x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reacţii dure la ofensiva Turciei în nordul Siriei

Reacţii dure la ofensiva Turciei în nordul Siriei

09 Oct 2019   •   22:10
Reacţii dure la ofensiva Turciei în nordul Siriei

Uniunea Europeană, NATO, Organizaţia Naţiunilor Unite şi unele ţări, precum Franţa, Regatul Unit şi Germania, au reacţionat la ofensiva militară pe care Turcia a lansat-o miercuri în nordul Siriei, la numai câteva zile după retragerea trupelor americane din zonă.

Comisia Europeană

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut reţinere şi încetarea operaţiunii militare şi a avertizat că nicio finanţare europeană nu va fi acordată „pentru o zonă de securitate”, informează AFP şi dpa. „Turcia trebuie să înceteze operaţiunea militară în curs. Aceasta nu va da rezultate. Şi, dacă planul Turciei este crearea unei zone de securitate, să nu aştepte finanţare de la UE”, a afirmat Jean-Claude Juncker în Parlamentul European, reunit într-o mini-sesiune plenară la Bruxelles. „Turcia are probleme de securitate la frontiera sa cu Siria şi noi trebuie să înţelegem asta. Cu toate acestea, solicit Turciei, precum şi altor actori implicaţi în zonă să acţioneze cu reţinere. O incursiune va exacerba suferinţele civililor, care deja sunt dincolo de ceea ce se poate descrie prin cuvinte”, a spus Juncker.

NATO

Ofensiva militară a Turciei în nordul Siriei ar trebui să fie „proporţionată şi măsurată”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Este important să se evite acţiunile care pot să destabilizeze şi mai mult regiunea, să crească tensiunile şi să provoace mai multe suferinţe umane”, a spus Stoltenberg, în timpul unei vizite oficiale la Roma. „Contez pe Turcia pentru a acţiona cu reţinere şi sunt sigur că orice acţiune pe care o poate întreprinde în nordul Siriei este proporţionată şi măsurată”, a adăugat el, citat de agenţia dpa. Stoltenberg a mai spus că va discuta despre criza în curs cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei vizite programate vineri la Istanbul.

Organizaţia Naţiunilor Unite

Actualul preşedinte al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, ambasadorul sud-african Jerry Matthews Matjila, a cerut Turciei să „cruţe civilii” şi să dea dovadă de „reţinere maxima” în operaţiunile sale militare din Siria, relatează AFP. Între timp, surse diplomatice au declarat pentru agenţia EFE că joi va avea loc o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ofensiva turcă din nord-estul Siriei. Reuniunea va avea loc ca răspuns la o solicitare din partea Franţei, Regatului Unit, Germaniei, Belgiei şi Poloniei, cele cinci ţări ale Uniunii Europene (UE) care sunt în prezent în Consiliul de Securitate, potrivit aceloraşi surse.

Germania

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a condamnat atacul Turciei „în termenii cei mai fermi”. „Turcia permite destabilizarea în continuare a regiunii şi există riscul unei resurgenţe a organizației Stat Islamic”, a atenţionat Maas de la Berlin. „Cerem Turciei să-şi înceteze ofensiva şi să-şi asigure interesele de securitate într-un mod paşnic”, a adăugat el.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat miercuri declanşarea unei noi operaţiuni militare împotriva miliţiilor kurde „Unităţile de Apărare a Poporului” (YPG), susţinute de ţările occidentale, însă considerate teroriste de Ankara. Această operaţiune vizează, potrivit lui Erdogan, „teroriştii din YPG şi Daech (acronimul arab al grupării Stat Islamic)” şi are drept obiectiv crearea unei „zone de securitate” în nord-estul Siriei. „Zona de securitate pe care o vom crea va permite reîntoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor”, a dat asigurări Erdogan.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia ofensivă Siria reacții dure