x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. În ce pot să investesc 100.000 lei ?

Jurnalul bursier. În ce pot să investesc 100.000 lei ?

08 Apr 2019   •   08:15
Jurnalul bursier. În ce pot să investesc 100.000 lei ?

Există o categorie de investitori cunoscută la nivel global sub denumirea de “High Net Worth Individuals” (HNWI), care deţin active financiare lichide în valoare de minimum un milion de dolari. Pe primele trei poziţii în topul oraşelor cu populaţie HNWI se află New York, Londra şi Tokyo, ritmul de creştere fiind mult mai accelerat în zona Asia-Pacific, comparativ cu Europa şi America.

Aceşti clienţi sunt targhetaţi atât de către diviziile de private banking, cât şi de către societăţi de administrare a investiţiilor, care le oferă portofolii administrate privat. În cazul unui portofoliu privat, clientul stabileşte împreună cu administratorul o structură de portofoliu personalizată, în funcţie de următorii factori:

 

  • apetitul la risc – deşi au averi impresionante, unii investitori au drept scop conservarea averii, nefiind dispuşi să se expună la volatilitate;
  • nevoia de lichiditate – aceasta poate fi generată atât de investiţii în business-uri personale, cât şi de acoperirea unor cheltuieli semnificative în viitor. Estimarea eronată a nevoii de lichiditate poate forţa investitorii să vândă active cu discount, generând astfel pierderi în portofoliul acestora;
  • nevoia de diversificare - având în vedere că prin diversificare riscul este redus, portofoliul construit trebuie să ţină cont de toate activele deţinute de investitor.

 

Toate deciziile de investiţii vor fi luate de către administrator, în baza mandatului discreţionar, asumându-şi astfel responsabilitatea asupra performanţei obţinute.

 

În ce investesc administratorii activele acestor clienţi la nivel global?

Conform World Wealth Report 2018, publicat de Capgemini, acţiunile deţineau cea mai mare pondere în primul trimestru din 2018, respectiv 30,9% din activele totale ale clienţilor HNWI, urmate de cash şi instrumente asimilate cash (27,2%) şi real estate (16,8%).

 

Cum funcţionează aceste portofolii private pe piaţa autohtonă ?

Dacă ne referim la piaţa românească, portofoliile private sunt administrate de societăţi de administrare a investiţiilor, cu respectarea cadrului legal şi sub supravegherea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară). Pe acest segment, piaţa este destul de concentrată, cu doar trei jucători care administrează în total 280.6 mil. lei: S.A.I. Certinvest, Erste Asset Management şi Raiffeisen Asset Management

Suma minimă pentru a beneficia de un astfel de portofoliu variază de la un administrator la altul (spre exemplu, în cazul  S.A.I. Certinvest este de 100.000 RON). Portofoliile clienţilor sunt orientate spre o gamă variată de instrumente financiare: acţiuni, obligaţiuni corporative, titluri de stat, fonduri de investiţii, ETF-uri, REITs , artă, aur etc., atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele externe.

 

De ce să apelez la un specialist în investiţii ?

Pentru tot mai mulţi clienţi, administrarea disponibilităţilor financiare reprezintă o provocare. De cele mai multe ori aceştia sunt implicaţi financiar şi emoţional în afacerile proprii sau în funcţiile pe care le ocupă. Din această cauză, în multe ipostaze, administrarea banilor personali tinde să ocupe un loc secundar în lista de priorităţi, de multe ori cu consecinţe nefaste. Administrarea profesionistă a banilor devine astfel o necesitate din ce în ce mai importantă pentru a proteja disponibilităţile financiare existente. Expertiza societăţilor de asset management se bazează pe analiza şi interpretarea informaţiilor relevante privind pieţele ţintă şi a fost validată de-a lungul mai multor cicluri economice.

În contextul actual, în care dobânzile bancare sunt la un nivel redus, clienţii băncilor devin preocupaţi de găsirea unor alternative investiţionale care să le permită obţinerea unor randamente atractive, superioare ratei inflaţiei. Astfel se explică ritmul de creştere a sumelor atrase de către societăţile de administrare a investiţiilor din România pe segmentul portofolii private, tendinţă care va continua şi în perioada următoare.

 

Daniela Vasile

Director Portofolii Private - SAI Certinvest

×