x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Elevii cu probleme de văz se vor orienta mai uşor prin şcoală

Elevii cu probleme de văz se vor orienta mai uşor prin şcoală

de L. Budin    |    15 Oct 2019   •   20:10
Elevii cu probleme de văz se vor orienta mai uşor prin şcoală

Elevii cu deficienţe de vedere ai Liceului Tehnologic Special „Regina Elisabeta” din Bucureşti se vor putea deplasa singuri în interiorul campusului şcolar, cu ajutorul unui sistem de ghidare audio prin telefonul mobil

 

Acordul privind implementarea sistemului de ghidare cu ajutorul telefonului mobil a persoanelor cu deficienţe de vedere a fost semnat ieri la sediul Liceului Tehnologic Special „Regina Elisabeta” din Bucureşti, de către reprezentanţi ai Clubului Cavalerilor Hospitalieri – Cavaleri de Malta, ai unităţii de învăţământ şi ai Asociaţiei pentru Progres, Atitudine şi Respect. Sistemul Step Hear constă într-o aplicaţie care îi ajută pe cei cu probleme de vedere să se orienteze în spaţiu. Practic, telefonul intră în conexiune cu nişte emiţători radio (montaţi într-o zonă sau într-o clădire anume), şi îi trimite utilizatorului mesaje audio în timp real, care îl informează unde este, ce se află împrejurul lui, direcţiile spre care vrea să meargă. Persoana cu deficienţă de vedere se poate deplasa astfel fără să aibă nevoie de însoţitori şi fără să fie nevoit să pună întrebări pentru a se orienta şi a ajunge la destinaţia finală.

 

Bun de implementat în marile oraşe

Directorul Liceului Tehnologic Special „Regina Elisabeta”, Eugen Trifan, a afirmat că sistemul este foarte util şi îi ajută pe elevii unităţii de învăţământ să se orienteze în interiorul campusului. „Ei se orientează acum după aceşti senzori plantaţi de la poarta principală până în spate, la sala de sport. (...) Aici locuiesc 24 de ore din 24 în jur de 180 de elevi”, a mai spus directorul. Beneficiul va fi important pentru persoanele cu deficienţe de vedere, pentru că acestea se vor putea orienta singure, fără baston, fără însoţitor, ceea ce înseamnă un pas foarte important pentru o viaţă independentă, a adăugat Tudorel Tupiluşi, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Tupiluşi speră că sistemul se va implementa în marile oraşe din ţară, inclusiv în Capitală. De precizat că sistemul respectiv poate fi folosit de orice persoane cu dizabilităţi.

 

23.000 de lei pentru echipamente moderne

Începând cu această săptămână, persoanele cu dizabilităţi vor primi vouchere în valoare de până la 23.000 de lei pentru achiziţia de echipamente moderne, a anunţat, luni, prim-ministrul Viorica Dăncilă. Echipamentele vizate sunt cititoarele pentru nevăzători, fotoliile rulante active, protezele audio, elevatoarele, a mai precizat premierul. „Este una din modalităţile de sprijin pentru găsirea unui loc de muncă, pentru că persoanele cu dizabilităţi au potenţial care trebuie pus în valoare”, a declarat Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a spus ieri, la începutul şedinţei de guvern, că cei care oferă locuri de muncă persoanelor cu dizabilităţi vor primi o subvenţie lunară în valoare de 2.250 de lei, timp de 12 luni, pentru fiecare angajat.

 

 

 

×
Subiecte în articol: elevi probleme de vedere