x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Scandalul Mehedinți. Lazăr lovește de dincolo de pensie

Scandalul Mehedinți. Lazăr lovește de dincolo de pensie

de Ion Alexandru    |    24 Iun 2019   •   06:27
Scandalul Mehedinți. Lazăr lovește de dincolo de pensie

Șefa „Urmăririlor Penale” din cadrul Parchetului Curții de Apel Craiova, Maria Antoaneta Pițurcă, implicată, la sfârșitul săptămânii trecute, în operațiunea de extragere a fețiței de 9 ani, Sorina, de la domicilul familiei în care se afla în plasament, riscă să se aleagă cu dosar penal pentru lipsire de libertate în mod ilegal, răpire, abuz în serviciu, loviri și alte violențe. O plângere în acest sens este pregătită de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) și va fi depusă la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Procurorul Mariana Pițurcă avea dreptul să intre în domiciliul asistentei maternale din Baia de Aramă, doar pentru a efectuat o percheziție într-un dosar penal pe care îl instrumentează, însă în niciun caz nu putea, din punct de vedere legal, să scoată minora din acea locuință. Cu atât mai mult, cu cât copilul s-a opus, fiind, practic, târâtă în afara imobilului și urcată într-o mașină. Operațiunea excede cadrului procesual penal care permitea procuroarei Pițurcă să se afle la domiciliul soților Șărămăt. Cine este această procuroare, cum a fost numită ea în magistratură, cine a stat la baza avansării ei în funcție și care este legătura acesteia cu judecătorul care a decis darea spre adopție internațonală a copilului către familia stabilită în Statele Unite, aflăm în cele ce urmează.

 

„Jurnalul” a intrat în posesia unui document emis de Judecătoria Craiova, care atestă abuzul pe care l-a săvârșit procuroarea Maria Antoaneta Pițurcă, prin extragerea minorei Sorina din domicilul asistentului maternal. Este vorba despre autorizația de percheziție emisă, pe data de 19 iunie 2019, de către judecătorul de drepturi și libertăți Florin Marian Grecu. Acesta a autorizat efectuarea percheziției domiciliare în imobilul situat în orașul Baia de Aramă, satul Negrești, județul Mehedinți, unde locuiește asistentul maternal Mariana Șărămăt, și unde aceasta o ținea pe minora Sorina Săcărin, „în mod ilegal”. Mandatul de percheziție a fost emis la cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova și a fost eliberat „în vederea strângerii probelor cu privire la săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului, înșelăciune, fals privind identitatea și rele tratamente aplicate minorului, pentru care se efectuează cercetări în dosarul nr. 502/P/2018 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova”. Reiese, fără echivoc, din acest document, că procurorul Maria Antoaneta Pițurcă a fost autorizată să pătrundă în locuința soților Șărămăt doar pentru a efectua percheziția și să ridice eventuale probe, fără însă a fi autorizată sau învestită cu prerogativa de a ridica minora din acest domiciliu.

Cauza va ajunge pe masa procurorilor SIIJ

În realitate, însă, procuroarea a folosit acest prilej al percheziției, pentru a extrage minora. Împotriva voinței acesteia, așa cum se poate vedea foarte clar pe imaginile surprinse la fața locului. Copilul a fost constrâns, în ciuda faptului că și-a exprimat în mod evident dezacordul de a fi luat din casă, a fost bruscat, târât și urcat cu forța într-un autoturism.

Avocatul Adrian Toni Neacșu, care colaborează cu FACIAS în redactarea și depunerea plângerii penale împotiva procurorului Maria Antoaneta Pițurcă, a precizat, pentru „Jurnalul”, că nu se pune în discuție adopția internațională dispusă definitiv de o instanță judecătorească, ci modul în care copilul a fost ridicat. „Este o mare problemă cu modul în care procurorul învestit cu soluționarea unei plângeri penale înțelege să efectueze acte de urmărire penală, luând cu forța minora din domiciliul în care aceasta locuia, chiar dacă presupunem că reținerea ei de către asistenții maternali era nelegală, la acel moment. Pentru că lipsirea de libertate, ca infracțiune, presupune în toate cazurile lipsa voinței persoanei de a se afla într-un anumit loc. Ori, în acest caz, este evident că minora nu numai că dorea să stea în acea locuință, dar s-a și opus categoric preluării ei. Copila are nouă ani și, potrivit Legii nr. 272/2004, privind protecția depturilor copilului, orice măsură privind copiii se face cu ascultarea acestuia”, arată avocatul.

 

Șir lung de infracțiuni

Fapta procuroarei Pițurcă se înscrie, însă, chiar ea, în prevederile Codului Penal referitoare la săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal. Conform art. 215, lipsirea de libertate a unei persoane se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 7 ani. Se consideră lipsire de libertate și răpirea unei persoane aflate în imposibilitatea de a-și exprima voința ori de a se apăra și în situația în care fapta este săvârșită asupra unui minor.

Pe lângă această infracțiune, Maria Antoaneta Pițurcă riscă și tragerea la răspundere penală pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, deoarece și-a depășit limitele mandatului de percheziție eliberat de judecător, dar și limitele legale prevăzute de Codul de procedură penală. Mai mult, este foarte posibil ca la dosar să existe și sesizarea cu privire la săvârșirea infracțiunii de loviri și alte violențe, având în vedere modul în care minora Sorina a fost târâtă în afara imobilului în care locuia, din orașul Baia de Aramă.

FACIAS, autorul plângerii, va sesiza, astăzi, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Totodată, a fost sesizată și Inspecția Judiciară, solicitându- se ca, până la finalizarea anchetei disciplinare, procuroarea Maria Antoaneta Pițurcă să fie suspendată din magistratură.

 

Procurorul Maria Antoaneta Pițurcă, care a luat cu forța minora Sorina din domicilul asistentului maternal, era autorizat doar să percheziționeze imobilul. Extragerea copilului împotriva voinței acesteia, a fost făcută în mod nelegal, fapta costituind elementele constitutive ale infracțiunilor de răpire și de abuz în serviciu.

Numită de Băsescu, avansată de Augustin Lazăr

Conform unui alt document intrat în posesia „Jurnalul”, Maria Atoaneta Pițurcă a devenit procuror în anul 2007, fiind numită, prin Decretul Prezidențial nr. 30, din 26 martie 2007, semnat de Traian Băsescu, ca anchetator al Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea.

12 ani mai târziu, Pițurcă a intrat în grațiile controversatului fost procuror general, Augustin Lazăr. În luna martie a acestui an, Lazăr personal a propus-o pe Maia Antoaneta Pițurcă pentru a fi numită în funcția de procuror-șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Așa cum reiese din Hotărârea Secției pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii nr. 168 din 28 martie 2019, „prin adresa nr. 575/C/6316/2019 a fost înaintată propunerea formulată de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind numirea doamnei Pițurcă Maria Antoaneta, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în funcția de procuror-șef Secție de Urmărire Penală din cadrul aceleiași unități de Parchet. (…) Candidatul are o vechie ca procuror de 13 ani și 7 luni. (…) La solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avut în vedere că, în urma susținerii interviului și a prezentării planului de management, rezultă că Pițurcă Maria Antoaneta a demonstrat că întrunește abilitățile necesare unei funcții de conducere, atât la nivelul cunoștințelor teoretice, cât și al deprinderilor practice privind managementul, comunicarea și al principiilor care guvernează activitatea procurorilor”. Secția pentru Procurori de la CSM a  numit-o în unanimitate pe Pițurcă în funcția propusă de Augustin Lazăr.

 

Subalterna directă a soțului judecătorului care a încuviințat adopția

Implicarea procuroarei Piurcă în situația incredibilă în care se găsește, astăzi, minora Sorina, a fost una chirurgicală. Familia Săcărin Gabriel și Săcărin Raluca Elena, stabilită în Statele Unite ale Americii, a procedat la accesarea programului de adopție internațională, în urma acestor proceduri fiind identificată fetița în cauză. După un lung șir de acțiuni administrative și procese în instanță, la data de 18 februarie 2018, Secția Civilă pentru minori și familie de la Tribunalul Mehedinți a decis să respingă cererea familiei Săcărin de adopție internațională.

Pretendenții au formulat apel împotriva Sentinței Civlie nr. 26/2019 a Tribunalului Mehedinți, la Curtea de Apel Craiova, cauza fiind repartizată unui complet de 3 judecători condus de judecătoarea Lucia Mariana Lăloianu. Aceasta este nimeni alta decât soția lui Constantin Lăloianu, care în această primăvară, tot la propunerea lui Augustin Lazăr, a fost numit de CSM în funcția de procuror general al Parchetului Curții de Apel Craiova, fiind, practic, șeful direct ierarhic superior al procuroarei Maria Antoaneta Pițurcă. La nici două luni de la soluția pe fond, Curtea de Apel Craiova a decis, prin Decizia Civilă nr. 4 din 23 aprilie 2019, să desființeze soluția Tribunalului Mehedinți și a încuviințat adopția minorei Sorina de către soții Săcărin, dispunând ca fetița să poarte numele lor de familie, prin operarea modificărilor în registrele și actele de stare civilă. Certificatul de naștere a fost modificat, astfel, în data de 23 mai 2019.

Sorina, aflată în plasament, de șapte ani, la familia asistentului maternal Mariana Șărămăt, și-a exprimat în nenumărate rânduri dezacordul de a fi dizlocată din sânul acestei familii, iar părinții adoptivi au acționat pe două căi, pentru a intra în posesia copilului. Prima cale aleasă a fost cea a instanțelor civile. Mai exact, în 18 iunie, au sesizat, prin intermediul Biroului Executorului Judecătoresc Cerbulescu Constantin, Judecătoria Baia de Aramă, solicitând executarea silită a asistentului maternal Mariana Șărămăt, respectiv a titlului executoriu constând în… minora Sorina. Soluția a venit pe data de 20 iunie 2019, admițând cererea de executare silită. În aceeași zi, tot la Judecătoria Baia de Aramă, soții Săcărin, prin intermediul aceluiași executor judecătoresc, au formulat o nouă cerere de executare silită, având același obiect.

Pe de cealaltă parte, părinții adoptivi au formulat, la Parchetul Baia de Aramă, o plângere penală, pentru lipsire de libertate, înșelăciune, nerespectarea hotărârii judecătorești de adopție și rele tratamente aplicate minorului. Dosarul a fost declinat, în cele din urmă, la Parchetul Curții de Apel Craiova, condus de soțul președintelui completului de judecată care a decis admiterea adopției internaționale, și dat spre instrumentare procuroarei Maria Antoaneta Pițurcă, cea care a folosit, ulterior, mandatul de percheziție eliberat de Judecătoria Craiova, pentru a o extrage în mod abuziv și neprocedural pe minora Sorina de la domiciliul asistentului maternal.

 

 

Dată în judecată și pasibilă de plata a jumătate de milion de lei

Nu este pentru prima dată când procuroarea Maria Antoaneta Pițurcă este acuzată de practici abuzive. Pe rolul Tribunalului Mehedinți există, încă din data de 7 august 2018, o solicitare formulată de Dragoș Dan Dumitrașcu, avocat în Baroul Mehedinți, care solicită acordarea din partea procuroarei a plății unor daune de o jumătate de milion de lei, pentru încălcarea dreptului la demitate, încălcarea dreptului la integritate fizică și psihică, a dreptului la sănătate și la respectul profesional. Conform unor informații, avocatul Dumitrașcu face obiecul unui dosar instrumentat de Maria Antoaneta Pițurcă, iar plângerea în instanță are legătură cu modul în care a procedat în această anchetă penală. Instanța trebuie să pronunțe o decize în acest sens chiar mânie, 25 iunie 2019.

×
Subiecte în articol: maria pițurcă baia de arama