x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Proiectul online „O poveste de succes” – Istoria Orchestrelor Naționale de Tineret ale României 2008 – 2020 lansat pe 1 iulie

Proiectul online „O poveste de succes” – Istoria Orchestrelor Naționale de Tineret ale României 2008 – 2020 lansat pe 1 iulie

de Magdalena Popa Buluc    |    02 Iul 2020   •   15:58
Proiectul online „O poveste de succes” –  Istoria Orchestrelor Naționale de Tineret ale României 2008 – 2020  lansat pe 1 iulie

Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” anunță realizarea unui material retrospectiv ce prezintă într-un mod aparte anvergura și succesul de care se bucură, în parcursul lor, Orchestrele Naționale de Tineret ale României. Acest proiect este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Bruxelles.

 

Prin intermediul a două episoade video, concepute într-o manieră foarte atractivă,  acest proiect digital invită publicul să descopere cele mai frumoase momente din festivaluri și competiții internaționale. Materialul, bogat ilustrat, conține mărturii ale unor personalități internaționale din domeniul muzical care au colaborat de-a lungul timpului cu Orchestrele Naționale de Tineret.  De asemenea, secvențele vor fi însoțite de un comentariu de specialitate, în limbile română și engleză, realizat special pentru acest film.

 

Orchestra Română de Tineret este un ansamblu educat în spirit profesionist, într-un mediu artistic excepțional, fiind invitată constant la evenimentele majore de pe scena internațională. Ca urmare a unor parteneriate cu instituțiile din România, precum Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român sau Ministerul Culturii, s-au marcat, de-a lungul anilor, momente importante ale unor programe de diplomație publică și culturală. Orchestra Română de Tineret a performat, în premieră, pe numeroase scene ale Europei, precum Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Berlin, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma, alături de cele mai importante săli de concert din importante centre culturale precum, Aix en Provence, Basel, Geneva, Lyon, Rouen, Ruse, Chișinău, Bălți, Milano, Dobbiaco și Ravello în Italia, Linz, Salzburg, sau din Asia, la Beijing.

 

Referindu-se la această inițiativă, profesorul Marin Cazacu a declarat:

„Printre cele mai speciale parteneriate pe care Centrul Național de Artă Tinerimea Română le-a încheiat în ultimii ani, cel cu ICR Bruxelles este unul de suflet. La Bruxelles, în inima Europei, ansamblurile noastre – Orchestra Română de Tineret și Violoncelissimo – au strălucit și au reprezentat cultura română la cel mai înalt nivel în prezența celor mai importanți reprezentanți ai țărilor membre ale Uniunii Europene. Am fost onorat să colaborez cu ICR Bruxelles pentru realizarea celui mai însemnat eveniment cultural pe care România l-a desfășurat în Belgia și țările din jur - Festivalul EUROPALIA România. Proiectul online «O poveste de succes - Istoria Orchestrelor Naționale de Tineret ale României 2008 -2020» pe care îl vom realiza cu sprijinul echipei de la Bruxelles este unic si foarte valoros. Prezentarea istoriei Orchestrelor Naționale de Tineret ale României de la înființare și până în prezent va fi alternată cu interviuri surpriză și momente spectaculoase din concertele susținute pe cele mai prestigioase scene de concert din Europa, Asia și America. Ne dorim ca cele două filme să devină mărturie peste ani despre istoria celui mai important proiect muzical realizat în România ultimilor 30 de ani și le mulțumim partenerilor noștri pentru susținerea nemijlocită”.

 

Acest parteneriat instituțional între Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” și ICR Bruxelles continuă seria de proiecte inedite susținute de reprezentanța de la Bruxelles și prezintă publicului interesat din spațiul de referință o poveste de succes, un exemplu al excelenței managementului cultural, o veritabilă carte de vizită a României pe scena muzicii internaționale de excepție.

 

În avanpremiera difuzării celor două episoade video, violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, directorul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”, a acceptat invitația de a susține live o prezentare a proiectului inițiat de ICR Bruxelles  pe pagina de Facebook a reprezentanței, în cadrul unui dialog convivial alături de directorul ICR Bruxelles.

 

Materialul video va fi distribuit pe canalele oficiale de comunicare ale reprezentanței ICR Bruxelles (site, Facebook, Twitter, Youtube) în datele de 1 iulie și respectiv 15 iulie și va fi redistribuit de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” și de partenerii săi.  

 

 

Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” este o instituție de spectacole de repertoriu şi de interes național, care are drept scop promovarea pe plan național și internațional a valorilor artistice autohtone și universale din domeniul artelor spectacolului.

 

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ și Lanto Communication. Din 2014, funcționează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată una dintre cele mai bune orchestre din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.


 

 

 

×