x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Imperiul dezastrului

de Adrian Mogos    |    01 Aug 2008   •   00:00
Imperiul dezastrului
FRUMOASA ● Între Obărşia Lotrului şi Voineasa, afaceriştii exploatează lemn din aria protejată
Este dificil să treci munţii dinspre Petroşani spre Voineasa, în Vîlcea, fără să te încerce un sentiment de amărăciune cînd vezi pădurea distrusă în asemenea hal în ultimii doi ani. Grav este că din cauza defrişărilor şoseaua este pe cale să o ia la vale.

În ultimii doi, presa a atras de nenumărate ori atenţia asupra modului în care firma Cascade Empire SRL din Sebeş a pus mîna pe mii de hectare de păduri din Vîlcea. Evident că autorităţile s-au zbătut pînă nu au mai putut pentru a face lumină în acest caz, astfel încît pînă acum nu s-a întîmplat nimic. Vorba românului: "Cîinii latră, caravana trece". După ce s-au lăfăit prin pădurile Sucevei şi Rădăuţilor, cei de la Cascade Empire trec ca vijelia şi peste masivele muntoase dintre Petroşani şi staţiunea Voineasa din judeţul Vîlcea.

AUSTRIECI. Cascade Empire SRL, cu sediul în Sebeş, are ca principal obiect de activitate "consultanţa pentru afaceri şi management". Pînă acum doi ani, Cascade Empire investise în România mai mult decît Volksbank, conform unui studiu al Agenţiei Române pentru Investiţii Străine. Cascade Empire este deţinută de Cascade Empire Immobilien Gmbh din Viena, care prin SPB Industrieholding GmbH deţine 100% din Holzindustrie Schweighofer, şi are doi administratori: Gerald Schweighofer şi Christian Horburger. Cei doi austrieci, alături de cîteva ajutoare de nădejde, şi-au găsit de lucru tocmai prin pădurile României, de unde exploatează lemn de ani buni. Unul dintre ajutoarele de nădejde ale lui Schweighofer este Nichifor Tofan, vicepreşedinte al PSD Suceava. Tofan a fost numit în 2003, la numai 32 de ani, director al Direcţiei Silvice Suceava, funcţie la care a renunţat din motive personale, dar imediat a trecut în barca austriacului şi, pentru a-l ajuta mai bine, s-a făcut consilier judeţean la Suceava în perioada 2004-2006. În 2006, Tofan a ajuns administrator la Holzindustrie Schweighofer SRL şi la Gerlads Hotelmanagement, o altă firmă a austriecilor de la Cascade Empire, de unde ia un salariu de 130 de milioane de lei vechi lunar. Cum nu putea să se rupă în totalitate de Romsilva, şi-a lăsat soţia pe baricadele Direcţiei Silvice Suceava.

ARIE PROTEJATĂ. Zona din care răşinoasele dispar văzînd cu ochii se află în apropierea Frumoasei, un areal în care s-au făcut numeroase studii şi cercetări, pentru că aici există specii de plante şi animale protejate care se află în pericol. Frumoasa se întinde pe teritoriul judeţelor Sibiu – 60%, Vîlcea – 20%, Alba – 18% şi Hunedoara şi face parte din Natura 2000, reţeaua europeană de arii protejate, cele peste 130.000 de hectare fiind tot mai mult în pericol din cauza exploatării lemnului. Grav este că aici tăierile se fac la ras şi, cum pădurile de răşinoase nu se refac singure, ci trebuie plantaţi puieţi, este greu de crezut că zona îşi mai va reveni vreodată, dacă autorităţile nu vor interveni. Şi tot greu de crezut că acestea vor interveni, atît timp cît austriecii de la Cascade beneficiază de un ajutor consistent din partea autorităţilor austriece, fiind bine cunoscute relaţiile lui Schweighofer cu personaje cu funcţii grele din administraţia centrală şi locală. Printre ONG-urile care luptă pentru protecţia mediului este bine cunoscut faptul că Schweighofer este unul dintre cei care controlează legislaţia în domeniul forestier. Încă de acum cîţiva ani, de cînd s-a făcut documentaţia pentru ariile protajate care vor face parte din Natura 2000, s-a atras atenţia asupra lucrărilor silvice care au dus la dispariţia arborilor din zona Obîrşiei Lotrului – Voineasa de pe suprafeţe uriaşe. Mai mult, arborii se taie selectiv, în funcţie de ceea ce doreşte procesatorul austriac. Amenajările forestiere şi tăierile se fac haotic, disturbînd speciile de păsări periclitate care cuibăresc, iar puii sînt vînduţi pe piaţa neagră. Ca bonus, au apărut şi vînătorii, şmecherii 4x4 care caută frumuseţea muntelui din spatele parbrizului şi cîte şi mai cîte.

DEZASTRE.
Borşa – Maramureş. Inundaţiile au lovit cumplit această zonă. La fel de cumplit cum a lovit şi mafia lemnului din aceeaşi zonă pădurea. Localnicii stau acum şi se vaită, dînd vina pe furia cerească, însă uită că orice efect are şi o cauză. Iar ce se întîmplă în ultimii ani cu pădurile de Valea Izei, Tisei şi Vişeului este bine ştiut. Se topesc. Înainte să se plîngă, localnicii ar trebui să realizeze că au participat cu bună ştiinţă la producerea inundaţiilor. Fie că s-au dus cu drujba în pădure, fie că nu au alertat autorităţile atunci cînd au văzut că se exploatează masiv lemn, sînt vinovaţi. Aceeaşi situaţie şi în Suceava. În Vîlcea, la cîţiva kilometri de Voineasa, un versant este gata să o ia la vale. De ce? Arborii care susţineau versantul au dispărut. Nu este greu de observat că zonele în care apa distruge tot ce prinde în cale se suprapun perfect cu cele de unde pădurea a dispărut. Şi pînă să caute soluţii pentru prevenirea dezastrelor, guvernanţii noştri ar trebui să găsească o soluţie pentru limitarea exploatărilor forestiere. Iar buba trebuie să o caute în Ministerul Agriculturii şi în instituţiile din subordine care au atribuţii în acest domeniu: Romsilva, cu direcţiile din subordine, Inspectoratele Teritoriale pentru Regim Silvic şi Vînătoare – ITRSV, dar şi la Ministerul Mediului.

×