x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China a reluat achizițiile de soia din SUA

China a reluat achizițiile de soia din SUA

12 Dec 2018   •   20:21
China a reluat achizițiile de soia din SUA

 China a făcut miercuri prima sa achiziţie importantă de soia boabe din SUA după o pauză de peste şase luni, au declarat doi traderi americani pentru Reuters, aceasta fiind prima achiziţie încheiată după întâlnirea la care preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez, Xi Jinping au anunţat că un armistiţiu în războiul comercial dintre cele două mari economii ale lumii.

Potrivit traderilor citaţi de Reuters, mai multe companii de stat din China au cumpărat cel puţin 500.000 de tone de soia boabe din SUA, în valoare de peste 180 milioane de dolari.

Această achiziţie este ultimul semnal că disputa comercială între primele două economii ale lumii se detensionează după întâlnirea dintre Donald Trump şi Xi Jinping la summitul G20 din Argentina.

Unul dintre traderi a precizat că, potrivit informaţiilor sale, au fost încheiate contracte pentru nouă cargouri dar că este probabil să fie încheiate şi alte contracte. Un al doilea trader a spus că firmele chineze de stat au cumpărat cel puţin 12 cargouri cu livrare în perioada ianuarie-martie 2019.

"Se pare că am revenit la normal", a spus cel de-al doilea trader. Potrivit acestuia, boabele de soia ar urma să fie livrate de la terminalele de cereale din nord-vestul SUA, cea mai scurtă rută spre Asia.

China este cel mai mare cumpărător de soia boabe din SUA, anul trecut achiziţionând aproximativ 60% din totalul livrărilor externe de soia ale SUA în urma unor contracte în valoare de peste 12 miliarde dolari. Însă, cel mai mare importator mondial de soia boabe a făcut achiziţii foarte mici după ce, la începutul lunii iulie, autorităţile de la Beijing au impus tarife pentru produsele din SUA, ca reacţie la tarifele vamale impuse de SUA pentru produsele din China.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: China sua donald trump xi jinping