x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vernisaj expoziție „Casa Storck – un paradis al artelor”

Vernisaj expoziție „Casa Storck – un paradis al artelor”

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Mai 2019   •   16:22
Vernisaj expoziție „Casa Storck – un paradis al artelor”

Muzeul Municipiului București invită publicul interesat să participe la vernisajul expoziției „Casa Storck - un paradis al artelor”. Evenimentul va avea loc pe data de 29 mai 2019, ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român din Viena (Argentinierstraße 39, 1040).

Galeria ICR - Viena găzduiește această expoziție foto-documentară care va putea fi vizitată în perioada 29 mai-23 septembrie 2019, scopul fiind acela al popularizării uneia dintre cele mai valoroase case-atelier de artist din București.

Unic în peisajul muzeal bucureștean, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck impresionează prin spectaculozitatea decorației sale interioare, prin operele de artă valoroase pe care le deține și prin modul unic în care doi mari artiști autohtoni și-au realizat spațiile de creație.

Proprietarul și cel care a conceput, alături de soția sa, această reședință, Frederic Storck (1872-1942), provine dintr-o valoroasă familie de sculptori, tatăl său, Karl, fiind primul profesor și fondatorul catedrei de sculptură al Școlii de Belle Arte din Bucureşti. La fel ca şi tatăl său, Frederic Storck a fost profesor la Şcoala de Belle Arte din București, timp de 31 de ani. De-a lungul vieţii a onorat importante comenzi de sculptură pentru: Palatul Administrativ din Galaţi, Capela Evloghie Gheorghieff, Monumentul funerar al familiei Alexandrescu, Banca de Credit Român din Bucureşti, Teatrul Naţional din Bucureşti, Casa Victor Stăuceanu sau Spitalul Obregia.

Cecilia Cuțescu-Storck a fost profesor la Catedra de arte decorative de la Şcoala de Belle Arte din București deținând acestă funcţie din anul 1916 până în anul 1947, fiind prima femeie din lume care a deținut o asemenea funcție la o instituție superioară de învățământ artistic. A marcat prin realizările ei arta românească interbelică. Înscrisă în mişcările moderniste ale epocii, pictorița a contribuit, alături de alţi artişti ai vremii, la o dublă deschidere a artei româneşti: pe plan naţional, dar şi european. Creaţia ei s-a armonizat perfect în modernismul estetizant, foarte bine articulat al perioadei 1910-1940.

Reședința cuprinde două spaţioase ateliere: cel de pictură, al Ceciliei Cuţescu-Storck, care atrage atenția prin monumentalitate şi decorativism și cel de sculptură, al lui Frederic Storck, care se remarcă prin funcţionalismul şi simplitatea sa. Muzeul deține piese reprezentative de pictură, sculptură, artă grafică şi decorativă, prezentând creația unei adevărate dinastii artistice pentru că, alături de opera celor doi soți, Cecilia și Frederic, sunt expuse și sculpturi realizate de Carol Storck, fratele lui Frederic, și de Karl, tatăl celor doi.

În anul 1948, colecția a fost declarată de utilitate publică, iar muzeul a fost deschis pentru public în anul 1951, cu lucrările donate de pictoriţa Cecilia Cuţescu-Storck şi de fiicele acesteia, Gabriela Florica Storck şi Cecilia Frederica Storck Botez.

 

Proiectul expozițional „Casa Storck - un paradis al artelor” se desfășoară în contextul Bienalei de Artă și Arhitectură din Viena, una dintre cele mai importante manifestări culturale organizate în acest an în Capitala Austriei.

 

Curator expoziție: Elena Olariu, Director Adjunct Artă MMB

Asistent curator: Ana Maria Măciucă

Concept grafic: Ștefan Csampai

Foto: Cristian Oeffner Oprea

 

 

 

 

×