x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Norvegia intenţionează să trimită un batalion de blindate lângă frontiera cu Rusia

Norvegia intenţionează să trimită un batalion de blindate lângă frontiera cu Rusia

13 Oct 2017   •   17:26
Norvegia intenţionează să trimită un batalion de blindate lângă frontiera cu Rusia

Norvegia a declarat vineri că intenţionează să trimită un batalion de blindate lângă frontiera sa din zona arctică pe care o are cu Federaţia Rusă şi să cumpere mai multe tancuri şi piese de artilerie ca răspuns la ameninţările în creştere la adresa securităţii sale, informează Reuters.

Cu toate acestea, ministrul norvegian al apărării, Ine Eriksen Soereide, nu a menţionat Rusia atunci când a descris planul de apărare al guvernului său minoritar şi nici nu a susţinut că vede o ameninţare curentă specifică.

Însă acest membru al NATO şi alte ţări vecine sunt tot mai îngrijorate de ambiţiile Moscovei, în special după anexarea Peninsulei Crimeea de la Ucraina, în 2014, şi manevrele navale şi aeriene ruse în regiune.

'Situaţia securitară a devenit mai schimbătoare şi mai puţin predictibilă. Aceasta are consecinţe asupra felului în care ne organizăm armata', a declarat Soereide în faţa jurnaliştilor.

Planurile prevăd ca o unitate de blindate să staţioneze în fostul district Porsanger, în nordul îndepărtat, la capătul unui lung fiord care duce spre Marea Barentz, ce se învecinează şi cu Rusia.

Sunt de asemenea prevăzute mai multe investiţii în tancuri, artilerie şi arme de precizie cu rază lungă de acţiune pentru bazele din aceaşi zonă şi în alte locaţii mai la sud, alături de o majorare a stagiului militar obligatoriu de la 12 la 16 luni.

'Trebuie să fim capabili să apărăm toate teritoriile ţării noastre. Acesta este un semnal clar că avem o responsabilitate specială în nord', a mai spus Soereide.

Ambasada Rusiei la Oslo nu a putut fi contactată deocamdată pentru un comentariu, notează Reuters.

Guvernul minoritar al Norvegiei va trebui să primească susţinerea altor partide pentru a trece propunerile prin parlament, însă există un consens cu privire la consolidarea apărării în nordul arctic.

În iunie, Rusia a declarat că decizia Norvegiei de a extinde prezenţa marinei SUA pe teritoriul său va afecta relaţiile bilaterale ruso-norvegiene şi ar putea duce la o escaladare a tensiunilor pe flancul nordic al NATO.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Norvegia