x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nepal: Peste 560 de alpinişti au cucerit vârful Everest în acest sezon de escaladă

Nepal: Peste 560 de alpinişti au cucerit vârful Everest în acest sezon de escaladă

17 Aug 2018   •   22:00
Nepal: Peste 560 de alpinişti au cucerit vârful Everest în acest sezon de escaladă

Un total de 563 de alpinişti din 39 de ţări au cucerit vârful Everest pe versantul din Nepal în acest sezon de escaladă, a informat joi guvernul nepalez, potrivit dpa. 

În fiecare an, sute de alpinişti încearcă să cucerească Everestul în timpul sezonului de escaladă de primăvară, care ţine din aprilie până în mai. Peste 5.000 de persoane s-au aventurat spre vârful cu o înălţime de 8.848 metri, cel mai înalt din lume, aflat la graniţa dintre Nepal şi China. 

Anul acesta, în perioada cuprinsă între a doua săptămână a lui mai şi începutul lui iunie, 511 de bărbaţi din 37 de ţări şi 52 de femei din 15 ţări au cucerit Everestul, potrivit Ministerului Turismului. Alpiniştii au fost asistaţi de 302 şerpaşi. 

Printre alpiniştii care au ajuns în vârf s-au aflat şi 16 nepalezi, dintre care 13 femei, a spus Rameshwor Niroula, oficial în cadrul departamentului montan din minister. 

În acest sezon, cei mai mulţi căţărători au provenit din India şi Statele Unite: 51 de cetăţeni indieni şi 49 de cetăţeni americani au cucerit vârful, a precizat Niroula. 

Anul trecut, un număr de 449 alpinişti au cucerit Everestul, potrivit statisticilor guvernamentale. 

Şase persoane şi-au pierdut viaţa încercând să ajungă în vârf în acest sezon. Au murit câte un alpinist din Japonia, Macedonia şi Rusia, precum şi doi şerpaşi din Nepal. Un alt şerpaş, dat dispărut în apropierea taberei IV la data de 14 mai, este considerat decedat.AGERPRES

×
Subiecte în articol: varful everest alpinisti