x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Mai mulţi bani pentru elevii din şcolile profesionale

Mai mulţi bani pentru elevii din şcolile profesionale

de Theodora Şutiu    |    13 Feb 2019   •   13:00
Mai mulţi bani pentru elevii din şcolile profesionale

Tinerii care vor alege să urmeze învățământul profesional și dual vor primi burse care pot ajunge și la 900 de lei lunar, echivalentul unei burse similare pentru elevii din Germania sau Belgia, potrivit unui nou proiect de lege.

Iniţiatorii proiectului de lege sunt de părere că, în ciuda faptului că, în prezent, ţara noastră se confruntă cu un mare deficit de locuri de muncă şi o rată de şomaj ridicată în rândul tinerilor, statul nu încurajează suficient pregătirea forței de muncă. Prin majorarea burselor pentru elevii școlilor profesionale se încearcă atragerea tinerilor către învățarea unei meserii: „Cu toate acestea, noi avem la ora actuală în România doar 6.506 copii care învaţă în anul şcolar 2018-2019 în învăţământul profesional şi dual. În acelaşi timp, unul din patru tineri este şomer, iar 16% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani nu studiază în nicio formă de învăţământ”, a spus deputatul Florin Roman, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.

Bani din fonduri europene

În prezent, elevii din învățământul profesional primesc din partea statului o bursă de 200 de lei, dar nu tot timpul, ci doar pe perioada în care fac cursurile și pe perioada de laborator. Cei din învățământul dual primesc 200 de lei din partea statului și minimum 200 de lei din partea angajatorilor.

Bursa este acordată tuturor elevilor care frecventează învățământul profesional, inclusiv dual, pentru nivelul 3 de calificare profesională, „în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, a pregătirii practice şi pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale”, scrie în legea actuală.

Proiectul de lege este inspirat de modelul german și cel belgian, deoarece aceste țări s-au confruntat cu aceleași probleme privind forța de muncă și, pentru a stimula învățământul profesional, au ales să le acorde elevilor o serie de facilități, în primul rând să le mărească bursa. Sursa de finanțare pentru creșterea burselor nu ar fi de la Bugetul de Stat, ci din fondurile europene nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2014- 2020.

După absolvirea celor trei ani de învățământ dual, elevii au întâietate la angajare în compania la care au făcut practică. 

Elevii din învăţământul profesional nu pot beneficia simultan de „Bursa profesională” şi de sprijinul financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu”.

 

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: burse elevi şcoli profesionale