x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 28 iulie 2004: Petrila - Straja a ajuns un kitsch montan

28 iulie 2004: Petrila - Straja a ajuns un kitsch montan

28 Iul 2004   •   00:00

Straja se afla la 10 kilometri de Petrila. Ca sa ajunga in statiune, turistul are doua posibilitati. Fie sa mearga cu masina, pe un drum forestier, fie sa ia telescaunul. Acesta costa 35.000 de lei dus-intors.

Aflata intr-o zona turistica de maxim interes, Straja nu a fost ocolita de investitori. Unii mai firavi, altii mai cu vana au transformat creasta muntelui. Cabanute de lemn acoperite cu carton asfaltic se intrepatrund cu pensiuni bine asezate.
ADRIAN MOGOS

Ca sa ajungi la Straja ai doua posibilitati. Prima: sa mergi vreo 10 kilometri cu masina. Serpentina dupa serpentina. Asfalt nu exista, dar utilajele forestiere au batatorit pamantul prefacandu-l intr-un adevarat macadam. Cel mai convenabil e telescaunul, care costa doar 35.000 de lei dus-intors si pentru 23 de minute te poti bucura de privelistea muntelui si a depresiunii.

CONTRADICTIE. La 50 de metri de statiune, "arhitectii" au amplasat groapa de gunoi. Pe un "piedestal" betonat troneaza doua tomberoane care avertizeaza "pastrati curatenia". Trei vaci rumega resturile menajere aruncate, iar alte doua cauta "fericirea" intr-o punga semigoala din care se scurge ceva. Singurii contracandidati la ospat ar fi zecile de caini.

STUPARIE. La Straja sunt 350 de cabanute, cabane si pensiuni. Pe vremea lui Ceausescu, printr-un ordin special, s-au daramat cabanele construite la nimereala si s-au interzis constructiile de orice fel. Dupa 1989 s-a ivit ici-colo cate o cabana. "Nu exista un plan de urbanism. Fiecare a construit cum a apucat. Toate stau cu obloanele de tabla trase majoritatea timpului. Unele sunt atat de mici incat nu ar incapea nici macar un om sa locuiasca decent", spune un administrator de pensiune.

LEGENDA. Acum opt ani, un patron de pensiune din zona a aprins intr-o seara lumina intr-o incapere. Becul s-a ars, iar flama facuta de filament a imprimat pe sticla o cruce. La ceva timp, al doilea incident de acest fel a avut loc. Omul a luat primul bec si s-a dus la staretul Manastirii Lainici, care l-a sfatuit sa ridice o troita. Asa a fost construita crucea in memoria soldatilor romani cazuti in luptele de la Jiu. Omul s-a gandit mai tarziu ca un schit ar aduce piosenie locului.

TRADITIE. Parintele Daniel stie ca e greu sa fii calugar intr-un loc plin de oameni, mai ales iarna: "Important e ca oamenii care vin la distractie sa aiba unde sa se roage daca vor, mai ales ca multi vin aici de Craciun". Calugarul a organizat acum cativa ani o procesiune in Vinerea Mare. De atunci, sute de credinciosi urca muntele purtand pe umeri o cruce de 4,20 metri. Procesiunea se opreste pe parcurs la 13 popasuri, unde sunt ridicate tot atatea troite, al 14-lea fiind la poalele bisericutei. "Vin credinciosi din toata Valea Jiului, chiar si din Deva si Hunedoara. Procesiunea aceasta este singura de acest fel din Romania", mai spune calugarul.

RELICVE

Pe crestele Parangului s-au dat lupte grele in primul razboi mondial. Frontul a fost la 50 metri de statiune. Urmele transeelor sapate acum aproape 90 de ani inca se mai vad. La mica distanta, aproape de Pasul Lainici, este si monumentul inchinat generalului Ion Dragalina, comandantul trupelor romane care a murit in luptele de pe Jiu. Tot aici a fost si granita dintre Romania si Austro-Ungaria.

ZOO

La Straja, o adevarata gradina zoologica a fost deschisa la pensiunea Mariei Mocanu. Patru ursi dresati stau intr-un tarc, dar pot pleca oricand la plimbare. Pe cel mai batran, temut de ceilalti, il cheama Baloo. Cerbul Bambi a fost gasit pe cand avea doua luni de Maria Mocanu si sotul acesteia. Mananca orice: banane, ciocolata, fructe, legume, nutret si bea cel putin doi litri de lapte pe zi.

Salvare - Jules Verne in Pasul Valcan

ADRIAN MOGOS

In orasul Vulcan, un localnic planuieste sa deschida un sat turistic, construit dupa descrierile din romanul lui Jules Verne "Castelul din Carpati". In zona, agroturismul ar putea fi solutia de refacere economica. Victor Roman este directorul unei firme de constructii din Vulcan. Ca multi altii din zona nu se poate obisnui cu ideea ca Valea Jiului isi poate gasi sfarsitul economic, pentru ca are potential. A initiat un proiect turistic prin care Pasul Valcan poate deveni un adevarat parc agroturistic. Ideea a pornit de la cartea lui Jules Verne "Castelul din Carpati" si consta in reproducerea fidela a satului descris in roman.

LITERATURA. In cartea lui Jules Verne, satul Veresti este descris ca fiind "o ulita, numai o ulita larga, ale carei pante repezi fac destul de placut suisul si coborasul. Ulita slujeste drept drum natural intre frontiera valaha si cea transilvaneana". In sat exista bineninteles cateva case importante: cea a jupanului Colt, a dascalului Hermond, a doctorului Patac. Ciobanul Frig si padurarul Nicu Deac nu sunt nici ei uitati. Toate acestea isi vor gasi copia la Valcan.

IDEI. Victor Roman este convins ca locatia reala a castelului este in Pasul Vulcan: "M-am documentat foarte bine, am intrebat istorici, arheologi si mi s-a confirmat faptul ca aici s-au petrecut evenimentele descrise in carte. Locul se afla in apropierea drumului medieval. Satul Veresti va deveni realitate. Beraria "Regele Matei" din romanul lui Jules Verne va fi inlocuita cu "Beraria lui Iordache"". Legenda spune ca berarul Iordache, care a trait pe la mijlocul secolului al XIX-lea, a ramas intr-o seara fara carnati pe care sa-i serveasca la bere. Clientii au incercat sa caute membrana pentru a praji carnea. Nu au gasit si atunci s-au hotarat sa o prajeasca fara, pastrand forma carnatului. Se pare ca asa a aparut micul romanesc. Pe langa toate acestea, complexul turistic va cuprinde o cetate romana cu arena de lupte, "Cafeneaua lui Balcescu", un loc in care va fi reliefat specificul perioadei pasoptiste.

HOTARARE. Inginerul Roman este constient ca va fi o munca titanica, dar nu deznadajduieste: "Stiu ca este un proiect dificil de realizat, insa am incredere. Toate povestirile din "Castelul din Carpati" sunt ciudate, au ceva mister. Asa vreau sa fie si acest complex turistic. Am prezentat proiectul unor investitori italieni si belgieni. S-au aratat mai mult decat incantati. Trebuie sa primim si avizul ministerului si cred ca nu va dura mult pana sa demaram constructia. Este necesar ca si administratia locala sa se implice, altfel va fi greu, dar nu imposibil".

ISTORIE

Drumul prin Pasul Valcan a fost batatorit de-a lungul secolelor de armate, de voievozi celebri, revolutionari pasoptisti. Pe aici au trecut ostile romane cand au intrat in Dacia. Tot pe aici a fugit si Mihai Viteazul cand a plecat spre Viena. Balcescu, in dorinta de a impaca pe Avram Iancu si pe Kossuth, a trecut pe aici. Aceasta trecatoare a fost practic, de-a lungul vremii, una dintre putinele rute de acces dintre Tara Romaneasca si Ardeal.
×
Subiecte în articol: jules verne descoperirea romaniei