x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Emil Boc combate, la Cluj-Napoca, pandemia cu instalații de iluminat festiv de 900.000 de euro

Emil Boc combate, la Cluj-Napoca, pandemia cu instalații de iluminat festiv de 900.000 de euro

de Ion Alexandru    |    01 Iun 2020   •   11:03
Emil Boc combate, la Cluj-Napoca, pandemia cu instalații de iluminat festiv de 900.000 de euro

În plină stare de alertă, la finalul a două luni de stare de urgență, în care multe companii private au fost nevoite să-și suspende activitatea, măsură generatoare de șomaj tehnic sau chiar de șomaj definitiv, primăria condusă de Emil Boc a atribuit un contract de aproape un milion de euro pentru închirierea iluminatului ornamental de… sărbători. Mai exact, 4,2 milioane de lei cu TVA este suma pe care Primăria Municipiului Cluj-Napoca a atribuit-o, pe data de 20 mai 2020, reluând, practic, o afacere similară pe care a încheiat-o în urmă cu trei ani.

Instituția condusă de fostul premier din timpul guvernării Băsescu se alătură, astfel, preocupărilor pe care colegul de partid al edilului de la Timișoara, Nicolae Robu, le-a avut, în perioada de criză, care, așa cum “Jurnalul” a dezvăluit la sfârșitul săptămânii trecute, a contractat servicii de mentenanță pentru fântânile ornamentale din oraș. Tot din Timișoara vine, însă, și compania care se va ocupa de iluminatul festiv contractat de Primăria din Cluj. Este vorba despre Elba-Com SA, care are o relație de mulți ani cu municipalitățile din vestul țării, inclusiv cu primăria din Arad, pe vremea mandatelor lui Gheorghe Falcă.

 

Pe 20 mai 2020, la cinci zile după expirarea decretului prin care președintele Klaus Iohannis a decis prelungirea stării de urgență la nivel național și la două zile după ce starea de alertă a devenit legală, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 55/2020, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a finalizat procedura de licitare a unui contract privind… achiziția sistemului de iluminat ornamental de sărbători. Contractul, încheiat în aceeași zi, având numărul 241081/20.05.2020, a fost atribuit către compania Elba-Com SA din Timișoara, la un cost pentru municipalitate de 3.584.557,5 lei fără TVA, adică 4.265.623,5 lei cu TVA inclus (888.671,5 euro), conform unui anunț de atribuire publicat de autoritatea contractantă pe portatul SICAP (Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice).

Conform caietului de sarcini, contractul atribuit constă în execuția, montarea, demontarea, transportul și operațiunile legate de prestarea serviciilor de închiriere a sistemului de iluminat ornamental, la menținerea instalațiilor în stare de funcționare de către echipe de intervenție. Documentul arată că, până în data de 15 iulie a fiecărui an, prestatorul acestor servicii are obligația de a prezenta cel puțin trei variante cu propuneri de iluminat ornamental festiv pentru străzile și piețele din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca. O parte dintre străzi trebuie să beneficieze de propuneri dedicate, în timp ce alte străzi trebuie să beneficieze de elemente decorative diferite de celelalte zone. Aceste elemente decorative implică și soluții 3D proiectate pe sol.

Afacere cu repetiție

Nu este pentru prima dată când primăria condusă de Emil Boc achiziționează astfel de servicii, chiar de la aceeași companie prestatoare, însă, ca noutate, în 2020, achiziția are loc în plină perioadă de criză și, mai mult, în condițiile în care sărbătorile de iarnă, ca motiv pentru încheierea contractului, vor avea loc, cel mai devreme, peste o jumătate de an. În 2017, tot prin licitație deschisă, instituția condusă de Emil Boc a atribuit un contract similar către Sc Elba-Com SA Timișoara, la un preț, este drept, ceva mai mare decât în 2020. Atunci, funcționarii Primăriei Cluj-Napoca estimau că servciile vor costa 5,1 milioane de lei fără TVA, pentru ca, la data de 10 octombrie 2017, să încheie cu firma timișoreană contractul în valoare de 6.040.035,2 lei cu TVA inclus (ceea ce, la momentul respectiv, însemna 1.342.230 de euro). Ca și anul acesta, și în 2017 fondurile pentru finanțarea proiectului erau asigurate de la bugetul local.

În mod concret, afacerea încheiată de Primăria Cluj-Napoca vizează închirierea instalațiilor de iluminat public ornamental, provenit din producția de serie a firmei care a câștigat contractul, aceasta din urmă trebuind să producă, la cererea beneficiarului, și alte produse. Așa stând lucrurile, până la data de 15 iunie a fiecărui an din cei doi care se înscriu în durata de valabilitate a contractului-cadru, prestatorul (SC Elba-Com SA Timișoara) are obligația de a prezenta primăriei trei variante cu propuneri pentru realizarea iluminatului ornamental festiv pentru străzile și piețele din zona centrală a Municipiului Cluj-Napoca. În acest sens, pentru circuitul Piața Lucian Blaga – Strada Napoca – Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Piaţa Avram Iancu și Piața Ștefan cel Mare, respectiv Bulevardul 21 Decembrie 1989 – Memorandumului – Calea Moților urmează să fie prezentate și formulate variante dedicate. De asemenea, compania timișoreană trebuie să prezinte primăriei cel puțin zece variante de împodobire cu instalații de iluminat festiv generale, pentru alte străzi și piețe din Cluj-Napoca. Cele trei variante de împodobire vizează brazi cu înălţimea de 4, 10, 15 și 20 de metri. Odată acceptate aceste variante, ele trebuie să fie puse în practică până la data de 25 noiembrie a fiecăruia dintre cei doi ani, cât durează contractul. Mai mult, în situația în care Primăria Cluj-Napoca va solicita împodobirea unor zone din oraș cu ocazia altor evenimente, cum ar fi Zilele Clujului, Sărbătorile Pascale sau Ziua Copilului, termenele de predare vor fi comunicate.

 

Să fie becuri, să fie lumină

“Jurnalul” a dezvăluit, în urmă cu trei ani, că, prin contractual încheiat atunci, primăria lui Emil Boc a achiziționat echipamente decorative dotate cu sursă de lumină tip LED, pentru un consum cât mai mic de energie și cu o durată cât mai mare de viață. Cel puțin așa scrie în caietul de sarcini. Municipalitatea era interesată de șiruri luminoase, în lungime de 20 de metri liniari, intermitente, intermitente bipolare, statice, cu LED RGB programabil sau cu LEF SMD de putere. Mai sunt vizate ghirlandele cu LED, țurțurii luminoși, cu înălțimea cuprinsă între 0,8 și un metru, de asemenea intermitenți, perdele luminoase cu înălțimea cuprinsă între 1,5 și 5 metri, plase luminoase intermitente, bipolare, cetine (crenguțe de brad) cu LED, tuburi luminoase cu LED clasic static sau intermitent, precum și furtunuri luminoase. Dintr-o anexă a acestui document, aflam și care sunt cantitățile maxime pe care Primăria Municipiului Cluj-Napoca urmează să le închirieze, în perioada 2017-2019. În privința șirurilor luminoase, vorbim de maximum 1.520 de bucăți, ghirlandele simple sau cu bec LED au urma să fie în număr maxim de 400, iar țurțurii luminoși - 2.200 de bucăți. Perdelele luminoase vizate au o cantitate maximă de 460 de bucăți, iar cetinele de brad urmează să acopere o suprafață maximă totală de 120 de metri pătrați, alți 200 de metri pătrați fiind acoperiţi de așa-numitele carpete cu LED. Mai sunt vizați 2.690 de metri pătrați de acoperire cu elemente decorative montate pe stâlpi, suspendate sau pe sol. Vor fi închiriaţi 6.200 de metri liniari de cablu de alimentare, 5.000 de metri liniari de funie de oțel și 4.000 de metri liniari de cablu forsadat, precum şi 120 de siguranțe

Primăria mai specifica, atunci, faptul că iluminatul festiv de iarnă devine funcțional, la Cluj, între data de 1 decembrie și 7 ianuarie, la care se adaugă o conectare a zonei centrale a orașului în data de 24 ianuarie. Aceste beculețe trebuie montate pe stâlpi, în piețe, în parcuri, pe poduri și în sensurile giratorii.

Client și la Arad, pe vremea lui Gheorghe Falcă

Compania Elba-Com SA Timișoara, care a câștigat toate aceste contracte puse la bătaie de primăria condusă de Emil Boc, nu se află la prima afacere de acest fel în Cluj-Napoca. Potrivit unui alt anunț, publicat tot sistemul centralizat al achizițiilor publice, firma în cauză a mai derulat cu municipalitatea un contract multianual, încheiat la data de 28 august 2013, pentru care a încasat suma de 9.270.734,6 lei cu TVA inclus, adică 2.060.163,2 euro. Și atunci, SC Elba-Com SA Timișoara a fost singura societate privată care a participat la licitația organizată, în acest sens, de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Firma în cauză are legături și cu o altă primărie din vestul țării, condusă de colegul de partid al lui Emil Boc, Gheorghe Falcă – fost edil, actual europarlamentar. Publicația “Critic Arad” prezintă un raport al Curții de Conturi care dezvăluie faptul că Primăria Municipiului Arad a efectuat plăți nelegale, în valoare de 3,7 milioane de lei. Raportul a fost întocmit în data de 6 septembrie 2017. Din auditul extern al raportului, Curtea de Conturi a sesizat 20 de abateri de la legalitate și regularitate privind gestionarea banilor din bugetul Primăriei Arad. Cea mai mare sumă reținută în acest raport a fost direcționată către timișorenii de la Elba-Com SA, clienții lui Emil Boc. Astfel, conform acestui raport al Curții de Conturi, “s-a constatat faptul că, prin încheierea contractului de concesionare cu asocierea SC Elba SA – SC Elba-Com SA, au fost angajate cheltuieli pentru realizarea lucrărilor de modernizare și extindere a sistemului de iluminat public în valoare de 2.477.252 de lei, la care se adaugă un beneficiu nerealizat în valoare de 647.450 de lei, fără ca ordonatorul de credite să se asigure că măsura luată respectă principiile unei bune gestiuni financiare, în special cel al economiei cheltuielilor. Această deficiență a fost cauzată de interpretarea eronată de către factorii de decizie din instituție a reglementărilor legale privind efectuarea cheltuielilor în sistemul bugetar”. Documentul arată că o consecință economico-financiară a acestei abateri de la prevederile legale rezidă din diminuarea resurselor bugetului local, ca urmare a achitării unor sume către asocierea celor două companii Elba, pentru care concesionarul nu a prezentat documente care să justifice temeiurile înscrierii acestora în tarifele aplicate pentru lucrările efectuate.

 

Contracte similare și din partea altor orașe

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, compania abonată la contracte privind iluminatul din Cluj-Napoca, SC Elba-Com SA, este controlată, în calitate de director general, de către omul de afaceri timișorean Bogdan Ciocan, iar compania Elba-Com SA este parte a grupului Elba SA, entitate privatizată, în anii ’90, prin metoda MEBO. Tot de la Registrul Comerțului, mai aflăm că Elba-Com SA și Elba SA Timișoara mai dețin, împreună cu alte persoane fizice, acțiuni la societatea denumită SC Rosign SA. Deloc de neglijat este faptul că Elba-Com SA nu a prestat servicii privind iluminatul public doar pentru primăriile conduse de foștii democrat-liberali Emil Boc și Gheorghe Falcă. În ultimii ani, societatea a devenit client al multor unități administrative-teritorale.

* Elba-Com SA Timișoara a fost contractată, în data de 16 noiembrie 2016, de către Direcția Administrația Străzilor și Iluminatului Public a Municipiului Slatina, județul Olt, pentru realizarea iluminatului public decorativ în sezonul de iarnă. Valoarea contractului s-a ridicat la 951.262,3 lei cu TVA inclus (211.391,6 euro).

* La 17 noiembrie 2014, Primăria Municipiului Satu Mare a atribuit aceleiași companii un contract vizând, de asemenea, oferirea de servicii de iluminat festiv pentru sezonul de iarnă, dar și pentru Sărbătorile Pascale, în valoare de 2.527.520,5 lei cu TVA (561.671,2 euro).

* În data de 13 martie 2013, Primăria orașului Copșa Mică a decis să delege gestiunea prin concesionare a serviciului de iluminat public din localitate, tot companiei SC Elba-Com SA Timișoara, la un preț de 1.352.397,8 lei cu TVA inclus (300.532,8 euro).

* La 29 noiembrie 2012, Primăria Municipiului Arad a încheiat cu SC Elba-Com SA un contract, în valoare de 2.748.934,1 lei cu TVA inclus (610.874,2 euro), pentru întreținerea sistemului de iluminat public în municipiu.

 

Contractul, încheiat de Primăria Cluj-Napoca în data de 20 mai 2020, la cinci zile după ce a expirat decretul privind instituirea stării de urgență

 

În urmă` cu trei ani, aceeași firmă a primit de la instituția condusă de Emil Boc un contract similar, în valoare de 1,3 milioane de euro

×