x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget UNESCO reproşează asistenţilor vocali că promovează "prejudecăţi sexiste"

UNESCO reproşează asistenţilor vocali că promovează "prejudecăţi sexiste"

17 Mai 2019   •   21:15
UNESCO reproşează asistenţilor vocali că promovează "prejudecăţi sexiste"

Un raport publicat vineri de UNESCO reproşează asistenţilor vocali că promovează "prejudecăţi sexiste" - folosirea din oficiu a vocilor feminine şi a unor programe ce mimează o "personalitate docilă" - şi a recomandat dezvoltatorilor acestor programe informatice să angajeze un număr mai mare de femei în echipele lor, informează AFP. 

"Supunerea şi servilismul exprimate de atât de multe asistente vocale" sunt "o ilustrare a prejudecăţii sexiste vehiculate de produsele care folosesc programe de inteligenţă artificială", au afirmat reprezentanţii UNESCO în acest studiu.

Raportul a fost realizat în parteneriat cu Ministerul de Cooperare Economică din Germania şi cu coaliţia Equals Skills, ce grupează guverne şi organizaţii internaţionale care promovează echilibrul între genuri în sectorul tehnologiei.

Raportul critică în special asistenţii vocali dezvoltaţi de Amazon (Alexa), Apple (Siri), Google (Google Assistant) şi Microsoft (Cortana), care reprezintă în numeroase ţări aproximativ "90% din piaţă".

Potrivit UNESCO, raportul "I'd Blush If I Could" ("Aş roşi dacă aş putea", n.r.) îşi datorează titlul unui răspuns oferit timp de mulţi ani - însă rectificat abia în aprilie 2019 - de asistentul vocal Siri, atunci când utilizatorul îi adresa insulte. 

Autorii studiului au constatat că cei mai mulţi dintre asistenţii vocali sunt înzestraţi din oficiu cu nume şi voci feminine, alături de o "personalitate docilă".

"Sunt maşini ascultătoare şi servile, care se prezintă ca nişte femei ce intră în casele noastre, maşinile noastre şi birourile noastre", a subliniat Saniye Gulser Corat, directoarea diviziei pentru egalitatea de gen din cadrul UNESCO, citată în raport. Or, "obedienţa lor programată influenţează modul în care bărbaţii se adresează vocilor feminine şi modelează apoi maniera în care femeile reacţionează la cereri şi în care se exprimă".

Printre alte consecinţe negative asupra reprezentării femeilor, raportul evidenţiază "un model de acceptare şi de toleranţă a hărţuirii sexuale şi a violenţei verbale" şi modul în care asistenţii vocali "fac din femei 'chipul' defectelor şi al erorilor rezultate din limitările materiale şi din programe concepute în principal de către bărbaţi".

Aceste "stereotipuri" îşi au "originea în inegalitatea dintre sexe în materie de educaţie şi în sectorul tehnologic", potrivit studiului, care precizează că femeile reprezintă doar 12% din totalul cercetătorilor din domeniul inteligenţei artificiale şi 6% din totalul dezvoltatorilor de software-uri.

UNESCO recomandă angajarea unui număr mai mare de femei în echipele de dezvoltatori de programe informatice, dar şi includerea problematicilor care ţin de egalitatea de gen în programele de predare a competenţelor digitale.

De altfel, UNESCO a cerut companiilor de software să analizeze posibilitatea de a dezvolta o voce "fără gen" pentru asistenţii lor vocali.

AGERPRES

×