x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Handbal feminin: Corona Braşov, descalificată din Liga Naţională

Handbal feminin: Corona Braşov, descalificată din Liga Naţională

06 Dec 2019   •   22:10
Handbal feminin: Corona Braşov, descalificată din Liga Naţională

Echipa feminină de handbal Corona Braşov a fost descalificată şi a pierdut toate punctele obţinute în sezonul 2019-2020 al Ligii Naţionale, a anunţat Comisia Centrală de Disciplină a Federaţiei Române de Handbal, vineri, potrivit site-ului FRH, în urma scandalului de dopaj în care au fost implicate majoritatea componentelor echipei.

„În baza dispoziţiilor Art. 62 alin. 2 din Legea 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, sancţionează echipa de handbal feminin senioare a CSM Corona Braşov cu descalificarea şi pierderea punctelor obţinute în Liga Naţională, sezonul competiţional 2019-2020”, se arată în comunicat.

FRH precizează că „părţile interesate să introducă Apel au nevoie de motivarea Hotărârii Comisiei de Disciplină conform Regulamentului disciplinar art. 13.5). Acestea intră în posesia motivării hotărârii Comisiei de disciplină dacă în termen de 3 (trei) zile de la data publicării dispozitivului pe site, fac cerere de motivare şi dovada plăţii motivării hotărârii. Apelul se poate face în termen de 5 (cinci) zile de la momentul intrării în posesia hotărârii motivate, respectând procedura introducerii Apelului, conform Art. 15.4”.

Corona ocupa locul al doilea în clasament, cu 26 puncte (8 victorii, 2 egaluri, 1 înfrângere).

Comisia Centrală de Disciplină a Federaţiei Române de Handbal a suspendat provizoriu 18 jucătoare de la Corona Braşov, suspectate că ar fi folosit terapia cu laser intravenos, interzisă de regulamentul antidoping. Bianca Bazaliu, Daciana Hosu şi Cristina Laslo au fost suspendate începând cu data de 25 noiembrie, Eliza Iulia Buceschi, Daria Bucur, Ana Maria Lopătaru, Natasa Nolevska, din 26 noiembrie, Sorina Maria Tîrcă, Marilena Alexandrina Neagu, Mihaela Diana Popescu, Elena Andreea Pătuleanu, Ivona Pavicevic, Viktoriya Tymoshenkova, Andreea Elisa Chiricuţă, Andreea Georgiana Ciuciulete, Elaine Gomes Barbosa, Alicia Maria Gogîrlă, din 29 noiembrie, iar Claudia Eugenia Lăcătuş şi Oana Maria Căprar, din 3 decembrie. Joi, comisia a decis să ridice suspendările jucătoarelor Andreea Elisa Chiricuţă şi Alicia Maria Gogîrlă, după ce a rezultat că acestea nu au făcut terapie cu laser intravenos.

Cristina Laslo, Daria Bucur, Eliza Buceschi şi Bianca Bazaliu au fost excluse din echipa naţională a României care participă în aceste zile la Campionatul Mondial din Japonia, după izbucnirea acestui scandal.

Clubul Corona Braşov a fost exclus, joi, din competiţiile continentale de către Tribunalul Federaţiei Europene de Handbal, după ce mai multe jucătoare ale formaţiei de sub Tâmpa au fost suspendate pentru folosirea terapiei cu laser intravenos, procedură interzisă de regulamentul antidoping.

CSM Corona Braşov s-a calificat în grupele Cupei EHF după 27-25 în deplasare cu CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi 22-24 pe teren propriu, în turul al treilea. Echipa a fost repartizată în Grupa C, alături de MKS Lublin SA (Polonia), Erd (Ungaria) şi Odense Handbold (Danemarca). EHF va lua o decizie în perioada următoare în legătură cu viitorul clubului şi cu locul din grupele Cupei EHF.

Directorul clubului CSM Corona Braşov, Liviu Dragomir, a declarat că nu s-a pus niciun moment problema de a apela la proceduri care să crească performanţele sportive ale jucătoarelor echipei de handbal, după ce Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a anunţat că trei handbaliste ale echipei Corona (Bazaliu, Hosu, Laslo) sunt suspectate de utilizarea unei metode de terapie interzise.

Clubul a prezentat şi punctul de vedere al clinicii la care a apelat, IOMED Clinique, în legătură cu acest caz.

„Terapia cu laser de joasă frecvenţă este o procedură minim-invazivă şi non-farmaceutică de generare a unui răspuns fotochimic la nivelul ţesuturilor disfuncţionale sau afectate. Terapia cu laser poate scădea senzaţia dureroasă, reduce inflamaţia şi accelera procesele de vindecare în cazul a numeroase afecţiuni acute şi cronice. Principalul scop al tratamentului în cazul durerii şi a condiţiilor degenerative este acela de a îmbunătăţi funcţia şi mobilitatea structurilor afectate”, a precizat scrisoarea medicală.

IOMED Clinique a menţionat că terapia a fost „utilizata strict în scop terapeutic în afecţiuni de oboseală cronică şi leziuni musculare”, iar numărul şedinţelor care au fost efectuate au fost de una, maximum două, cu o pauză între şedinţe de şapte zile.

×