x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Povestea spectaculoasă a unei donații de 1,4 milioane pentru euroalegeri. Iei bani de la „Grindă”, donezi la PNL și câștigi un post la Cancelaria lui Orban

Povestea spectaculoasă a unei donații de 1,4 milioane pentru euroalegeri. Iei bani de la „Grindă”, donezi la PNL și câștigi un post la Cancelaria lui Orban

de Ion Alexandru    |    29 Iun 2020   •   06:58
Povestea spectaculoasă a unei donații de 1,4 milioane pentru euroalegeri. Iei bani de la „Grindă”, donezi la PNL și câștigi un post la Cancelaria lui Orban
Sursa foto: Captura Youtube

Ana Maria Dimitriu, consilierul local de la Focșani, fostă angajată la biroul parlamentar al actualului ministru al Dezvoltării Ion Ștefan, zis “Grindă”, care a împrumutat, în primăvara trecută, 1,4 milioane de lei, bani pe care i-a donat Partidului Național Liberal, este, în prezent, consilier la Cancelaria prim-ministrului Ludovic Orban. Suma de 1,4 milioane de lei a rămas menționată, ca datorie, în declarația de avere, dar scadentă în 2019, a fost acordată, conform mai multor surse politice, cu titlu de împrumut de către însuși ministrul Ion Ștefan. Însă, încă din luna noiembrie a anului trecut, această creanță a dispărut din declarația de avere a demnitarului. Au apărut, în schimb, 300.000 de euro în contul acestuia. Luna aceasta, “Grindă” a mai împrumutat o persoană fizică cu suma de 100.000 de euro. Veniturile încasate de Ana Maria Dimitriu nu puteau, în niciun caz, să asigure restituirea unei asemenea datorii. Însă, nici dividendele menționate de ministru ca justificare a celor 1,4 milioane de lei, ridicate de “Grindă”, de la cele trei companii pe care le patronează, nu justifică sursa pentru acordarea acestui împrumut.

 

“Jurnalul” dezvăluia, în vara anului trecut, după ce Autoritatea Electorală Permanentă a publicat situațiile financiare ale partidelor politice care au participat, cu candidați, la alegerile europarlamentare, că, la PNL, unul dintre candidații aflați pe o poziție neeligibilă, a donat partidului o sumă exorbitantă. Este vorba despre 1,4 milioane de lei. Bani pe care candidatul în cauză i-a luat cu împrumut, tot anul trecut, și pe care trebuia să-i restituie, ce să vezi, tot anul trecut. În data de 30 aprilie 2020, Autoritatea Electorală a publicat din nou cuantumul total din finanțările private ale Partidului Național Liberal, în anul 2019, document care se regăsește în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 350/2020.

La capitolul “Lista presoanelor fizice care au făcut, în anul 2019, donații a căror valoare cumulată depășește zece salarii de bază minime brute pe țară”, o găsim pe Ana Maria Dimitriu, care a acordat sediului central al PNL două donații fabuloase. Mai exact, suma de 1.000.000 de lei, în data de 16 mai 2019, respectiv suma de 400.000 de lei, în 22 mai 2019. Din documentele citate, rezultă faptul că persoana fizică Ana Maria Dimitriu a împrumutat, în prealabil, aceste sume, pentru a le putea dona partidului, sume care, studiind valorile celorlalte donații făcute de alți candidați ai partidului, reprezintă cea mai mare contribuție de acest gen acordată de o persoană fizică la alegerile europarlamentare care s-au derulat în data de 26 mai 2019.

De remarcat este faptul că, deși a donat 1,4 milioane de lei la partid, PNL a pus candidatura Anei Maria Dimitriu abia pe poziția a 15-a pe lista de candidați pentru un post de membru al Parlamentului European. Loc neeligibil și pe care, evident, donatoarea nu a putut să-l ocupe.

 

Nu există venituri sau garanții care să acopere debitul

Încă de la primele informații cu privire la această finanțare, ne-am pus întrebarea de unde are un candidat venituri suficiente pentru a returna un împrumut de o asemenea consistență. Am aflat, cu acest prilej, că, la momentul în care a împrumutat banii, pentru a-i dona la PNL, Ana Maria Dimitriu ocupa funcția de consilier local în cadrul Consiliului Local Focșani, județul Vrancea, județ în care PNL este controlat, de facto, de deputatul și actualul ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ion Ștefan, zis “Grindă”.

Conform declarației de avere depuse, în calitate de candidat liberal la alegerile europarlamentare, Ana Maria Dimitriu nu deținea, în primăvara anului trecut, nicio sursă de venit care să acopere sau care să garanteze un asemenea împrumut. Nu sunt menționate case de locuit, case de vacanță apartamente sau terenuri aflate în proprietatea acesteia. Mai mult, nu există niciun cont bancar, nicio investiție și niciun plasament. Singura avere menționată este un autoturism Volkswagen, fabricat în anul 2003. Mai interesant este că, în momentul candidaturii, nu fusese stipulată, în declarația de avere, nicio datorie contractată de la vreo instituție financiară, de la vreo persoană fizică sau de la vreo persoană juridică.

Veniturile realizate de Ana Maria Dimitriu în ultimul an fiscal anterior alegerilor europarlamentare din anul 2019 erau de 13.944 de lei, în calitate de director al SC Rortrust Business Consulting SRL, de 1.144 lei ca și consultant parlamentar la Camera Deputaților (la cabinetul lui Ion Ștefan, zis “Grindă” – n.red.), de 11.333 de lei ca indemnizație de la Consiliul Local Focșani, județul Vrancea, la care s-au mai adăugat dividende în sumă de 62.339 de lei, încasate de la compania Rortrust Business Consulting SRL.

 

De la primărie, la spital. De la spital, la Guvernul României

La trei luni după ce PNL a ajuns la guvernare, iar ministrul Ion Ștefan a preluat portofoliul de la Dezvoltare, o regăsim pe Ana Maria Dimitriu cu declarație de avere, completată în 31 ianuarie 2020 și publicată în data de 3 februarie 2020, ca numită drept membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Pantelimon” din Focșani, județul Vrancea.

În această declarație de avere, regăsim pentru prima dată menționate împrumuturile pe care Ana Maria Dimitriu le-a contractat, în primăvara anului 2019, la notariat, de la “o persoană fizică”. Ambele (și cel de 1.000.000 de lei, și cel de 400.000 de lei), contractate în 2019, scadente în 2019. Deși declarația de avere era din 2020.

La capitolul venituri, rămân și în acest nou document salariul de director de firmă, dar de data aceasta de 1.263 de lei, și indemnizația de consilier local la Consiliul Local Focșani, județul Vrancea, în sumă de 12.378 lei. Dividendele au dispărut.

O săptămână mai târziu, vine surpriza de proporții. La data de 7 februarie 2020, Ana Maria Dimitriu depune o nouă declarație de avere, din noua sa funcție în statul român. Anume, de consilier la Cancelaria premierului Ludovic Orban. Documentul este identic cu cel din 3 februarie, în care sunt menționate, în continuare, împrumuturile de 1,4 milioane de lei, scadente în anul 2019. Nu este clar dacă acest document vorbește despre datorii achitate sau neachitate, ci despre datorii contractate anul trecut, cu termen de returnare tot anul trecut.

 

În actele ministrului “Grindă”, datoria apare achitată

În 11 iunie 2019, când au fost depuse declarațiile de avere pe ultimul an fiscal aferent perioadei 2018-2019, deputatul Ion Ștefan, zis “Grindă”, șef politic al Anei Maria Dimitriu, menționa, la capitolul “Plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate, dacă valoarea de piață a acestora însumată totală depășește 5.000 de euro”, că a acordat un împrumut de 1.000.000 de lei și un împrumut de 400.000 de lei. Adică, exact sumele luate cu împrumut de Ana Maria Dimitriu, pentru a o dona Partidului Național Liberal în campania electorală aferentă alegerilor europarlamentare din luna mai a anului trecut.

Surse liberale au confirmat, la vremea respectivă, că Ana Maria Dimitriu este persoana fizică pe care ministrul Ion Ștefan a împrumutat-o cu 1.400.000 de lei. Afacerea a fost disecată în cadrul unei ediții a emisiunii “Exces de Putere”, de la Antena 3, de către jurnalistul Oana Zamfir. “Domnișoara, angajată la cabinetul parlamentar al lui Ion Ștefan, a împrumutat partidul pe listele căruia a candidat pentru un loc imposibil de atins, la europarlamentare, cu o sumă mai mare decât toți greii partidului. Noul ministru propus, << Grindă>>, apare cu aceeași sumă în declarația de avere, ca împrumut, dat nu spune cui a dat-o”, preciza jurnalistul.

Surprizele apar, însă, încă din noiembrie 2019. Mai exact în data de 22 noiembrie 2019, când, pe site-ul Camerei Deputaților, a fost publicată o nouă declarație de avere semnată de Ion Ștefan. La capitolul “Plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate”, nu mai apare nimic. În schimb, apare un cont bancar, deschis în anul 2019, la BRD, în care “Grindă” menționează suma de 300.000 de euro. Adică, tranformată în lei, exact 1.400.000 de lei – valoarea împrumutului acordat anul trecut. Însă, așa cum am arătat, în declarația de avere a Anei Maria Dimitriu din 7 februarie 2020, aceste sume încă sunt menționate.

Ion Ștefan a mai completat o declarație de avere, ca deputat, chiar pe data de 4 iunie 2020. La capitolul conturi, la BRD, din cei 300.000 de euro depuși, au mai rămas 200.000 de euro, restul de 100.000 de euro apărând ca fiind împrumutat către o persoană fizică.

Dacă acest împrumut, de 1,4 miloane de lei, a fost restituit de Ana Maria Dimitriu, rămâne un mister din ce sursă a luat banii. În declarația de avere nu este menționat nimic în acest sens. Conform presei centrale, Ana Matria Dimitriu s-ar afla într-o relație cu medicul stomatolog Cătălin Burghez, care, la jumătatea lunii mai, în plină stare de alertă, a fost numit în funcția de director al Direcției de Sănătate Publică Vrancea. Asta, după ce, cu o săptămână înainte, a demisionat din funcția de director general adjunct al aceleiași instituții.

 

Din 101.500 de lei, liberalul a reușit să împrumute 300.000 de euro

Anul trecut, Ion Ștefan, zis “Grindă”, a fost interpelat, în comisiile parlamentare, cu prilejul audierii sale pentru preluarea funcției de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu privire la acest împrumut acordat și care se regăsea în declarația de avere. Parlamentarul PSD Cătălin Rădulescu l-a întrebat, atunci, pe liberal: ”În declarația de avere aveți un împrumut dat de 1,4 milioane de lei, iar Ana Maria Dimitriu apare că a luat un împrumut de 1,4 milioane de lei. Este vorba de dumneavoastră? O cunoașteți?”. Răspunsul lui “Grindă” este halucinant: “Eu nu sunt un om sărac. Am avut dividende de milioane de euro pe an. Banii de care spune domnu Rădulescu sunt în declarația de avere. Ei sunt înregistrați”.

Rezultă, așadar, că ministrtul nu infirmă că Ana Maria Dimitriu este persoana pe care a împrumutat-o. Totodată, rezultă, din acest răspuns, că suma de 1,4 milioane de lei provine din dividendele încasate de Ion Ștefan. Ei bine, “Jurnalul” a studiat toate declarațiile de avere depuse în perioada 2018 – 2020 de Ion Ștefan, interesându-ne doar capitolul dividendelor.

Astfel, imediat după acordarea împrumuturilor, Ion Ștefan preciza, în documentul completat la 11 iunie 2019, că a realizat, de la SC Balcanic Prod SRL, dividende de 4.913.854 de lei, dar pe care nu le-a ridicat. A ridicat, însă, de la această firmă dividende în cuantum de 35.000 de lei.

De la SC Balcanic BOPP SRL, “Grindă” arată că a realizat dividende de 1.003.722, dar pe care nu le-a ridicat. De asemenea, a mai realizat de la SC Balcanic Stretch SRL dividende neridicate, în valoare de 55.847 de lei, dar și dividende ridicate, în cuantum de 66.500 de lei. Adunând dividendele ridicate, înainte de acordarea împrumutului de 1,4 milioane de lei, aflăm că valoarea totală a acestora este de 101.500 de lei, cu 1.298.500 de lei mai mică decât suma împrumutată. În declarația de avere din 22 noiembrie 2019, situația dividendelor este identică. La fel ca și situația dividendelor menționate în declarația de avere din 4 iunie 2020. Am mers și mai în spate, în declarația de avere depusă în anul 2018. În acest document, se menționează că nu a fost ridicat niciun dividend realizat de la cele trei companii.

×