x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Noua lege a educaţiei: gratuităţi şi elevi mai puţini în clasă

Noua lege a educaţiei: gratuităţi şi elevi mai puţini în clasă

12 Feb 2020   •   20:10
Noua lege a educaţiei: gratuităţi şi elevi mai puţini în clasă

Senatul a adoptat recent o propunere legislativă iniţiată de UDMR, care aduce modificări importante Legii educaţiei. Potrivit actului normativ, în educaţia antepreşcolară (la creşe) vor fi grupe de maximum 8 copii, faţă de 9, cât prevede legea în vigoare, în învăţământul preşcolar (grădiniţe) grupa va avea 17 copii, faţă de 20 în prezent, iar în învăţământul primar – 22, faţă de 25. Va funcţiona programul gratuit „Masa caldă la şcoală”, pentru micuţii înscrişi la creşă, la grădiniţă sau în unităţile de învăţământ preuniversitar.

S-a mai stabilit ca durata mandatului unui rector să fie de 4 ani, fără să se mai limiteze numărul total de mandate. O altă schimbare prevede ca „în sistemul de învăţământ, la toate nivelurile”, proba la examenul de admitere şi de absolvire să se susţină, la alegere, în limba în care au fost studiate disciplinele respective. Cu alte cuvinte, un elev care a studiat la liceu în altă limbă decât româna va avea dreptul să ceară, la admitere la facultate, susţinerea examenului în limba respectivă. 

Legea a fost trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Elevii vor avea acces gratuit la concerte şi la alte manifestări culturale şi sportive, şi li se va deconta transportul şcolar.

×
Subiecte în articol: legea educatiei