x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Administrația Prezidențială și Muzeul Național Cotroceni sprijină înființarea Casei Memoriale-Muzeu „Doina Cornea”

Administrația Prezidențială și Muzeul Național Cotroceni sprijină înființarea Casei Memoriale-Muzeu „Doina Cornea”

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Mar 2020   •   17:27
Administrația Prezidențială și Muzeul Național Cotroceni sprijină înființarea Casei Memoriale-Muzeu „Doina Cornea”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, susține, prin Administrația Prezidențială și Muzeul Național Cotroceni, proiectul „Lumina din întuneric”, inițiativă de strângere de fonduri pentru deschiderea și amenajarea Casei Memoriale-Muzeu „Doina Cornea” la Cluj-Napoca.

Preşedintele României face apel la păstrarea vie a memoriei celor care s-au împotrivit regimului comunist, viaţa şi lupta lor, reprezentând adevărate repere ale demnităţii naţionale pe care tânăra generație ar trebui să le cunoască și să le prețuiască.

Muzeul Naţional Cotroceni a comunicat Fundației Doina Cornea că va participa la licitația caritabilă organizată în seara de 24 martie, la București, înregistrând un formular de înscriere la licitarea unuia dintre cele 28 de obiecte-suvenir. În cazul în care, în urma licitației caritabile, va fi achiziționat un obiect, acesta va deveni o mărturie importantă în cadrul proiectului expozițional „REZISTENȚII. Amintire și recunoștință”, realizat de Muzeul Național Cotroceni sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. În galeria de portrete prezentate, un loc important i-a fost dedicat Doinei Cornea, ca o recunoaștere a admirabilului efort depus pentru păstrarea sau regăsirea autenticității discursului etic, politic și socio-cultural.  

Între obiectele expuse în vederea licitării, regăsim o păpușă pentru copii, folosită de Doina Cornea drept recipient pentru trimiterea clandestină de texte disidente către personalități din străinătate, biroul de lucru al Doinei Cornea, o icoană reprezentându-l pe Sf. Ieremia Valahul (primul român sanctificat de Biserica Catolică, de către Papa Ioan Paul al II-lea în 1983), celebra bască verde tricotată de Doina Cornea, cu care apare în multe dintre ipostazele sale publice, ori o copie pe care Doina Cornea, talentat pictor amator, o realizează celebrului « Portret de femeie » al lui Nicolae Grigorescu, actualmente expus la Muzeul Zambaccian.

 

Muzeul Național Cotroceni

 

 

 

×