x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Trilogia "Ai Suru", o poveste despre dragoste, acceptare şi diferenţe culturale

Trilogia "Ai Suru", o poveste despre dragoste, acceptare şi diferenţe culturale

10 Ian 2018   •   18:10
Trilogia "Ai Suru", o poveste despre dragoste, acceptare şi diferenţe culturale

O româncă a cucerit minţile şi inimile cititorilor din întreaga lume cu sinceritatea scrierilor ei. Până la vârsta de 44 de ani, Ioana Lee a publicat trei cărţi, Ai Suru - A iubi, Coşmarul american şi Ai Suru - A iubi 2, care au ca temă centrală multiculturalismul, un subiect lesne de abordat, din foarte multe perspective, de românca îndrăgostită de oameni, de lume şi mai ales de culturile pe care le-a trăit, nu doar le-a studiat.

Atunci când Ioana, studentă la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine în Bucureşti, îl întâlneşte pentru prima dată pe Ken, nu cunoaşte prea multe despre el. Nu ştie, spre exemplu, că el aparţine unei familii distinse din aristocraţia japoneză. Mai mult, nu ştie cât de multe complicaţii va cauza viitoarea lor relaţie. Ştie numai că îl iubeşte şi asta îi e suficient. Viaţa lor capătă o aură de poveste, dar, odată cu mutarea în Japonia, Ioana începe să resimtă presiunea vieţii aristocratice. Străină într-o ţară nouă şi ciudată, ea încearcă să înţeleagă cultura japoneză. Oare viitorul Ioanei se găseşte în Japonia, alături de soţul ei, sau înapoi în România, împreună cu familia? Ai Suru este o poveste adevărată, delicată şi sensibilă despre dragoste, familie, şoc cultural şi acceptare.

Coşmarul American continuă aventurile Ioanei, acum prospăt divorţată şi locuind la Bucureşti, unde îşi dezvoltă o carieră înfloritoare în televiziune. Dar dragostea îi bate din nou la uşă în persoana lui Edward Jones, de care se îndrăgosteşte iremediabil şi pe care îl urmează în Statele Unite. Viaţa de cuplu îi prieşte Ioanei, deşi birocaţia americană întârzie să îi acorde permisul de muncă şi cetăţenia. În ţara tuturor posibilitaţilor, Ioana preia, din nou, frâiele propriului destin şi îşi recapătă dreptul de a porni în căutarea fericirii.

Ultimul roman din trilogia Ioanei Lee, Ai Suru - A iubi 2, are ca temă principală reconcilierea cu trecutul. Având ocazia de a se reîntâlni cu Ken, fostul soţ, după mulţi ani, Ioana îmbrăţişează oportunitatea de a face pace cu trecutul şi de a-şi vindeca rănile. Este o întâlnire care ne aminteşte că în spatele fiecărei experienţe dificile există un moment în care putem alege să învăţăm şi să creştem. O poveste adevărată, în oglindă, despre trecut şi viitor şi despre cum trecerea timpului ne schimbă perspectiva asupra vieţii şi a iubirii.

Marea dragoste a scriitoarei este cultura japoneză, pe care a cunoscut-o atât prin studiile lingvistice şi culturale, urmate de activitatea didactică şi universitară, cât şi prin mariajul cu un aristocrat japonez. Acum, este stabilită în Washington, D.C., unde se dedică, printre altele, website-ului www.ioanalee.com, un spaţiu definit, din toate punctele de vedere, de multiculturalism.

×
Subiecte în articol: Ioana Lee