x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Calendar ortodox 17 mai. Astăzi este Înălțarea Domnului

Calendar ortodox 17 mai. Astăzi este Înălțarea Domnului

17 Mai 2018   •   07:48
Calendar ortodox 17 mai. Astăzi este Înălțarea Domnului

Crestin ortodocsii praznuiesc astazi Inal­tarea Domnului, o mare sar­ba­toa­re, unul dintre cele douasprezece mari Praznice Imparatesti.

In pre­zen­ta apostolilor, Mantuitorul Iisus Hristos s-a inaltat la cer de pe Mun­tele Maslinilor, la 40 de zile de la In­vie­re, nu inainte de a le deschide Sfin­ti­lor Apostoli mintea, sa priceapa Scri­pturile: '«Acestea sunt cuvintele pe care vi le-am grait pe cand inca eram impreuna cu voi, ca toate cele scrise despre Mine in legea lui Moise, in profetii si in psalmi trebuie sa se pli­neasca». Atunci le-a deschis mintea ca sa’nteleaga Scripturile. Si le-a zis ca asa este scris si ca asa trebuia sa patimeasca Hristos si a treia zi sa invie din morti. Si intru numele Sau sa se propovaduiasca pocainta si iertarea pacatelor la toate neamurile, incepand de la Ierusalim. «Voi sunteti martorii acestora. Si iata, Eu trimit peste voi fagaduinta Tatalui Meu; voi insa ramaneti in cetate pana ce va veti imbraca cu putere de sus». Si i-a dus afara pana spre Betania si, ridicandu-Si mainile, i-a binecuvantat. Si a fost ca’n timp ce-i binecuvanta, S’a departat de ei si S’a inaltat la cer. Iar ei, inchinandu-I-se, s’au intors in Ierusalim cu bucurie mare' (Luca 24:44-52).

In Biserica Ortodoxa Romana, sarbatoarea Inaltarii Domnului este si ziua dedicata pomenirii eroilor neamului. Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca. In aceasta zi, in toate catedralele, bisericile si manastirile ortodoxe din tara si din strainatate sunt pomeniti eroii, ostasii si luptatorii romani din toate timpurile si din toate locurile, care s-au jertfit pe campurile de lupta, in lagare si in inchisori, pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru intregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului roman. Slujbe de pomenire vor fi oficiate, dupa Sfanta Liturghie, si in cimitirele, la troitele si la monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

×
Subiecte în articol: Înălţarea domnului