x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale A murit caricaturistul și creatorul de benzi desenate Rene Petillon

A murit caricaturistul și creatorul de benzi desenate Rene Petillon

30 Sep 2018   •   15:35
A murit caricaturistul și creatorul de benzi desenate Rene Petillon

Artistul francez René Pétillon, autorul benzii desenate "L'Enquęte corse'', a murit la vârsta de 72 de ani, relatează duminică AFP care citează un anunţ al editurii Dargaud. 

Pétillon, "tatăl" detectivului Jack Palmer, a decedat după "o îndelungată suferinţă", după cum se arată într-un comunicat emis de Dargaud. 

Cea mai cunoscută dintre aventurile create de Pétillon, ''L'Enquęte corse'', a fost recompensată în 2001 cu premiul pentru cel mai bun album la Festivalul de benzi desenate de la Angouleme şi a fost adaptată în 2004 pentru marele ecran (Filiera corsicană), cu actorul Christan Clavier în rolul lui Palmer. 

"Succesul acestui album m-a uimit", a declarat Pétillon pentru AFP în 2013, surprins de primirea titlului de cetăţean de onoare al oraşului Bastia datorită acestei opere. 

Originar din Bretania, artistul a publicat primele sale desene în 1968 în publicaţiile ''Planete'', ''Plexus'' şi ''Enragé''. Prima sa bandă desenată a apărut în 1972 în revista ''Pilote''. Doi ani mai târziu, el a creat personajul Jack Palmer, un detectiv scund, cu nas proeminent şi un impermeabil prea mare. 

Ultima aventură a lui Palmer, "Palmer en Bretagne", a fost lansată în 2013. 

În paralel cu benzile desenate, Pétillon a fost unul dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti francezi în domeniul satirei politice datorită desenelor sale publicate în săptămânalul francez Le Canard enchaîné, începând din anul 1993. 

Dargaud a declarat despre René Pétillon că avea un umor ''ghimpos, nemilos, uşor neconvenţional, dar nu lipsit de sensibilitate'' şi l-a numit pe artist ''unul dintre cei mai mari portretişti al societăţii franceze''. 

"L'Enquęte corse' decurge direct din activitatea mea la Canard'', a mărturisit artistul în interviul acordat AFP în 2013.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: rene petillon caricaturist