x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Administrația Trump dorește „progrese substanțiale” în negocierile comerciale cu China

Administrația Trump dorește „progrese substanțiale” în negocierile comerciale cu China

12 Sep 2019   •   17:53
Administrația Trump dorește „progrese substanțiale” în negocierile comerciale cu China

Administraţia Trump doreşte ''progrese substanţiale'' în negocierile comerciale cu China care se vor desfăşura la începutul lunii octombrie la Washington, a declarat joi, pentru CNBC, secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, relatează AFP.

El a subliniat că Donald Trump este dispus să retragă sau să crească tarifele vamale la mărfurile exportate de gigantul asiatic, potrivit discuţiilor purtate. ''Sunt optimist dar cu rezerve'', a comentat responsabilul american.

Preşedintele ''poate ajunge în orice moment la un acord, dar vrea un acord bun'', a insistat Mnuchin, amintind că Beijingul s-a angajat de la începutul discuţiilor ''să reechilibreze'' schimburile comerciale dintre cele două ţări.

''Nu am făcut progresele pe care le dorim'' la ultima reuniune de la sfârşitul lunii iulie, la Shanghai, capitala economică chineză, a reacţionat ministrul din administraţia Trump.

El a refuzat să spună care sunt punctele de discuţie, dar a subliniat că dosarul sensibil privind situaţia din Hong Kong nu va fi ''pe masa'' negocierilor. "Aceasta ţine de Departamentul de Stat, nude cel al Comerţului", a spus Mnuchin.

Cu toate acestea, el a amintit că în primăvară, când cele două ţări urmau să semneze un acord, textul avea şapte capitole, iar primul se referea la proprietatea intelectuală şi transferul forţat de tehnologii.

Beijingul şi Washingtonul au anunţat miercuri o pauză în escaladarea războiului lor comercial.

China, a cărei economie este din ce în ce mai afectată de un război comercial care durează de 18 luni, a acceptat să scutească de taxe vamale anumite produse din Statele Unite la cererea unor companii.

Trump însuşi a anunţat că amână până la 15 octombrie majorarea taxelor vamale la mărfurile importate din China în valoare de 250 de miliarde de dolari, decizie luată ''în semn de bunăvoinţă''.

El a precizat că decizia a fost luată la cererea vicepremierului chinez Liu He ''ca urmare a sărbătoririi la 1 octombrie a celei de-a 70-a aniversări a Republicii Populare Chineze''.

Impunerea de noi tarife vamale la 1 octombrie ''era pentru ei O problemă gravă în mod simbolic'', a declarat joi Steven Mnuchin.

În acest război comercial, miza este dominaţia tehnologică. Washingtonul cere ca autorităţile chineze să pună capăt unor practici comerciale considerate ''neloiale', în special transferul forţat de tehnologii americane, subvenţiile masive acordate pentru întreprinderile de stat chineze sau furtul proprietăţii intelectuale.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua China negocieri comerciale donald trump