x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Unchiul Nicolae Ceausescu

Unchiul Nicolae Ceausescu

de Cristina Diac    |    23 Ian 2005   •   00:00

Mihaela Moraru, fiica lui Marin Ceausescu, povesteste despre relatiile de familie. Mentionam ca subtitlurile ne apartin.

Jurnalul National: Era mai apropiat Nicolae Ceausescu de vreunul dintre frati?
Mihaela Moraru: Nu stiu daca sincer si sentimental. Mai apropiat asa, din punct de vedere familial, stand si pe aceeasi strada, era de Ion. Unchiul Ion si-a petrecut anii de scoala in casa la el, la unchiul Nicolae. Venind de la tara, a stat la unchiul Nicolae si astfel intre ei s-a creat o legatura mai puternica. Ceilalti frati care au venit s-au insurat si s-au dus la casele lor.
Dar o apropiere temeinica nu a existat, noi nu am fost un clan si eu o spun cu regret. Nici pana in ’89 nu a existat o apropiere. Nici la generatia tatalui meu si nici la generatia mea, a verilor.


Avea un nepot preferat?
Din cate stiu eu, nu. Nu avea predispozitia sufleteasca pentru asa ceva, nu era un tip prea comunicativ.

Tanti Lenuta

Dar matusa dvs.?
Ea cred ca a fost mai apropiata de nepotii din partea fratelui ei, Gogu Petrescu. El avea trei copii la care tanti Lenuta tinea, care o vizitau.

Cati frati a avut Elena Ceausescu?
Tanti Lenuta a avut un singur frate, foarte simpatic, pe care l-am cunoscut, deloc ingamfat, il chema Gheorghe Petrescu, dar i se spunea Gogu Petrescu. Toata viata lui a lucrat la sindicate.

Deci, Ilie Verdet nu era cumnatul ei?
Nici vorba, asa s-a mai spus si de Gheorghe Cioara, ca ar fi cumnati (primarul Bucurestiul in 1969 a propus la al X-lea Congres al PCR din acelasi an ca N. Ceausescu sa fie ales pe viata in functia de conducator al partidului, n.n.). Nici vorba, ea a avut un singur frate. Era casatorit cu Adela, au avut trei copii, doi baieti si o fata. Pe tanti Adela am cunoscut-o bine, era prietena cu mama, dar nu cred ca avea trecere la Elena. Si pentru ca unchiul nu o agrea foarte tare, era vorbareata si bagareata, cum zicea unchi-miu. Stiu ca tanti Lenuta se intalnea cu ea pe ascuns, cand nu era el acasa si nu in Primaverii 50, adica nu in casa in care locuiau ei, ci in casa in care locuiau bunicii, parintii unchiului Nicolae. Si mama Elenei a locuit tot acolo.

Intalniri in familie

De ziua de nastere a unchiului dvs. Nicolae era invitata si familia, fratii lui?
Da, de fiecare data.

La partea oficiala, cea cu membrii Guvernului, ai CC-ului? Sau organiza si o petrecere in cadru mai restrans, pentru familie?
Erau invitati si la una, si la cealalta, pentru ca era si o reuniune a familiei, unde erau invitate rudele.

Dvs. ati participat vreodata?
O singura data. Dupa, nu m-au mai invitat niciodata. Pe invitatia mea...

Era cu invitatie, nu mergeati pur si simplu, ca la niste rude?
Nu, fiecare primea o invitatie, iar pe a mea scria "tinuta obligatorie". Vorbind la telefon cu verii mei, am aflat ca numai la mine scria asa ceva. Probabil stiind ca sunt o fire mai nonconformista, inclusiv din punct de vedere vestimentar, s-or fi temut sa nu ma duc imbracata neadecvat situatiei. Eu stiu ce inseamna protocolul, regulile care trebuie respectate, de aceea precizarea aceea m-a deranjat. Si m-am dus. Aveam o rochie sobra, bleumarin, inchisa pana la gat, lunga pana in pamant, cu maneci lungi, dar si foarte... despicata.

Nunti, inmormantari si cumetrii

Care erau relatiile dumneavoastra cu verii din partea tatalui?
Eu nu mi-am facut nici o zi de nastere in 52 de ani cu verii mei si atat inainte, cat si dupa ’89, mi-am sarbatorit toate zilele de nastere la restaurant. Niciodata nu mi-am chemat la nunti rudele, desi am avut 100 de invitati. Asta spune ceva. Din contra, la noi a functionat foarte bine invidia. "Nu cumva nenea Nicolae", ca asa ii spuneau, "il prefera pe cutare". Si daca se putea, il "incondeiau". Se pare ca tanti Lenuta avea obiceiul sa-si cheme cumnatele si sa le traga de limba. O data a incercat sa o intrebe si pe mama mea niste lucruri despre ceilalti, si de atunci mama nu prea s-a mai dus, n-a mai frecventat.
Cu ceilalti, ne intalneam numai la inmormantari, botezuri si alte evenimente din familie. Eu am fost la o singura nunta in familie, la... nici nu-mi mai amintesc exact, la nunta verisoarei mele, Veronica, fiica unchiului Ilie.

Ce au studiat verii dvs.?
Au pregatiri foarte diverse. Angela, fiica matusii mele, Maria Agachi, tanti Rita, cum i se spunea in familie, este un foarte bun medic stomatolog. Veronica, fiica lui Ilie Ceausescu, a studiat Chimia. Gina, fiica Elenei Barbulescu, Horticultura, Nadia, sora Ginei, care acum e in Franta impreuna cu sotul si cu fiica ei, a terminat Psihologia, am un var care a terminat Electronica, altul ASE...

Cum se raporteaza fiicele dvs. la numele de Ceausescu, ce cred despre apartenenta lor la aceasta familie?
Andreea, fiica mea cea mare, avea 12 ani in 1989. In decembrie era intr-o tabara scolara la Baia Mare. A fost arestata si n-am stiut nimic de ea timp de doua saptamani. Din cauza acelui episod neplacut, acum nu vrea sa stie, nu vrea sa-si aminteasca, sa vorbeasca despre familia Ceausescu. Celelalte doua, Catinca si Iulia, nici nu sunt mandre, dar nici nu neaga faptul ca apartin familiei lui Nicolae Ceausescu, in sensul ca, daca cineva le intreaba "E adevarat ca...", raspund afirmativ, daca nu, nu amintesc nimic despre asta.

 

"Am cautat sa aflu, din curiozitate de nepoata, daca unchiul Nicolae a avut vreo aventura extraconjugala. Am cautat si am tot cautat. N-am aflat nimic si acum cred ca i-a fost fidel toata viata matusii mele, Elena."
Mihaela Moraru - nepoata lui Nicolae Ceausescu

"Bunicii mei, Andruta si Lixandra, au avut 10 copii, dintre care la maturitate au ajuns noua. Constantin, penultimul nascut, a decedat la o varsta frageda. Am fost 18 nepoti, 11 fete si sapte baieti/"
Mihaela Moraru - nepoata lui Nicolae Ceausescu

"Toata lumea se intreaba de ce n-am fost eu prietena cu Zoia Ceausescu, pentru ca, intr-adevar, cu Zoia n-am fost prietena. Cred ca ne-am vazut de 10 ori in viata. Probabil ca din cauza diferentei de varsta, a diferentei de temperament… Cu Nicu, in schimb, am fost foarte buna prietena
Mihaela Moraru - nepoata lui Nicolae Ceausescu

DESPRE FRATI SI SURORI
Despre fratii si surorile lui Nicolae Ceausescu s-au facut diverse speculatii. Amintirile Mihaelei Moraru demoleaza multe dintre zvonurile fara acoperire despre viata de familie a unchiului sau.
"Nicolae Ceausescu a avut cinci frati si trei surori. Tanti Niculina (Niculina Rusescu, nascuta Ceausescu, n. 1914, d. 1990, a avut doua fiice, Mihaela si Gabriela - n.n.) este sora cea mai mare. A fost casnica toata viata. Urmatorul nascut al familiei a fost tatal meu, Marin (n. 1916, d. 1989, a avut doua fiice, Mihaela si Gabriela, n.n.), care a terminat ASE-ul. Cea mai mare functie pe care a detinut-o a fost cea de sef al Agentiei Economice din Viena. Am avut o matusa, Maria (Maria Agachi, nascuta Ceausescu, n. 1920, traieste si in prezent, are doua fiice, Niculina, si Angela, n.n.), care a lucrat la Electromagnetica, intai muncitor, apoi a fost sef de sectie. Unchiul Florea (n. 1922, traieste si in prezent, are un fiu, Gheorghe, si o fiica, Silvia, n.n.) a lucrat ca redactor la Scanteia. Iar eu, dintr-o curiozitate a mea, de nepoata mai rebela, urmaream ziarul numar de numar, asa, poate vad si eu un articol al unchiului Florea, ca sa vad si eu cum scrie. Si n-am vazut prea multe articole semnate de el"

 NEPOTI SI CUMNATI
"Andruta (Nicolae Andruta Ceausescu, n. 1924, d. 2000, a avut un fiu, Cristian, si o fiica, Claudia, n.n.) a lucrat in cadrul MI. Se spune ca functia era importanta, era seful cadrelor. Este si nu este importanta, depinde cum o privesti Nici n-a stat foarte mult, propriul frate l-a pedepsit, l-a "exilat" si l-a facut seful Scolii de ofiteri din Baneasa. Ilie (n. 1926, d. 2002, a avut o fiica, Veronica, si un fiu, Dan, n.n.) a fost general in Armata, a avut o functie mai mare, a fost chiar ministrul adjunct al Apararii. Elena Barbulescu (nascuta Ceausescu, n. 1928, d. 2001, a avut doua fiice, Eugenia si Nadia, si un fiu, Emil, n.n.) a fost profesor de istorie sI directoarea liceului din Scornicesti, iar in ultimii ani a fost inspectorul scolar pe judetul Olt. Sotul ei, Lica Barbulescu, a fost presedintele CAP-ului din Scornicesti. Ion (n. 1932, traieste si in prezent, are un fiu, Nicolae, si o fiica, Ileana, n.n.) a fost ministru adjunct la Agricultura si in ultimii ani a lucrat la Consiliul de Stat al Planificarii".


GENERATIA A DOUA
Mihaela Moraru s-a nascut in martie 1953 la Bucuresti. Pana la 16 ani a locuit la Praga, unde tatal ei, Marin Ceausescu, era consilier al Agentiei Economice a Romaniei. A absolvit in 1976 Facultatea de Limbi si Literaturi Slave a Universitatii din Bucuresti. In prezent este conferentiar universitar, titular al cursurilor de Teoria si practica traducerii, Istoria literaturii ruse, Cultura si civilizatie rusa si sovietica.

FRATELE MARIN PETITORUL
In scrierile cu caracter propagandistic de dinainte de 1989 se spunea ca Nicolae si Elena Ceausescu s-au cunoscut la "marea manifestatie antifascista organizata la 1 mai 1939 de Partidul Comunist". Mihaela Moraru si-a amintit ce se soptea in familie legat de acest moment din viata unchiului sau. Varianta ajunsa la urechile nepoatei era ca tatal sau, Marin Ceausescu, ar fi cunoscut-o primul pe ilegalista Lenuta Petrescu. Acesta i-ar fi prezentat-o ulterior fratelui sau mai mic, Nicolae.

CADOURI FANTEZISTE
De ziua de nastere a "unchiului Nicolae", nepotii isi puneau imaginatia la grea incercare pentru a-i putea oferi cadouri cat mai originale si pline de semnificatie. Mihaela Moraru a enumerat cateva dintre darurile care au sensibilizat inima "parintelui natiunii": casuta de la Scornicesti facuta din bete de chibrit, o patura de lana in stil oltenesc, cu chipurile celor doi cusute la mijloc cu ata rosie, o curea executata la Fabrica Flamura Rosie cu capetele domnitorilor incrustate in piele si care avea chipul Conducatorului insusi sculptat in bronz pe pafta.

Continuare: "Circurile foamei"

×