x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă UPDATE Nobel 2019 pentru fizică: Descoperiri privind Universul și locul Pământului în cosmos

UPDATE Nobel 2019 pentru fizică: Descoperiri privind Universul și locul Pământului în cosmos

08 Oct 2019   •   14:56
UPDATE Nobel 2019 pentru fizică: Descoperiri privind Universul și locul Pământului în cosmos

Premiul Nobel pentru Fizică 2019 este împărţit de trei oameni de ştiinţă, jumătate revenindu-i lui James Peebles pentru descoperiri teoretice în domeniul cosmologiei. Cealaltă jumătate le-a revenit cercetătorilor Michel Mayor şi Didier Queloz pentru găsirea unei exoplanete pe orbita unei stele din categoria Soarelui", conform comunicatului Comitetului Nobel.

James Peebles, deţinător al titlului de Profesor Emerit Albert Einstein la Universitatea Princeton, are dublă cetăţenie, canadiană şi americană, şi a construit, de-a lungul a două decenii (începând cu anii '60), un cadru teoretic care stă la baza modului în care înţelegem Universul. Descoperirile sale au arătat că materia barionică (ordinară) reprezintă doar circa 5% din toată materia şi energia din Univers, restul de 95% fiind împărţit între materia întunecată şi energia întunecată.  În 1984 el a propus o soluţie radicală pentru această problemă, pornind de la celebra constantă cosmologică a lui Einstein, definită ca energia spaţiului gol. Energia întunecată a început să fie explicată ca energia spaţiului gol şi reprezintă 69% din masa-energia totală a Universului, 26% reprezintă materia întuneactă, iar 5% materia barionică. Materia şi energia întunecate continuă să fie prezenţe misterioase în Univers despre care nu ştim foarte multe lucruri, cu excepţia faptului că prima atrage materia ordinară şi menţine laolaltă stelele şi planetele, care formează galaxii, şi galaxiile în roiuri galactice, pe când cealaltă acţionează în sens contrar şi caută să rupă aceste legături, ducând şi la expansiunea accelerată a Universului în toate direcţiile.

Oamenii de ştiinţă elveţieni Michel Mayor şi Didier Queloz au explorat galaxia din care face parte şi Sistemul Solar, Calea Lactee, în căutarea unor lumi ascunse. În 1995 ei au găsit o planetă din afara Sistemului Solar, aflată pe orbita stelei 51 Pegasi, o stea din aceeaşi categorie cu Soarele. Descoperirea lor a dat startul unei revoluţii în astronomie. De atunci au fost descoperite peste 4.000 de exoplanete în Calea Lactee şi, pornind de la studiul lor, au apărut noi teorii despre modul în care se nasc planetele.

Activitatea laureaţilor din acest an ai Premiului Nobel pentru Fizică a dus la transformarea ideilor noastre despre Univers. În timp ce descoperirile teoretice ale lui James Peebles ne-au arătat cum a evoluat Universul după Big Bang, activitatea lui Michel Mayor şi a lui Didier Queloz, care s-au lansat în explorarea stelelor şi planetelor din vecinătatea noastră galactică, a dus la înţelegerea locului pe care Pământul îl are în cosmos şi la conştientizarea faptului că este posibil să trăim într-un Univers plin de viață.

Fiecare premiu Nobel valorează 9 milioane de coroane suedeze (908.000 de dolari). Potrivit tradiţiei anuale, premiile Nobel vor fi înmânate la 10 decembrie, dată la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: premiul nobel