x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cîțu, trimis să muște mâna care i-a semnat contracte

Cîțu, trimis să muște mâna care i-a semnat contracte

de Ion Alexandru    |    28 Feb 2020   •   09:57
Cîțu, trimis să muște mâna care i-a semnat contracte

Florin Vasile Cîțu, noul prim-ministru desemnat de Klaus Iohannis ca să formeze un nou Guvern, a fondat, alături de Daniel Daianu și de fostul ministru tehnocrat al Muncii Dragoș Pîslaru celebra companie GEA Strategy & Consulting SRL, care a fost abonată ani de zile la contractele pe fonduri europene cu instituții-cheie conduse de PSD. Printre acestea se numără inclusiv Consiliul Județean Teleorman, condus, la acel moment, chiar de Liviu Dragnea. Partenerii de afaceri ai lui Cîțu, atât din firma administrată de Dragoș Pîslaru, cât și dintr-o altă companie – Macroanalitica –, Daniel Daianu și un anume Laurian Lungu, au fost desemnați, în aprilie 2018, de fostul premier PSD Viorica Dăncilă să facă parte din Comisia Națională de Fundamentare a Planului Național de Adoptare a Monedei Euro. Florin Vasile Cîțu s-a evidențiat, în ultimii ani, ca senator drept un adversar feroce al PSD, iar scopul anunțat de el, după ce a fost desemnat de Klaus Iohannis în calitatea de candidat la funcția de prim-ministru, este „depesedizarea României”.

 

În 15 noiembroe 2016, la Registrul Comerțului se înființează celebra, deja, companie SC GEA Strategy & Consulting SA, o societate care se ocupă cu consultanța pentru afaceri, în special cu consultanța pentru afaceri cu fonduri europene, despre care „Jurnalul” a dezvăluit, încă din anul 2016, că a derulat pe bandă rulantă contracte cu instituțiile statului conduse de membrii importanți ai PSD, în condițiile în care cel mai influent acționar, dar și administrator era Nicolae Dragoș Pîslaru, actual europarlamentar PLUS și fost ministru al Muncii în Guvernul Cioloș. Mai puțin cunoscută este însă componența inițială a acționariatului acestei companii. Astfel, aflăm că membrii fondatori ai SC GEA Strategy & Consulting SA sunt Daniel Daianu (cu 20% din acțiuni), membru al Academiei Române și președinte al Consuliului Fiscal, Liviu Voinea (cu 20 la sută din acțiuni), fost membru PSD, fost viceguvernator al BNR și actual reprezentant al României la Fondul Monetar Internațional în funcția de Senior Advisor al directorului executiv al FMI, Nicolae Dragoș Pîslaru (20% din acțiuni), Valentin Cojanu (4% din acțiuni), Bianca Adriana Păuna (20% din acțiuni), un anume Laurian Lungu (5% din acțiuni) și nimeni altul decât Florin Vasile Cîțu (cu 10 la sută din acțiuni).

La acel moment, în companie mai deținea un procent din capitalul social și Asociația Grupul de Economie Aplicată, iar SC GEA Strategy & Consulting SRL era administrată de Dragoș Pîslaru. Sediul social al companiei era și atunci, ca și acum, acasă la fostul ministru tehnocrat al Muncii.

Interesant este că, sub această structură a acționariatului, au avut loc, succesiv, mai multe majorări ale capitalului social, iar în cursul anului 2010 Florin Vasile Cîțu a decis să cesioneze părțile sociale deținute către o anume Laura Darie, născută în 14 august 1977, domiciliată în București, dar originară din Râmnicu Vâlcea, de unde este și actualul premier desemnat Florin Cîțu. Laura Darie a cesionat și ea acțiunile, ulterior, către Dragoș Pîslaru.

 

Contracte pe fonduri europene cu statul român

Societatea fondată de Florin Cîțu a fost abonată la contractele pe fonduri europene derulate de mai multe instituţii publice guvernamenale sau locale. Astfel, în 30 noiembrie 2007, când, din firmă, făcea parte și Florin Cîțu, societatea a încasat de la Ministerul Finanțelor un contract în valoare de 162.453 de lei cu TVA pentru evaluarea strategiei de dezvoltare locală a municipiului Alexandria. În 17 martie 2010, Consiliul Județean Teleorman – condus de Liviu Dragnea – a atribuit companiei respective un contract în valoare 153.510 lei cu TVA, iar Ministerul Afacerilor Interne a încheiat cu firma în cauză, la sfârșitul lunii octombrie 2010, două contracte – de 814.680 de lei cu TVA, respectiv 135.022,2 euro cu TVA.

Anul 2011 a debutat pentru GEA Strategy & Consulting SRL cu un contract în valoare de 359.476 de lei cu TVA, atribuit de Ministerul Finanțelor, iar în luna mai, compania a mai primit, din partea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică, un contract în valoare de 1.177.215,1 lei cu TVA.

În 21 martie 2012, Secretariatul General al Guvernului a încheiat cu SC GEA Strategy & Consulting SRL trei contracte în valoare de 13.220.513 lei cu TVA, iar în luna septembrie a aceluiași an, firma în cauză a primit de la Consiliul Concurenței un alt contract, în valoare de 28.000 de euro. În septembrie 2014 şi iulie 2015, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a încheiat cu aceeași companie două contracte, în valoare totală de 507.900 de euro.

La sfârșitul lunii octombrie 2016, Consiliul Local al Sectorului 2 din București a contractat servicii de consultanță și elaborare a strategiei de dezvoltare locală a sectorului 2, pentru perioada 2016 – 2025. Prestator – compania SC GEA Strategy & Consulting SA. Pentru oferirea acestor servicii de consultanță, societatea a cerut 89.909,89 de lei fără TVA.

Îm decembrie 2015, aceeași firmă a fost selectată de Primăria Arad, condusă, atunci, de Gheorghe Falcă, pentru a oferi servicii de actualizare a strategiei de dezvoltare a municipiului Arad pentru perioada 2007 – 2013, respectiv 2014 – 2020. Contractul, în valoare de 77.400 de lei, a fost parafat în data de 23 decembrie 2015, cu două zile înainte de Crăciun.

 

Partenerii de afaceri ai desemnatului, contractați de… Guvernul Dăncilă

Legăturile de afaceri ale lui Florin Cîțu, dar și ale asocialților săi privați, cu PSD, nu se rezumă doar la această companie și la contractele ei pe bani publici. Tot de la Registrul Comerțului aflăm că, în 15 aprilie 2015, Daniel Daianu, Florin Vasile Cîțu și Lungu Laurian, toți fondatori ai firmei lui Dragoș Pîslaru, au mai înființat o companie de consultanță în domeniul fiscal, pe nume Macroanalitica SRL. Însă, conform unei încheieri din 1 august 2014, cei trei au decis să lichideze și să dizolve această companie de la Registrul Comerțului.

În ciuda acestei dizolvări, aflăm că numele societății apare chiar într-un document oficial emis, în aprilie 2018, de premierul PSD Viorica Dăncilă. Astfel, în data de 13 aprilie 2018, Viorica Dăncilă emite Decizia Primului Ministru nr. 174/2018, privind desemnarea unor reprezentanți în Comisia Națională de Fundamentare a Planului Național de Adoptare a Monedei Euro. Este vorba despre numirea a 11 membri, dintre care doi sunt nimeni alții decât Daniel Daianu și Laurian Lungu, partenerii de afaceri ai senatorului PNL și premier desemnat – ministru demis al Finanțelor Publice – Florin Vasile Cîțu. În timp ce Daniel Daianu a fost numit în această calitate de membru al Comisiei, ca expert independent și membru al Academiei Române, Laurian Lungu a fost numit ca expert managing partener din partea Macroanalitica, adică din partea firmei fondate de Florin Cîțu.

 

Curat neconstituțional, dar l-a propus

Florin Cîțu a fost desemnat, miercuri seară, candidat la funcția de prim-minstru, de către Klaus Iohannis, cu toate că Parlamentul României i-a acordat vot negativ de nu mai puțin de patru ori. Prima dată, în cursul lunii noiembrie a anului trecut, înaintea învestirii primului Guvern Orban, când candidatul Florin Cîțu nu a trecut de comisiile parlamentare. Ulterior, după ce a devenit ministru al Finanțelor Publice, Cîțu a încasat prima moțiune simplă din partea Senatului. Apoi, pe 4 februarie 2020, cu ocazia celei de-a doua desemnări făcute de Klaus Iohannis pentru învestirea Guvernului Orban. Dacă adăugăm la toate aceste episoade și demiterea, prin moțiune de cenzură, a întregului Guvern Orban, constatăm că Florin Cîțu a primit patru voturi de blam din partea Parlamentului, în mai puțin de cinci luni.

În aceste condiții, este greu de crezut că, a cincea oară, Cîțu va primi votul Parlamentului, și nu orice fel de vot, ci unul pentru înscăunarea sa în funcția de prim-ministru. Prin nominalizarea făcută, Klaus Iohannis nu respectă, pentru a doua oară anul acesta, prevederile constituționale care obligă la desemnarea unui candidat care să poată coagula o majoritate parlamentară, în vederea primirii votului de învestitură. Însă, tehnic, la acest moment, președintele nu a încălcat Decizia CCR de luni, dintr-un singur motiv. Iohannis a speculat politic faptul că Decizia nu este încă motivată și, având în vedere că nu este, deocamdată, publicată în Monitorul Oficial, ea nu este în vigoare. Spiritul Constituției însă, care a fost enunțat în această decizie, a fost încălcat cu bună știință, prin această nouă nominalizare, iar acest lucru conduce către o respingere a nominalizării de către Parlament. Fiind, astfel, făcut încă un pas către dizolvarea Parlamentului și convocarea de alegeri anticipate.

 

Întrebări-cheie din partea senatorului Daniel Zamfir

Senatorul Daniel Zamfir îi adresează premierului desemnat Florin Cîțu, pe contul său de socializare, patru întrebări. Prima – „La încetarea contractului dv. cu ING Bank ați anunțat public că ați depus plângeri penale pentru spălare de bani împotriva acestei bănci, care, între timp, a și fost sancționată cu o amenda-record de 775 milioane de euro. Ați depus cu adevărat aceste plângeri penale? Puteți proba asta? Sau ați recurs la o înțelegere financiară cu banca pe care ați acuzat-o? Spuneți public câți bani ați încasat în urma stingerii conflictului ajuns și în instanță!”. A doua – „Ați fost implicat personal în spălarea de bani, având în vedere funcția importantă pe care o dețineați în cadrul ING?”. A treia – „În aceeași perioadă, ați afirmat public că ați încasat bonusurile de la banca mai sus-menționată în off-shore-uri. Câți bani ați încasat în aceste off-shore-uri și care e suma cu care, în felul acesta, ați eludat statul român?”. Și ultima – „Care este sursa banilor care vă intră anual în declarația de avere - circa 100.000 euro an de an –în condițiile în care bunurile au rămas aceleași?”.

×
Subiecte în articol: Florin Vasile Cîțu Florin Cîțu