x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul german de interne vizează un ''aranjament temporar'' în ce priveşte distribuirea migranţilor salvaţi pe Marea Mediterană

Ministrul german de interne vizează un ''aranjament temporar'' în ce priveşte distribuirea migranţilor salvaţi pe Marea Mediterană

17 Iul 2019   •   20:00
Ministrul german de interne vizează un ''aranjament temporar'' în ce priveşte distribuirea migranţilor salvaţi pe Marea Mediterană

Ministrul german de interne, Horst Seehofer, a afirmat miercuri că va urmări stabilirea unui ''aranjament temporar'' în ceea ce priveşte distribuirea migranţilor salvaţi pe Marea Mediterană, la întâlnirea cu omologii săi din Uniunea Europeană care are loc săptămâna aceasta la Helsinki, transmite dpa.

Este vorba de un aspect care generează aprige dispute între statele membre ale UE, presate să găsească un răspuns comun la fluxul de migranţi din nordul Africii via Mediterana.

Dacă în trecut Italia a primit pe teritoriul său cea mai mare parte din aceşti migranţi, anul trecut guvernul populist de la Roma a început să pună piciorul în prag, cerând ca şi alte state membre să-şi asume responsabilităţile.

Ministrul german de interne a refuzat miercuri să susţină impunerea de cote ferme anumitor ţări, explicând că nu vrea să dea impresia unei "deschideri de facto a graniţelor".

Este de la sine înţeles că migranţii trebuie salvaţi de la înec şi aduşi într-un port sigur, a subliniat Seehofer, pentru a adăuga că ar putea juca un rol şi unele ţări nord-africane, întrucât "nu trebuie neapărat să fie vorba de un port european".

Ministrul german a salutat în context sprijinul acordat de Italia gărzii de coastă libiene, menţionând însă că, dat fiind conflictul armat din Libia, revenirea migranţilor în această ţară este imposibilă.

Horst Seehofer a făcut aceste comentarii în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, în ajunul reuniunii informale a miniştrilor de interne din UE de joi din capitala Finlandei, ţară care deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Consiliului UE.

Luni, ministrul de externe italian Enzo Moavero Milanesi a prezentat un plan privind procesarea solicitărilor de azil în afara blocului comunitar, ce prevede totodată intensificarea luptei împotriva traficanţilor şi creşterea investiţiilor în ţările de origine a migranţilor, precum şi crearea unui mecanism "structurat" de distribuire a celor nou sosiţi. Germania a indicat însă că aceste măsuri nu oferă soluţii imediate.

AGERPRES

×