x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul, inamicul numărul unu al antreprenorilor autohtoni

Statul, inamicul numărul unu al antreprenorilor autohtoni

de Giulia Anghel    |    25 Mar 2019   •   08:51
Statul, inamicul numărul unu al antreprenorilor autohtoni

Deşi afacerile antreprenorilor români devin din ce în ce mai profitabile, ponderea lor în economie scade câte puţin de la an la an, în favoarea firmelor străine. Cu toate astea, problema cu  care se confruntă societăţile autohtone nu este concurenţa multinaţionalelor, ci felul în care autorităţile tratează mediul de afaceri. Mai mult, în judeţele unde a înflorit capitalul străin, acolo s-au dezvoltat şi bussinesurile locale, arată studiul „Capitalul privat românesc”, ediţia IV, realizat pentru perioada 2014-2017, de Ziarul Financiar cu sprijinul Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

 

Companiile româneşti pierd în fiecare an din ponderea lor în economie, ajungând la 45% în 2017, în timp ce firmele străine au tot crescut, deţinând astăzi 51%.  Cu toate astea, societăţile private străine au înregistrat în 2017 o profitabilitate de 3,7%, în timp ce a firmelor autohtone a fost de 6,7%. Rezultatul net, obţinut prin diferenţa dintre profiturile nete şi pierderile nete, înregistrat de firmele româneşti a fost de 41 miliarde lei în 2017, la o cifră de afaceri de 611 miliarde de lei. În ceea ce priveşte companiile străine, ele au marcat un rezultat net de numai 26 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 697 miliarde de lei.

Îmbunătăţirea profitabilităţii s-a datorat creşterii economice, dar şi reducerii impozitului pe dividende de la 16%, la 5% din 2016. Din păcate însă, avântul din ultimii ani s-a bazat pe consum. În timp ce comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, care au o pondere de 40% în economie, au înregistrat creşteri de 8-10% în 2017, construcţiile au stagnat sau chiar au scăzut.

 

„Pare paradoxal, dar principalul adversar al mediului de afaceri românesc este statul român, prin instituţiile sale. Când avem controale toată ziua a instituţiilor de forţă, toate în linie, îţi pui întrebarea de ce.” Cristian Pârvan, preşedinte PIAROM

 

Productivitate la jumătate

În timp ce profitabilitatea firmelor autohtone cu capital privat a fost dublă sau chiar triplă faţă de cea a societăţilor străine, productivitatea lor s-a situat la jumătate. Chiar şi în aceste conditii, companiile străine plătesc salarii medii nete aproape duble faţă de cele autohtone. Deşi numărul de angajaţi în bussiness-urile româneşti este de 2,5 milioane de salariaţi, dublu faţă de cel al multinaţionalelor, care este de numai 1,2 milioane de salariaţi, productivitatea muncii acestora este foarte ridicată, de circa 500.000 de lei anual, faţă de 240.000/an în firmele private româneşti.

 

Acolo unde capitalul străin îşi face loc, capitalul românesc înfloreşte, şi ar trebui să profităm de know-how-ul şi de eficienţa capitalului străin. Eficienţa companiilor româneşti este la aproape jumătate, în comparaţie cu eficienţa societăţilor străine, deci mai avem încă mult de învăţat cum să facem bussiness şi acest lucru este cumva normal.

Dragoş Petrescu, proprietar City Grill

 

Firmele străine sunt mai puternice

Deşi companiile străine sunt mai puţine, acestea devin tot mai mari, iar firmele autohtone, care sunt mai numeroase, sunt de 10-15 ori mai mici. Dacă în 2017 erau înregistrate 476.882 de societăţi româneşti, numărul celor străine a rămas constant, de circa 36.500, fapt ce arată că acestea au ajuns la maturitate şi vor să devină mai eficiente.

Media cifrei de afaceri a firmelor străine este de 17 milioane de lei şi 32 de salariaţi, iar cea a antreprenorilor români este de 250.000 de lei şi 5 salariaţi. Din păcate însă, dacă societăţile româneşti doresc să-şi dezvolte afacerile şi să iasă pe pieţele internaţionale trebuie să fie mai puternice şi să aibă venituri de peste 4,7 milioane de lei.

 

În judeţele în care există ponderi mari a companiilor străine, acolo înfloreşte şi capitalul românesc. Trebuie amplificată această simbioză, nu tratat capitalul autohton ca fiind în luptă cu cel străin,

Cristian Pârvan, PIAROM 

 

 

2017, an istoric

Cel mai bun an pentru societăţile care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul ţării a fost 2017, când cifra de afaceri totală s-a ridicat 1a 1.359 miliarde de lei, în creştere  cu 11% faţă de anul anterior. Firmele care activează pe teritoriul ţării, atât cele străine, cât şi cele autohtone, au avut o pondere de 96% din economie, iar statul, după privatizări, a rămas cu 4%. Însă românii au pierdut încet-încet, câte un procent, astfel încât astăzi ponderea capitalului privat autohton a scăzut la 45%, iar a celui străin a ajuns la 51%. Companiile româneşti cu  capital privat au avut o cifră de afaceri de 611 miliarde de lei în 2017, iar cele străine de 697 miliarde de lei.

×