x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie S-a stabilit o dată pentru examenul de rezidenţiat

S-a stabilit o dată pentru examenul de rezidenţiat

23 Oct 2019   •   18:50
S-a stabilit o dată pentru examenul de rezidenţiat

Ieri, Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea ordonanţei guvernului privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Proiectul de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

S-a stabilit că, începând cu anul 2020, admiterea la rezidenţiat va avea loc, la nivel naţional, în a treia duminică a lunii noiembrie. Pentru anul în curs, examenul se va desfăşura, aşa cum era stabilit, pe 8 decembrie. Actul normativ iniţiat de un grup de parlamentari de la PSD, UDMR şi PNL şi amendat de Senat prevede că „prin derogare, concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru anul 2019 şi se poate desfăşura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătăţii şi instituţiile de învăţământ superior publice acreditate, care au facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie”.

Propunerea adoptată de Senat mai prevede că cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat, în anul 2019, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, fiind egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă.

Reamintim că, săptămâna trecută, tinerii medicinişti au organizat proteste în centrele universitare din ţară, pentru că se anunţase o amânare a examenului de rezidenţiat după data de 8 decembrie – în lipsa unui ministru al Educaţiei şi pentru că ordinele necesare susţinerii concursului nu fuseseră semnate.

 

„Ministrul Finanţelor asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate. Concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiat este unic şi se organizează de universităţile de Medicină şi Farmacie, pe baza unei metodologii unice elaborate de aceste universităţi”, se arată în propunerea legislativă adoptată de Senat.

 

 

×