x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coaliția arabă dă asaltul final asupra rebelilor sprijiniți de Iran, în Yemen

Coaliția arabă dă asaltul final asupra rebelilor sprijiniți de Iran, în Yemen

de Şerban Mihăilă    |    14 Iun 2018   •   14:54
Coaliția arabă dă asaltul final asupra rebelilor sprijiniți de Iran, în Yemen

Coaliția condusă de Arabia Saudită a lansat, ieri, un asalt aerian și terestru de amploare asupra principalului oraș-port din Yemen, Hodeidah, aflat, alături de capitala Sanaa, în mâinile rebelilor houthi, susținuți de Iran. Potrivit corespondenților militari, este vorba despre cea mai violentă luptă de la declanșarea războiului dintre alianța statelor arabe și grupările finanțate de Teheran, în urmă cu trei ani.

Avioanele de luptă și navele de război ale coaliției au lansat atacuri violente asupra fortificațiilor houthi, pregătind ofensiva terestră a trupelor yemenite, desfășurate la sud de cel mai important port al țării, aflat la Marea Roșie. Asaltul a început după expirarea termenului-limită fixat de Emiratele Arabe Unite rebelilor houthi pentru predarea singurului port aflat sub controlul lor, se arată într-un comunicat dat publicității de către guvernul yemenit din exil, care este recunoscut de către comunitatea internațională. Hodeidah este cel mai mare port din Yemen și principalul punct de intrare al ajutoarelor pentru populația yemenită din zonele controlate de rebeli. De altfel, agențiile umanitare internaționale au avertizat în privința declanșării unei catastrofe umanitare cu consecințe incalculabile  în cazul atacării orașului Hodeidah, în condițiile în care aproximativ opt milioane de oameni sunt în pericol să moară de foame într-o țară răvășită de război și confruntată cu cea mai acută criză de alimente existentă în momentul de față la nivel mondial. Din Geneva, purtătoarea de cuvânt a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii,  Marie-Claire Feghali, a afirmat că atacul asupra oraşului Hodeidah „va agrava probabil situaţia umanitară, deja catastrofală, din Yemen”, unde reţelele de apă şi de electricitate sunt vitale pentru supravieţuirea populaţiei civile.  În zona atacată trăiesc aproximativ 600.000 de oameni.

Drama umanitară ignorată

Arabia Saudită susține însă că rebelii folosesc portul Hodeidah pentru contrabanda cu arme iraniene, inclusiv cu rachete utilizate pentru atacuri asupra unor orașe saudite. Coaliția a ignorat astfel toate apelurile umanitare internaționale, începând asaltul.

Aproximativ 10.000 de oameni, dintre care două treimi civili, au fost uciși de la începutul luptelor din Yemen, în martie 2015, susține ONU. Cea mai mare parte a victimelor sunt rezultatul raidurilor aeriene ale coaliției. Cifrele nu-i cuprind și pe cei uciși de boală și subnutriție.

Conflictul a izbucnit la sfârșitul anului 2014, atunci când rebelii houthi au ocupat părți din nord-vestul Yemenului, inclusiv capitala Sanaa, și l-au obligat pe președintele Abdrabbuh Mansour Hadi să fugă peste hotare. Alarmate de perspectiva creșterii influenței unei grupări considerate în zona de influență a Iranului, Arabia Saudită și alte opt state arabe sunnite au lansat o campanie militară, în 2015, pentru a reinstala guvernul lui Hadi.

 

 

 

×
Subiecte în articol: coaliția arabă