x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia dă cu flit SUA și merge pe mâna rușilor

Turcia dă cu flit SUA și merge pe mâna rușilor

de Şerban Mihăilă    |    20 Mai 2019   •   09:38
Turcia dă cu flit SUA și merge pe mâna rușilor

Pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Washington și Ankara, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că achiziționarea sistemelor de apărare antiaeriană rusești S-400 este o afacere deja parafată. Mai mult, liderul turc a plusat, afirmând că Turcia va produce în curând, în colaborare cu Rusia, sisteme defensive S-500. La începutul lunii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, încercase, fără succes, să convingă Ankara să renunțe la achiziționarea de tehnologie militară rusească.

 

„Nu se pune problema ca Turcia să se răzgândească în privința achiziționării sistemului S-400. Este o afacerea parafată”, a declarat, pe un ton categoric, Erdogan, în timpul unei sesiuni televizate de întrebări și răspunsuri, la care au participat studenți ai universității din Istanbul. „Urmează producerea, în comun, a sistemului S-500”, a adăugat el, la sfârșitul săptămânii trecute. Erdogan a mai precizat că livrarea bateriilor S-400, prevăzută pentru luna iulie, ar putea avea loc mai devreme.

La începutul lunii aprilie, Washingtonul amenințase Turcia cu o marginalizare fără precedent în cadrul NATO, dacă nu renunță să cumpere armament de la ruși și ceruse Ankarei să aleagă între Moscova și parteneriatul transatlantic. Vicepreședintele SUA, Mike Pence, declara că această tranzacție militară reprezintă un mare pericol pentru NATO și pentru solidaritatea alianței. El avertiza că Ankara riscă să fie exclusă din programul pentru achiziționarea avioanelor de luptă americane F-35, ceea ce ar afecta nu doar armata turcă, ci și pe producătorii din Turcia, care fabrică o serie de componente pentru acest aparat de zbor. De altfel, la începutul lunii aprilie, Departamentul american al Apărării a decis să suspende furnizarea către Turcia a echipamentelor pentru avioanele F-35 şi a anunţat că se va reorienta, în cazul în care Ankara va fi înlăturată de pe lanţul de furnizori pentru producţia acestui tip de aparat de zbor. În același timp, numeroase oficialități americane au avertizat Ankara cu adoptarea altor sancțiuni suplimentare, în afara excluderii din programul F-35. Casa Albă consideră că achiziționarea sistemului S-400 de către Turcia compromite securitatea avioanelor F-35, produse de „Lockheed Martin”, deoarece acesta nu este compatibil cu celelalte echipamente de luptă ale aliaților. În plus, administrația Trump afirmă că achiziționarea de către Turcia a unui sistem american și a unuia rusesc ar oferi Moscovei acces la o tehnologie militară de vârf a SUA și i-ar permite să găsească modalități de a neutraliza F-35. SUA s-au oferit să vândă turcilor sistemul american de apărare antirachetă „Patriot”, însă Ankara a refuzat, susținând că acesta nu ar putea fi livrat în timp util, iar Turcia are nevoie urgentă de baterii antiaeriene.

Erdogan o ține pe a lui

În pofida avertismentelor americane, Erdogan a declarat, sâmbătă, că studiile tehnice ale experților turci au arătat compatibilitatea dintre bateriile S-400 și avioanele F-35. „Mai devreme sau mai târziu, vom primi F-35. Oprirea livrării lor de către SUA nu e o opțiune”, a spus Erdogan, citat de Reuters. Perspectiva unor sancțiuni ale SUA contra unui aliat din blocul transatlantic l-a determinat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, să plece la Ankara, la începutul lunii, pentru a-i determina pe turci să se răzgândească în privința S-400. Misiunea lui s-a încheiat însă cu un eșec.

 

 

Turcia trebuie să aleagă. Vrea să rămână un partener cu rol decisiv în cea mai de succes alianță militară sau vrea să pună în pericol securitatea acestui parteneriat prin adoptarea unor decizii nechibzuite?

Mike Pence

 

×