x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă NASA speră că prima "plimbare" în spaţiu realizată de femei să inspire generaţiile următoare

NASA speră că prima "plimbare" în spaţiu realizată de femei să inspire generaţiile următoare

20 Mar 2019   •   18:04
NASA speră că prima "plimbare" în spaţiu realizată de femei să inspire generaţiile următoare

 NASA a confirmat marţi că astronautele Anne McClain, 39 de ani, şi Christina Koch, 40 de ani, vor fi protagonistele la 29 martie a primei plimbări spaţiale a două femei, exprimându-şi speranţa ca acest eveniment să inspire noi generaţii, relatează EFE. 

Mary Lawrence - director principal de zbor al acestei ieşiri în spaţiu, care face parte din Expediţia 59 ce include alte două misiuni extravehiculare - a explicat la conferinţa organizată la Johnson Space Center de Houston (Texas) că, dacă totul decurge conform planificării, "Anne şi Christina vor avea oportunitatea de a lua parte la prima expediţie fără participarea bărbaţilor". 

"Va fi un moment de mândrie pentru NASA", a asigurat Lawrence, care în acea zi va supraveghea această misiune de pe Pământ, alături de Jackie Kagey. Anne McClain, care este comandant al forţelor armate americane şi a fost pilot de elicopter, se află în prezent pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) unde mai mulţi experţi internaţionali colaborează cot la cot. 

Christina Koch Koch, absolventă de Electrotehnică şi care a participat la expediţiile de la Polul Sud şi Antarctica, va efectua la 14 martie primul său zbor în spaţiu. Anne şi Christina, care fac parte din promoţia de astronaute a anului 2013, compusă 50 % din femei, vor avea ca misiune să înlocuiască un set de baterii. 

La 22 martie, cu şapte zile înainte de ieşirea în spaţiu pe care o vor realiza cele două astronaute, McClain, asistată de colegul său Nick Hague, vor trebui să înlocuiască bateriile nichel-hidrogen (NiH) cu baterii Lithium-Ion pentru alimentarea cu energie a unuia dintre panourile solare ale ISS. 

O a treia ieşire în spaţiu, la care vor participa Hague şi David Saint-Jacques de la Agenţia Spaţială Canadiană, este programată pentru 8 aprilie şi va avea ca obiectiv instalaţiile de cablu ale ISS. Această instalaţie stabileşte ruta de alimentare a braţului robotic construit în Canada - Candarm2. 

Se aşteaptă ca cele trei "plimbări", identificate cu numerele 52, 53 şi 54, s aibă o durată de aproximativ 6,5 ore, potrivit estimărilor NASA.

AGERPRES

×