x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Scamatorie marca Mircea Băsescu: Din datornic la stat, să transformi statul dator la tine

Scamatorie marca Mircea Băsescu: Din datornic la stat, să transformi statul dator la tine

de Ion Alexandru    |    13 Feb 2019   •   07:30
Scamatorie marca Mircea Băsescu: Din datornic la stat, să transformi statul dator la tine
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, încearcă să pună mâna pe 1,1 milioane de lei de la stat, printr-o compensare a unei restituiri de TVA neefectuate de Direcția Finanțelor Publice cu datoriile pe care statul le are de încasat de la vestita fabrică de împachetat pui, din Portul Constanța, Fattoria Terrantica, aflată, în prezent, în procedura falimentului. Practic, Băsescu a contestat în instanță suma cu care Finanțele s-au înscris la tabelul suplimentar al creanțelor Fattoria Terrantica, iar acțiunea fost depusă împreună cu o avocată din Baroul Constanța, Larisa Purcărea, condamnată, în anul 2015, definitiv, pentru complicitate la luare de mită într-un alt dosar care privea, de asemenea, un proces de insolvență. Purcărea, care a făcut parte și din echipa de avocați care l-au reprezentat, fără succes, pe Mircea Băsescu, în dosarul în care a fost condamnat definitiv, la 4 ani de închisoare cu executare, pentru că a luat bani de la membrii familiei lui Bercea Mondialul, pentru intervenții în Justiție, a făcut cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției, pentru a scăpa de o condamnare cu încarcerare.

Dosarul privind falimentul fabricii de ambalat pui pentru NATO, pe care Mircea Băsescu a deținut-o în Portul Constanța, cunoaște evoluții de-a dreptul grotești. Secția a VII-a Civilă a Tribunalului București, pe rolul căreia se află acest proces, a comunicat, în 1 februarie 2019, fratelui fostului președinte al României Sentința Civilă pe care a pronunțat-o în 21 noiembrie 2018, prin care a respins o contestație privind compensarea unor debite pe care Fattoria Terrantica SRL Constanța le are către Direcția Generală a Finanțelor Publice București cu o pretinsă rambursare neefectuată de TVA, veche din anul 2013. Contestația a fost depusă de acționarul majoritar al SC Fattoria Terrantica SRL, SC MB Consult Company SRL, reprezentată de Mircea Băsescu personal, în calitate de administrator, dar și de avocata Cristina Larisa Purcărea.

Aceștia au cerut instanței, pe de o parte, înlăturarea Direcției Generale a Finanțelor Publice București din tabelul suplimentar al obligațiilor debitoarei Fattoria Terrantica SRL și, pe de altă parte, obligarea statului la achitarea către falimentara fabrică de ambalat pui a unor sume pe care le-ar datora cu titlu de TVA solicitat la rambursare, rezultat în urma compensării cu datoria pe care Fattoria le are către Finanțele Publice. Concret, Mircea Băsescu și avocata Larisa Purcărea afirmă că Fattoria Terrantica SRL deține o creanță de 1.152.835 de lei, cu titlu de TVA, solicitată la rambursare în cursul anului 2013, solicitare respinsă, inițial, de către organele fiscale care, cu ocazia unui control efectuat în vederea soluționării cererii de rambursare de la acel moment au stabilit că, dimpotrivă, Fattoria are de achitat către bugetul de stat sume restante. În acest sens, s-au emis o decizie de rectificare și mai multe documente, toate contestate de Mircea Băsescu.

Vroia și penalități, despăgubiri și alte accesorii

În motivarea cererii îndepărtării DGFP București din tabelul suplimentar al creanțelor SC Fattoria Terrantica SRL, Băsescu și avocata Purcărea arată că, în 2014, Tribunalul Constanța și Curtea de Apel Constanța au stabilit temenicia solicitării SC Fattoria Terrantica SRL cu privire la rambursarea sumelor datorate de bugetul de stat către această firmă, rămânând în sarcina companiei controlate de Mircea Băsescu  suma de 18.130 de lei aferentă unor produse livrate către Rectory Food LTD din Marea Britanie, în perioada 1 – 31 octombrie 2012. Mai departe, se mai arată că respectivul control fiscal finalizat cu actele administrativ-fiscale anulate conform hotărârilor judecătorești menționate a vizat recuperarea de la bugetul de stat de către Fattoria Terrantica SRL a sumei de 1.152.835 de lei, cu titlu de TVA, aferent deconturilor de TVA pentru perioadele octombrie 2011 – iulie și septembrie 2012, respectiv martie 2013.

În data de 6 februarie 2017, administratorul special al SC Fattoria Terrantica a cerut restituirea sumelor de către stat, ca urmare a compensării, comunicând aceasta atât Direcției Finanțelor Publice București cât și administratorului judiciar al firmei lui Mircea Băsescu, considerând, la acel moment, că operațiunea de compensare trebuia realizată cu sumele înscrise în tabelul definitiv al creditorilor, deci cu mult înainte de apariția tabelului suplimentar. Se arăta, atunci, că “suma rezultată din compensare este vădit favorabilă SC Fattoria Terrantica SRL, aflată în insolvență, aceasta nerealizând în prezent venituri, fiind lipsită de lichiditățile la care este îndreptățită”.

A încurcat “borcanele”

În mod real, însă, în tabelul definitiv al obligațiilor SC Fattoria Terrantica SRL, Direcția Generală a Finanțelor Publice București este înscrisă cu suma de 241.211 lei, care reprezintă obligațiile pe care firma lui Mircea Băsescu le acumulase către bugetul de stat până la data deschiderii procedurii insolvenței. De asemenea, Direcția Generală a Finanțelor Publice București a mai fost înscrisă în tabelul suplimentar al creanțelor cu suma de 367.822 de lei, aceasta fiind creanța admisă integral, reprezentând datoriile către stat de după deschiderea insolvenței și care sunt curente.

Mircea Băsescu și avocata Larisa Cristina mai solicitau instanței să oblige Finanțele Publice atât la plata sumelor solicitate ca urmare a compensării, cât și la plata accesoriilor, dobânzilor și penalităților de întârziere, calculate de la data scadenței sumelor pe care statul le-ar datora firmei lui Mircea Băsescu și până la achitarea integrală a acestora.

Nu de aceeași părere este, însă, lichidatorul judiciar al SC Fattoria Terrantica SRL, care prin întâmpinare, arată că nu a costatat intervenită compensarea și care a admis cererea DGPF București de înscriere în tabelul suplimentar. Mai mult, lichidatorul arată că Fattoria nu a comunicat și nu are cunoștință că există vreo decizie prin care Organul Fiscal Central a aprobat limita sumei de rambursat și, din dispozitivul sentințelor judecătorești invocate de Mircea Băsescu și de avocata Larisa Purcărea, nu rezultă că obiectul litigiilor a fost reprezetat de emiterea acestor decizii, ci de anularea unei decizii de rectificare, respectiv de anulare a unei decizii de impunere.

Contestație respinsă de instanță

În acest sens, Tribunalul București a pus capăt jocurilor cu TVA ale lui Mircea Băsescu, și a respins contestația. În fapt, instanța de judecată arată că, având în vedere faptul că Fattoria Terrantica SRL a intrat în insolvență în 8 ianuarie 2014, iar deconturile de TVA cu opțiunea de rambursare sunt anterioare acestei date (vizând anii 2012 și 2013), rezultă că suma negativă de TVA înscrisă în decontul de taxă pe valoarea adăugată aferentă perioadelor fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolvenței s-ar compensa cu obligațiile fiscale ale SC Fattoria Terrantica SRL născute anterior deschiderii procedurii. Și asta, doar în ipoteza în care SC Fattoria Terrantica SRL ar prezenta Decizia Organului Fiscal Central de stabilire a limitei sumei aprobate la rambursare.

Chiar și așa, s-ar putea constata intervenită compensarea cu suma înscrisă în tabelul preliminar, respectiv cu suma de 242.211 lei, nu cu suma de 367.822 de lei care formează obiectul acestei acțiuni declanșate de fratele fostului președinte.

Avocata lui Băsescu, 1 an cu suspendare pentru complicitate la luare de mită

Avocata Larisa Cristina Purcărea, cea care, alături de Mircea Băsescu, apare ca și contestatoare în acest litigiu, este membră a Baroului Constanța și, împreună cu Nelu Trașcă, la reprezentat pe Mircea Băsescu în dosarul în care acesta din urmă a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic ce influență, pentru că a luat 600.000 de euro de la familia lui Sandu Anghel, zis “Bercea Mondial”, promițând intervenții în justiție, Însă, Larisa Purcărea a avut, ea însăși, o condamnare la activ, tot pentru infracțiuni de corupție.

Mai exact, în 18 iulie 2013, DNA Constanța l-a reținut pe lichidatorul judiciar Gheorghe Sorin Predescu, coordonator al casei de insolvență SC Global Insolvency SRPL Constanța, pentru luare de mită. Tot atunci, a fost pusă sub urmărire penală, pentru complicitate la luare de mită, și avocata Cristina Larisa Purcărea, instituind pe numele ei și interdictția de a părăsi localitatea. La data de 2 august 2013, dosarul a fost trimis în judecată, la Curtea de Apel Constanța.

În rechizitoriul procurorii arată că, în data de 9 iulie 2013, lichidatorul judiciar Gheorghe Sorin Predescu a pretins unei persoane, prin intermediul avocatei Purcărea, suma de 10.000 de euro, cu titlu de mită, în scopul de a determina înscrierea unui contract de asociere în participațiune încheiat între firma persoanei căreia i s-a cerut șpaga și o altă societate comercială reprezentată de avocata Larisa Purcărea.

Global Insolvency SPRL era casa de insolvență declarată de instanța de judecată drept administrator special al firmei intrate în procedura insolvenței și reprezentată de persoana căreia i-au fost ceruți cei 10.000 de euro. Astfel că Predescu a pretins acești bani și pentru a susține oportunitatea înscrierii contractului de asociere în fața comitetului creditorilor al acestei firme aflată în insolvență.

În data de 16 iulie 2013, Larisa Purcărea a primit de la denunțător suma pretinsă de Predescu, iar, la 18 iulie, avocata i-a remis lui Predescu cei 10.000 de euro, fapta find surprinsă în flagrant. În 19 iulie 2013 Curtea de Apel Constanța a emis pe numele lui Predescu un mandat de arestare preventivă.

În 14 ianuarie 2015, Înata Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Predescu la 3 ani și 2 luni închisoare cu executare, iar pe avocata Larisa Purcărea la un an și două luni închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 3 ani și 6 luni, la care se adaugă interdicția, pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei princpale, de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice altă funcție publică, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Avocata Purcărea a scăpat de încarcerare în penitenciar pentru că a încheiat cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției.

A vrut să schimbe lichidatorul cu o altă clientă a parchetului

Nu este pentru prima dată când Mircea Băsescu încearcă să-și aducă în afacerea falimentului Fattoria Terrantica persoane care au avut de-a face cu DNA. În 2017, la o lună de la liberarea sa condiționată, Mircea Băsescu a încercat să înlocuiască lichidatorul judicial, Prime Insolv Practice SPRL (casa de insolvență la care colaborează și Andreea Blejnar, soția fostului șef al ANAF, Sorin Blejnar, și care a avut, în ultimii ani, calitatea de administrator judiciar și, ulterior, de lichidator al fabricii de împachetat pui pentru NATO), cu un cabinet individual de insolvență, deținut de Corina Eugenia Jianu. Aceasta este nimeni alta decât fostul președinte al Secției a II-a din Tribunalul Constanța, suspendată din magistratură la sfârșitul anului 2014, după ce a fost trimisă în judecată de DNA, pentru abuz în serviciu și luare de mită, în dosarul fostului primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei. Alături de cei doi, au mai fost trimiși în judecată omul de afaceri Isidor Gurgu, societatea SC Dormarbib Group SRL, Victoria Căpățână, Constantin Florin Idvu, precum și Alexandru Vasile Manu, membru în AGA a Asociaţiei FC Săgeata Năvodari.

Mircea Băsescu vrea să scape de datoriile neplătite la Finanțele Publice ale Fattoria Terrantica, invocând că statul are să-i restituie TVA de 1,1 milioane de lei, încă din 2013. Tribunalul București a respins cererea ca inadmisiblă

 

Avocata firmei lui Băsescu a fost cercetată de DNA Constanța și condamnată de Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru că a intermediat o șpagă de 10.000 de euro, într-un alt dosar de insolvență

×
Subiecte în articol: mircea basescu