x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Prunele uscate, mierea şi apa rece sunt indicate în constipaţie

Prunele uscate, mierea şi apa rece sunt indicate în constipaţie

de Florin Condurateanu    |    27 Aug 2019   •   11:37
Prunele uscate, mierea şi apa rece sunt indicate în constipaţie
Sursa foto: ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO

Interviu cu profesor doctor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în Gastroenterologi.

 

Tot mai numeroşi oameni se vaietă că au neplăceri din pricina constipaţiei. Creşterea răspândirii acestei suferinţe este cauzată de dieta tot mai nepotrivită, din cauza sedentarismului. Prin telefonul fără fir, în populaţie circulă tot felul de sfaturi şi interpretări asupra constipaţiei, însă unele sunt eronate.

 

 

Florin Condurăţeanu: - În popor umblă tot felul de îndemnuri pentru a scăpa de constipaţie: să se ia purgative, ceai de cruşin, apă dimineaţa, prune uscate. Care sfaturi sunt eronate şi care sunt bune?

 

Prof. dr. Alexandru Oproiu: - Nu e indicat să se apeleze la purgative şi ceaiuri laxative pe termen lung. Purgativele, uleiul de parafină, ceaiurile laxative folosite exagerat provoacă leziuni la terminaţiile nervoase din colon, apare constipaţia cronică, colorarea în brun a mucoasei colonului. Să se ia în considerare că purgativele dau reacţii negative la tratamentele altor boli cu medicamentele specifice. Prunele uscate sunt un bun purgativ natural. Un pahar cu apă rece băut dimineaţa declanşează un reflex în stomac, care sporeşte contracţiile colonului ce conduc la defecaţie. Şi mierea este indicată. Ea atrage apa şi fluidifică materia fecală. Dar nu trebuie neglijat aspectul de a respecta ora obişnuită de mers la WC. La acea oră s-a obişnuit organismul să aibă scaun. În situaţii extreme de constipaţie, se apelează la laxative hiperosmotice, la supozitoare cu glicerină, la lactuloză.

 

F.C.: - Domnule profesor Oproiu, susţineţi că e cazul ca să se recurgă la tot mai multe alimente cu bogăţie de fibre vegetale nedigerabile. Care sunt legumele şi fructele indicate pentru conţinutul de astfel de fibre împotriva constipaţiei?

 

Prof. dr. A. Oproiu: - Cel mai bine pentru cei constipaţi este să mănânce conţinutul a 4 linguri pline cu tărâţe de grâu, cu fulgi de grâu, de ovăz. Se pot consuma aceste tărâţe cu lapte, cu iaurt. Cei chinuiţi de constipaţie trebuie să consume pe zi 20-30 de grame de fibre vegetale nedigerabile. Acestea se constituie ca un balast în colon, care produce mişcări mai ample ale colonului pentru eliminarea lor, deci provoacă scaun. Sunt bogate în fibre varza, dovleceii, spanacul, prazul. Pâinea neagră este mai indicată decât pâinea albă: cea neagră conţine 5 grame de fibre nedigerabile în 100 grame, în timp ce de trei ori mai multă pâine albă, adică 300 de grame, conţin aceleaşi 5 grame de fibre. Tot 5 grame de fibre nedigerabile recomandate în constipaţie conţin şi 100 grame de mazăre, 100 grame de varză, conopidă, fasole verde. Perele sunt bogate în fibre vegetale nedigerabile.

 

F.C.: - Produc hemoroizii constipaţie?

 

Prof. dr. A. Oproiu: - Conduc la constipaţie hemoroizii trombozaţi, rupturile de perineu, spasmele sfincterului anal. Produc constipaţie dulciurile rafinate, brânza, pastele, ouăle, carnea, peştele. Şi unele medicamente duc la constipaţie, cele din clasa diazepamului, betablocantele utilizate în hipertensiune, medicamentele ce scad aciditatea în stomac - acestea lenevesc colonul.

 

F.C.: - Ce complicaţii provoacă constipaţia?

 

Prof. dr. A. Oproiu: - Constipaţia se complică cu varice hemoroidale, cu ieşirea din anus a prolapsului rectal, la diverticuloză, care înseamnă pungi apărute din peretele colonului unde stau reziduuri fecale cu strangulări. Din constipaţie se ajunge la hernie inghinală, la hernie hiatală pe esofag, cancer colorectal

 

Constipaţia se declară când pacientul are mai puţin de două scaune pe săptămână, când materia fecală este prea tare, când omul stă la WC cu 30% mai mult timp decât cei cu tranzit normal.

 

 

×