x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatru rom la Teatrul Evreiesc de Stat din București

Teatru rom la Teatrul Evreiesc de Stat din București

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Sep 2019   •   12:52
Teatru rom la Teatrul Evreiesc de Stat din București

Vineri, 20 septembrie, de la ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat din București și compania de teatru rom Giuvlipen vă invită la spectacolul „Kali Traš/ Frica neagră”, primul spectaocol de teatru despre Holocaustul Romilor din România. 

Un spectacol educativ și emoționant, „Kali Traš” este o producție bilingvă română-romani, adaptare dramatică după cartea „Cu moartea-n ochi”, a scriitorului și supraviețuitorului rom al Holocaustului, Valerică Stănescu.

Kali Traš (romani, frica neagră) este una dintre denumirile date de romi planului de exterminare etnică, inițiat de regimul fascist din cel de al doilea război mondial. Spectacolul „Kali Traš” nu este doar o poveste. Este o istorie – multă vreme uitată, trecută sub tăcere, minimizată. Și este o istorie importantă și dureroasă rememorată cu curaj și demnitate. Împreună cu o trupă romă de teatru ambulant ne întoarcem în secolul trecut și suntem martorii unui fragment al Holocaustului romilor. Aflăm cum se schimbă viața lui Diloda, Șopârla, Leanca și Franț – actori, păpușari, ghicitoare sau muzicieni – când sunt deportați în Transnistria, în lagărele de exterminare la Bug.

Distribuția: Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Claudiu Dumitru, Ninel Petrache, Mircea Dragoman

Scenografia: Iulia Toma
Mișcarea scenică: Paul Dunca, Ana Costea
Dramaturgie: Mihaela Drăgan 
Text și regie: Mihai Lukács

×