x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova spune că va răspunde dur deciziei SUA de a expulza diplomaţi ruşi

Moscova spune că va răspunde dur deciziei SUA de a expulza diplomaţi ruşi

27 Mar 2018   •   11:55
Moscova spune că va răspunde dur deciziei SUA de a expulza diplomaţi ruşi

Moscova va răspunde dur deciziei SUA de a expulza 60 de diplomaţi ruşi, potrivit vice-ministrului de Externe al Rusiei, Sergei Ryabkov, însă, acesta a adăugat că rămân deschişi la discuţii cu Washingtonul despre stabilitatea strategică, scrie The Guardian.

SUA a declarat luni că va expulza 60 de diplomaţi ruşi, pentru a se alătura guvernelor din Europa care condamnă Kremlinul pentru atacul cu agentul neurotoxic asupra unui fost spion rus din Marea Britanie.

Peste 20 de aliaţi vestici au cerut expulzarea a zeci de diplomaţi ruşi într-o mişcare de solidaritate cu Marea Britanie, mişcare ce reprezintă cea mai mare unire împotriva reţelei de informaţii din Rusia de la sfârşitul Războiului Rece.

Peste 100 de diplomaţi ruşi, despre care se crede că erau spioni în ţările vestice, au fost trimişi la Moscova, într-un răspuns coordonat referitor la încercarea de asasinare a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale prin intermediul unei arme chimice, în Salisbury, la începutul lunii martie.

Guvernul Rusiei a numit expulzările “un gest provocator” şi a menţionat că va acţiona pe măsură. Kremlinul a afirmat că decizia finală va fi luată de Vladimir Putin, iar ambasada Rusiei în SUA a lansat un chestionar pe Twitter în care întreabă care consulat al SUA ar trebui închis în Rusia.

SUA  a cerut expulzarea a 60 de dimplomaţi ruşi, despre care Washingtonul crede că sunt spioni, şi a cerut Moscovei să-şi închidă consulatul din Seattle, care va însemna încheierea reprezentărilor diplomatice ale Rusiei pe coasta de vest.

Germania, Franţa şi Polonia vor expulza fiecare câte patru diplomaţi ruşi. Lituania şi Cehia vor expulza trei diplomaţi ruşi. Danemarca, Italia şi Olanda vor expulza câte doi diplomaţi, în timp ce Estonia, Letonia, Croaţia, Finlanda, Ungaria, Suedia şi România vor expulza câte unul. În plus, Islanda a anunţat că nu va trimite oficiali la campionatul World Cup din Rusia.

Ucraina, care nu este membră UE, va expulza 13 diplomaţi ruşi, în timp ce Albania, candidată pentru intrarea în UE, a cerut expulzarea a doi diplomaţi ruşi. Macedonia, o altă candidată pentru intrarea în UE, a expulzat un oficial rus.

Australia a confirmat, de asemenea, că va expulza doi diplomaţi ruşi.

 

 

×