Europa. Combinatul gălăţean a fost inclus în pachetul de separare a unor active solicitat de Comisia Europeană. Sidex Galați a fost privatizat în 2001 în cadrul unei tranzacții de 70 de milioane de dolari şi investiţii de 350 milioane de dolari în următorii 10 ani.

ArcelorMittal a anunțat că în cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziția unității Ilva (Italia) - a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor referitoare la afectarea concurenţei pe piaţa europeană prin această achiziţie. Pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino (Italia), ArcelorMittal Galați (România), ArcelorMittal Skopje (Macedonia), ArcelorMittal Ostrava (Republica Cehă), ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg), liniile de zincare nr. 4 și 5 de la Flemalle; decaparea, liniile de laminare la rece și ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège ( Belgia), se arată într-un comunicat al ArcelorMittal.

 

"Orice vânzare va fi condiționată de finalizarea achiziției Ilva de către ArcelorMittal. Se așteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018", se mai arată în comunicat. Autorităţile europene trebuie să stabilească dacă tranzacţia nu încalcă prevederile comunitare până pe 23 mai. Dacă înainte de privatizare pe platforma combinatului lucrau 27.000 de oameni, astăzi aici mai lucrează circa 7.000, din care 5.500 sunt ai combinatului, iar restul ai firmelor contractoare.

 

4% din PIB-ul României asigura combinatul Sidex Galaţi înainte de privatizare

În ultimii ani, Combinatul ArcelorMittal Galaţi a înregistrat o producţie medie de circa două milioane de tone de oţel pe an, după ce în 1989 atinsese vârful său de producţie, opt milioane de tone de oţel. Din cele şase furnale existente atunci, astăzi mai este în picioare doar unul.

 

ArcellorMital scoate la vânzare fostul Sidex şi este gata să plătescă 1,8 miliarde de euro  pentru preluarea Ilva, cea mai mare  oţelărie europeană

×
Subiecte în articol: ArcelorMittal Galaţi