Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! AcceptX
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Chirurgie prin gaura cheii

Autor: FLORIN CONDURATEANU
04 Noi 2019

Sperietura unor pacienţi că ajung la bisturiul chirurgului s-a mai diminuat odată cu extinderea intervenţiilor minim invazive, a laparoscopiei cu incizii mici. Interviu cu profesor doctor Nicolae Iordache, de la Spitalul Sf. Ioan, din Bucureşti

 

 

Florin Condurăţeanu: - Domnule profesor Nicolae Iordache, pacienţii s-au obişnuit să solicite chirurgilor să-i opereze minim invaziv. Care sunt avantajele?

Prof. dr. Nicolae Iordache: - În chirurgia clasică, se face o tăietură cu bisturiul pe abdomen. În laparoscopia care este minim invazivă se practică 2-3 incizii mici cât butoniera pentru nasturii unei cămăşi. Prin aceste incizii mici se introduce un trocar, un tub dotat cu o cameră video, şi pe ecran apare tabloul interior al abdomenului. Chirurgul vede organele şi din lateral, şi din spate prin camera video, spre deosebire de chirurgia cu bisturiu, când medicul vedea organele doar din faţă, prin tăietura mare. Prin alte tuburi se introduc instrumente fine ale laparoscopiei, instrumente de tăiere electrică, pense etc.

 

F.C.: - Dureri mai mici?

Prof. dr. N. Iordache: - Nu numai! În tăietura cu bisturiul se secţionează şi terminaţii nervoase, de aici dureri mai accentuate. În urma tăieturii cu bisturiul, se slăbesc muşchii abdominali şi, după operaţia clasică, muşchii, ţesuturile revin doar la 80% din calitatea lor de dinainte de intervenţie. Prin această şubrezire pot apărea hernii, eventraţii, evisceraţii, ies afară organe. Tăietura mare cu bisturiul expune mai mult la contactul cu microbii.

Oamenii graşi mai au un dezavantaj al intervenţiilor cu bisturiul: stratul de grăsime nu este intens vascularizat şi astfel ajung mai puţine leucocite, cele care luptă cu infecţiile. Cei operaţi minim invaziv sunt internaţi mai puţine zile, se folosesc mai puţine medicamente. Iar prin laparoscopie cicatricile sunt mici, aproape insesizabile.

 

F.C.: - De ce se introduce un gaz în abdomen prin tuburile laparoscopiei?

Prof. dr. N. Iordache: - Se introduce acest gaz pentru că, în mod normal, în abdomen este un spaţiu virtual, organele sunt lipite între ele. Introducând gazul, se creează un spaţiu real de lucru în abdomen.

 

F.C.: - Se spunea că un chirurg trebuie să aibă şi talent, şi o dexteritate a mâinilor. Se păstrează această cerinţă şi în laparoscopie?

Prof. dr. N. Iordache: - O frumoasă metaforă zicea că un chirurg cu bisturiul are ochi în vârful degetelor, el pipăie cu degetele eventuale întărituri ale ţesuturilor, posibile formaţiuni ivite. Dar şi în laparoscopie e necesară dexteritatea mâinilor, se lucrează cu instrumente fine, cu coadă lungă. În laparoscopie, chirurgul pipăie ţesuturile, organele cu instrumentele. A mai apărut o metaforă inspirată: laparoscopia este o chirurgie prin gaura cheii.

 

F.C.: - Ce operaţii se fac cu laparoscopia?

Prof. dr. N. Iordache: - Normal, toate operaţiile pe abdomen se pot executa minim invaziv. În peste 90% din operaţiile de apendicită, de scoatere a vezicii biliare se intervine laparoscopic. Chirurgul cu intervenţii laparoscopice trebuie să ştie şi chirurgie cu bisturiul. În timpul intervenţiei minim invazive, se poate întâmpla să se modifice procedeul, să se treacă la chirurgia cu bisturiu.

 

F.C.: - În operaţiile pe tub digestiv pentru slăbit se utilizează şi metodele minim invazive?

Prof. dr. N. Iordache: - În chirurgia bariatrică, introducerea acelui balon care micşorează volumul stomacului se face cu endoscopul, fără incizii. Metoda inelului - care, montat pe exteriorul stomacului, îl transformă într-o clepsidră cu două camere mai mici -presupune intervenţia prin laparoscopie.

 

 

Chirurgia bariatrică pentru slăbit se recomandă în obezitatea monstruoasă cu indicele de masă corporală peste 40. Nu oricine care nu reuşeşte să-şi mobilizeze voinţa pentru a slăbi recurge la chirurgia bariatrică.

 

 

 

 

Ultima oră
Alte titluri din: Interviuri
Regina nebunilor, între ficţiune şi realităţile din spitalele româneşti Regina nebunilor, între ficţiune şi realităţile din spitalele româneşti
Monica Pop: „Sunt interzise pentru spălarea ochilor ceaiurile, mierea, zeama de varză şi alte nebunii” Monica Pop: „Sunt interzise pentru spălarea ochilor ceaiurile, mierea, zeama de varză şi alte nebunii”
Mai multe titluri din: Interviuri
Antena3.ro „Sunt disperat să-mi găsesc o iubită, dar toate femeile fug de mine când le spun secretul meu din dormitor. Ce Dumnezeu să mai fac?”
Libertatea.ro El e bărbatul care a spulberat ursul în Harghita. Primele declarații
A1.ro Previziune sumbră pentru România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva de 100 de ani! Până când va ține...
IncomeMagazine.ro BestJobs: Speranța de angajare a tinerilor a crescut în 2019
Observator.ro Horoscop 21 noiembrie