x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Dorin Cocoș a preluat administrarea firmei prin care a “albit” banii din afacerea “Microsoft”

Dorin Cocoș a preluat administrarea firmei prin care a “albit” banii din afacerea “Microsoft”

de Ion Alexandru    |    06 Dec 2017   •   12:10
Dorin Cocoș a preluat administrarea firmei prin care a “albit” banii din afacerea “Microsoft”
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

La aproximativ o lună de când a fost eliberat din penitenciar, unde a fost trimis pentru infracțiunile reținute în primul dosar “Microsoft”, fostul soț al Elenei Udrea, controversatul Dorin Cocoș, a revenit în afaceri. Și nu în orice afaceri, ci chiar în cea despre care procurorii DNA susțineau, într-un referat din anul 2015, că a fost folosită pentru a disimula sumele de bani provenite cu titlu de mită exact în dosarul “Microsoft”. Cocoș și-a concediat, la începutul lunii noiembrie administratorul de la SC Clamari Trading Impex SRL și a preluat, pe persoană fizică, administrarea acestei companii. Societatea, care se ocupă, conform actelor, de închirierea imobilelor, a derulat, în perioada de glorie a guvernelor PDL, contracte cu spitalele din București, în valoare de 40 de milioane de lei, prin furnizarea de reactivi. Din 2014, de când Cocoș a început să aibă probleme cu justiția, firma a mers numai în pierdere.

Eliberat, la începutul luni octombrie, din Penitenciarul Jilava, unde și-a petrecut 12 luni din cei 2 ani și patru luni de închisoare la care a fost condamnat în dosarul “Microsoft”, afaceristul Dorin Cocoș nu a rezistat prea mult departe de companiile sale. “Jurnalul” a descoperit că, în data de 10 noiembrie 2017, fostul soț al Elenei Udrea, care deține calitatea de asociat unic în cadrul SC Clamari Trading Impex SRL, a luat hotărârea de a-l concedia pe administratorul societății, Florentin Neagu pentru a-i lua locul.

Potrivit unei încheieri de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, societatea va fi administrată de către Dorin Cocoș, cu puteri depline, pe o durată nedeterminată. Fostul administrator al SC Clamari Trading Impex SRL. Florentin Neagu, fusese numit în această funcție de către Dorin Cocoș în cursul anului 2011, iar ultimele notificări despre această companie, la Registrul Comerțului, au avut loc în anul 2014, înainte ca patronul să fie arestat la cererea Direcței Naționale Anticorupie.

 

Compania, implicată în circuite financiare suspecte

Interesant este faptul că Dorin Cocoș a decis, imediat după ieșirea din pușcărie, să se ocupe personal de administratea compaiei care apare nominal tecută în referatul procurorilor care au instrumentat dosarul “Microsoft 1”. Astfel, la începutul anului 2015, anchetatorii precizau, în actul de acuzare, că  Elena Udrea şi fostul ei soţ, Dorin Cocoş, au disimulat mita pe care au primit-o pentru atribuirea contractului de licenţiere Microsoft, prin înstrăinarea şi achiziţionarea mai multor imobile, ei încercând astfel să ascundă circuitul financiar al banilor obţinuţi ilegal, potrivit referatului DNA.

 

Conform anchetatorilor, "s-a stabilit că, în perioada 2009 - 2013, Cocoş Dorin şi Udrea Elena Gabriela au înstrăinat şi respectiv au achiziţionat mai multe imobile, existând indicii în sensul că acestea au constituit una dintre modalităţile de disimulare a provenienţei sumelor de bani şi a circuitului financiar. În concluzie, prin operaţiuni de vânzare - cumpărare de bunuri imobile sau 'bunuri viitoare', acordarea unor împrumuturi către SC Clamari Trading Impex SRL, respectiv prin novarea creditului de 3.297.000 euro de la BRD, Udrea Elena Gabriela a efectuat operaţiuni specifice infracţiunii de spălare a banilor". În continuare, procurorii mai notează că, “din actul de partaj încheiat între Cocoş şi Udrea în 10 iunie 2013 rezultă că, la momentul acestei tranzacţii, a fost declarată drept datorii comune suma de 540.045 ce urma să fie plătită către firma Calamari Trading Impex SRL şi creditul de 500.000 de euro, contractat de la Dinu Pescariu, scadent în anul 2021.

"Ambele credite au fost preluate de inculpatul Cocoş Dorin. Cuantumul sumei împrumutată de la Pescariu Dinu Mihail, declarat la partaj se contrazice cu chitanţele identificate la percheziţia domiciliară în biroul lui Pescariu Dinu Mihail şi care atestă în fals că anterior partajului, respectiv până la data de 10 iunie 2013, s-ar fi restituit suma de 100.000 de euro", susţin procurorii DNA.

 

Tot din actul de partaj rezultă că o mare parte din imobilele obţinute în perioada 2009 - 2013, cât şi din sumele de bani aflate în conturi au ajuns în posesia Elenei Udrea, la care se adaugă şi o sumă de două milioane de euro. "Din discuţiile dintre Cocoş Dorin şi Pescariu Dinu Mihail, rezultă că inculpatul Cocoş Dorin i-a solicitat acestuia semnarea chitanţelor antedatate deşi realiza caracterul fraudulos al acestora, Udrea Elena Gabriel având cunoştinţă de demersurile efectuate de Cocoş Dorin de a disimula foloasele necuvenite primite”, conchideau notează procurorii.

 

Capital social majorat în campania electorală din 2009

SC Clamari Trading Impex SRL, compania care este administrată, de o lună de zile, de Dorin Cocoș, a fost înființată în cursul anului 2003, iar, din documentele emise de Oficiul Național al Registrului Comerțului, l-a avut, pâmă în anul 2004, drept acționar unic pe tatăl lui Dorin Cocoș, Victor Cocoș. În 2001, acesta din urmă a stabilit drept principal obiect de activitate al companiei “închirerea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii au închirate”, pentru ca, mai târziu, să schimbe acest obiect în “activități juridice, de consultanță în domeniul fiscal, contabilitate și revizie contabilă, activități de stdii de piață și de sondaj și consultanță pentru afaceri și management”.

În 2004, când Victor Cocoș i-a cesionat toate acțiunile din această companie fiului său, Dorin, tatăl a primit 274.47 milioane de lei vechi. În 2006, Dorin Cocoș a decis ca firma să revină la vechiul obiect de activitate, anume acela al închirierii și subînchirierii bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, iar, în anul 2009, în luna septembrie, în plină campanie electorală pentru alegerle prezidenșiale, a decis să majoreze capitalul social al SC Clamari Trading Impex SRL cu suma de 400.000 de lei noi.

Potrivit bilanțurilor contabile anuale depuse de către această companie la Ministerul Finanțelor Publice, se poate observa că societatea a avut o activitate prosperă în anii în care la guvernare se afla fosta soție a patronului, Elena Udrea, dar a intrat într-un declin accentuat după ce PDL a pierdut guvernarea. Nu imediat, ci abia în al doilea an al Guvernului Ponta. Astfel, în 2011, SC Clamari Trading Impex SRL a avut o cifră de afaceri de 1.599.226 de lei și un profit brut de 166.250. În 2012, societatea lui Dorin Cocoș a înregistrat o cifră de afaceri de 1.396.767 de lei și un profit brut de 111.038 de lei. În anul 2013, desi firma lui Cocoș a înregistrat o cifră de afaceri de doar 602.757 de lei, profitul brut a fost de 239.484 de lei.

Începând cu anul 2014, însă, SC Clamari Trading Impex SRL a mers numai pe pierdere, iar cifra de afaceri este zero. Astfel, în 2014, pierderile s-au situat la 140.812 lei, în 2015 pierderile au fost de 14.354 de lei, iar anul trecut compania a înregistrat pierderi de 100.788 lei.

 

Firma de imobliare, furnizor de lux al reactivilor pentru trei spitale

Deși SC Clamari Trading Impex SRL, firmă care își are sediul social în incinta Euro Hotels International din apropierea Arcului de Triumf, din Capitală, are ca obiect de activitate afacerile imobiliare și, în trecut, s-a ocupat cu consultanța juridică și  contabilitatea. Sume exorbitante de bani au intrat în conturile acestei societăși dintr-o cu totul altă direcție. Anume, societatea de imobiliare a lui Dorin Cocoș a livrat reactivi către trei spitale importante din București.

- Astfel, Spitalul Universitar de Urgenșă Militar Central “Carol Davila” a încheiat cu SC Clamari Trading Impex SRL, în 2007 și 2008, nu mai puțin de cinci contracte, toate acordate prin negociere directă, în valoare totală de 1.282.468,6 lei cu TVA inclusă (366.420 de euro). Primul contract a fost atribuit în data de 18 decembrie 2007 și a vizat achiziția de reactivi de laborator (pentru analiza de sânge) pentru Laboratorul Central, în valoare de 8.432,84 de lei cu TVA. În 26 februarie 2008, același spital a cumpărat de la firma lui Cocoș reactivi pentru electroforeză în valoare de 125.823,32 de lei cu TVA. În 29 mai 2008, a urmat un al treilea contract, tot pentru achiziția de reactivi, în valoare de 1.053.170,61 de lei cu TVA, iar, în 22 decembrie 2008, a fost încheiat un al patrulea contract, în valoare de 159.841,99 lei cu TVA. Ultimul contract pe care Spitalul Militar l-a încheiat cu SC Caari Trading Impex SRL a fost atribuit b 2 iunie 2009, în vaoare de 95.401,78 lei cu TVA.

- A doua instituție medicală care a derulat contracte cu firma în cauză este Institutul Clinic Fundeni. Mai exact, printr-un singur contract, instituția a umplut de bani nu una, ci două firme controlate de Dorin Cocoș. În 14 iulie 2008, Institutul Clinic Fundeni a atribuit, pe loturi, un contract pentr achiziția de reactivi de laborator. Primul lot, în valoare de 10.310.285 de lei cu TVA (2.945.795,7 euro), a ajuns la SC Clamari Trading Impex SRL. Al doilea lot, în valoare de 12.266.574 de lei fără TVA a ajuns la SC Meditest Global 2002 SRL, companie controlată de sora lui Dorin Cocoș, Anca Dinu.

- A treia unitate spItalicească, Spitalul Clinic de Urgență București, a derulat un contract similar parafat în 27 octombrie 2008. Un lot al achiziției de reactivi, în valoare de 721.284 de lei fără TVA a ajuns la Meditest Global 2002 SRL, iar lotul de 23.268.792,08 lei fără TVA a ajuns la Clamari Tradinf Impex SRL. Același spital a mai încheiat, în data de 25 martie 2008, cu firma lu Cocoș, un contract, tot penru furnizare de reactivi de laborator, în valoare de 93.472 de lei făr TVA.În total, contractee cu spitalele ale SC Clamari Trading Impex SRL se ridică la 40.107.609,9 lei cu TVA (11.486.317,5 euro).

 

Fiscul l-a scăpat pe Cocoș de datoriile din dosarul penal

În luna august a acestui an, ANAF i-a scos lui Cocoș la vânzare mai multe bunuri sechestrate, pentru recuperarea prejudiciului reținut de instanță în dosarul “Microsoft”. Partea lui de prejudiciu se ridică, ;a 3,7 milioane de euro, iar numai la prima strigare ANAF a reușit să vândă  șase din cele 14 de spații comerciale amplasate la parterul unor blocuri din Capitală, pe care Dorin Cocoș le deținea în proprietate la momentul la care împotriva sa a fost începută urmărirea penală în Dosarul “Microsoft”.

ANAF a menținat o evaluare totală a acestora de 4.536.308 lei și a plecat la licitație cu un preț de pornire total de 5.252.702 lei. Pentru ca, la final, cineva să liciteze pentru aceste spații aproape dublu decât evaluarea inițială a ANAF, respectiv 8.097.402 lei. Cumpărătorul care a oferit acest preț se numește Roland Rovența și este, potrivit informațiilor din presă, un apropiat al fostei soții a lui Dorin Cocoș, Elena Udrea. Acesta a reușit, practic, să-și bată toți competitorii înscriși la licitația ANAF. Roland Rovența este un prosper om de afaceri din Pitești, care derulează business-uri diverse. Una dintre principalele afaceri ale acestuia se numește Societatea de Credit pentru Fiecare IFN SA, cu sediul în București, companie pe care o deține împreună cu un anume Sergiu Florin Roșca. Societatea de credit, care administrează și produsul denumit “Happy Credit”, deține un punct de lucru în apropierea unuia dintre hotelurile lui Dorin Cocoș, amplasat lângă Arcul de Triumf, pe Bulevardul Mareșal Averescu, din sectorul 1 al Capitalei.

×
Subiecte în articol: Dorin Cocos