x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump ar putea graţia militari acuzaţi sau condamnaţi pentru crime de război

Donald Trump ar putea graţia militari acuzaţi sau condamnaţi pentru crime de război

19 Mai 2019   •   22:00
Donald Trump ar putea graţia militari acuzaţi sau condamnaţi pentru crime de război

Preşedintele american Donald Trump a dispus pregătirea documentelor necesare pentru graţierea mai multor militari acuzaţi sau condamnaţi pentru crime de război, dintre care unul urma să compară în faţa judecătorilor pentru atacarea unor civili neînarmaţi în Irak, a relatat sâmbătă cotidianul The New York Times, citat de Reuters.

Departamentul Justiţiei intenţionează ca activitatea pregătitoare să se încheie în cursul săptămânii viitoare, astfel încât graţierea să poată avea loc cu ocazia Memorial Day - 27 mai.

Una dintre cererile de graţiere îl vizează pe Edward Gallagher, şeful operaţiunilor speciale al unităţii de elită Navy SEAL, ce urma să compară în faţa instanţei în următoarele săptămâni pentru atacarea unor civili neînarmaţi şi uciderea cu un cuţit a unui inamic captiv în timpul unei misiuni în Irak.

De asemenea, pe lista celor graţiaţi s-ar putea afla şi maiorul Matthew Golsteyn, acuzat de uciderea unui afgan neînarmat în anul 2010.

Experţi jurişti, citaţi de cotidianul new-yorkez, au declarat că graţieri pentru militari acuzaţi sau condamnaţi pentru crime de război nu au mai fost făcute în istoria recentă, existând chiar temeri că o asemenea decizie ar putea eroda legea militară.AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump