x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Patronul Facebook nu a convins Parlamentul European

Patronul Facebook nu a convins Parlamentul European

23 Mai 2018   •   07:38
Patronul Facebook nu a convins Parlamentul European

Patronul Facebook, Mark Zuckerberg, şi-a cerut scuze în faţa Parlamentului European (PE), la fel cum a făcut-o şi în faţa alesilor americani, pentru lacunele reţelei sale sociale în protejarea datelor utilizatorilor, ilustrate de scandalul Cambridge Analytica.

 

Usor crispat, dar incercand sa zambeasca, Zuckerberg, in costum sobru a stat alături de preşedintele PE, Antonio Tajani, fiind foarte atent la întrebările liderilor de grupuri politice din legislativul comunitar. Se pare ca formatul audierii i-a provocat multă frustrare miliardarului american: timpul consacrat întrebărilor a fost mult mai lung decât cel alocat răspunsurilor sale.

Desfasurata in fata unui public restrans, audierea de la Bruxelles a fost transmisa în direct pe internet, sub presiunea mai multor formaţiuni politice. Informaţii false, ingerinţe din străinătate în alegeri sau dezvoltatori care utilizează într-un mod rău intenţionat informaţiile personale: Facebook nu şi-a îndeplinit responsabilităţile, a recunoscut Mark Zuckerberg.

"A fost o greşeală şi îmi cer scuze", asa si-a inceput discursul patronul Facebook. La fel procedase si la Washington. "In ultimii doi ani, a devenit evident că nu am făcut destul pentru a împiedica ca instrumentele create să fie utilizate şi în scopuri care provoacă prejudicii", a declarat tânărul miliardar.

Scuzele lui Zuckerberg i-au atras o admonestare din partea lui Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE. "Este deja a treia oară de la începutul anului", a spus politicianul belgian, întrebându-se care este gradul de control pe care îl exercită patronul asupra companiei sale. "Avem o mare problemă care nu se rezolvă promitand că vă veţi ocupa personal de ea", a subliniat Verhofstadt.

"Cum vreţi să ne aducem aminte de dvs? Ca de unul dintre cei trei giganţi ai internetului, alături de Bill Gates şi Steve Jobs? Sau ca de un geniu ratat care a creat un monstru digital care ne distruge democraţiile?", l-a întrebat Verhofstadt, la trei zile dupa intrarea în vigoare a unei legislaţii europene care vizează o mai bina protejare a datelor personale

Fondatorul Facebook a dat asigurări că reţeaua sa socială împărtăşeşte pe deplin cele trei principii aflate în centrul noilor reglementări: "Control, transparenţă şi responsabilitate". El s-a angajat sa respecte aceasta noua legislaţie a UE. "Ne vom supune şi mai mult acestor reguli severe", a promis el. Facebook va oferi acelaşi grad de control "tuturor clienţilor săi" din lume, în special posibilitatea de a-şi şterge istoricul în acelaşi mod în care pot şterge aşa-numitele cookie-uri pe internet.

"Va fi nevoie de timp pentru a face faţă tuturor schimbărilor care trebuie făcute. Dar mă angajez să o fac bine şi să realizez investiţiile necesare pentru a ţine oamenii în siguranţă", a afirmat Zuckerberg, precizând că acest lucru este în continuare mai important pentru el decât "maximizarea profiturilor".

"Astăzi este un prim pas pentru Facebook pentru restabilirea încrederea şi vor fi necesari şi alţii", i-a spus comisarul european pentru justiţie, Vera Jurova. Potrivit Facebook, datele a "până la 2,7 milioane" de europeni au putut fi transmise de "manieră inadecvată" firmei Cambridge Analytica, implicată în campania pentru alegerile prezidenţiale a lui Donald Trump.

Mark Zuckerberg "a anunţat multe schimbări, în special privind transparenţa publicităţii electorale. Vreau să cred că sunt semne care arată că Facebook va da dovadă de mai multă responsabilitate", a mai spus Jurova. "Vagi promisiuni", au spus liderii grupului Verzilor din PE, Philippe Lamberts şi Ska Keller. "Nu foarte convingător", a spus şi Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European, cel mai mare din PE. AGERPRES

×