x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Toader, despre sesizarea IJ în cazul procurorului Lăncrănjan: Este problema Inspecţiei Judiciare

Toader, despre sesizarea IJ în cazul procurorului Lăncrănjan: Este problema Inspecţiei Judiciare

19 Iul 2018   •   10:26
Toader, despre sesizarea IJ în cazul procurorului Lăncrănjan: Este problema Inspecţiei Judiciare
Sursa foto: DIANA OROS

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, referindu-se la sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor făcute de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan pe tema incriminării abuzului în serviciu în legislaţia germană, că aceasta este problema IJ, el precizând că partea specială a Codului penal este o disciplină destul de riguroasă.

"Am aflat şi eu ieri, la orele prânzului, de la cineva din media. Este problema Inspecţiei Judiciare. Eu cred că am făcut referire expresă la elementele constitutive privind cele 2 infracţiuni, art. 297 din Codul penal român, art. 266 Codul penal din Germania. Vreau să spun că partea specială a Codului penal este o disciplină destul de riguroasă", a arătat Toader, la MJ.

Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu ca urmare a afirmaţiilor făcute de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan pe Facebook pe tema incriminării abuzului în serviciu în legislaţia germană, au declarat, miercuri, oficiali ai IJ.

Potrivit acestora, în cauză sunt efectuate verificări prealabile, care reprezintă o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competenţa IJ fiind aceea "de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa, după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut recent că abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania, în contextul în care a fost publicată o postare pe pagina misiunii diplomatice germane la Bucureşti pe această chestiune.

"Abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania! Calitatea de funcţionar public sau european apare însă, ca element de agravare, în cazul mai multor infracţiuni, precum: înşelăciune, fraudă în domeniul subvenţiilor, abuz de încredere, fals intelectual, falsificarea înregistrărilor tehnice, falsificarea de date cu forţă probantă, constrângere, vătămarea corporală în exercitarea unei funcţii publice, obţinerea de declaraţii prin forţă, urmărirea penală a persoanei nevinovate, punerea în executare a unei sancţiuni împotriva unei persoane nevinovate, abuzul de încredere în afacerile externe, încălcarea secretului oficial, încălcarea secretului fiscal, determinarea subordonaţilor la săvârşirea unei fapte penale, abuzul sexual săvârşit prin abuz de funcţie etc. Şi în Codul penal din România sunt incriminate fapte concrete prin care funcţionarul public abuzează de poziţia pe care o are, precum: cercetarea abuzivă, purtarea abuzivă, falsul intelectual etc", a scris ministrul Justiţiei săptămâna trecută pe Facebook.

Ulterior, procurorul Alexandra Lăncrănjan a precizat că un om ''care se consideră un profesionist al Dreptului'' trebuie ''să aibă răbdare să citească o lege până la capăt".

"Pentru un om care se consideră un profesionist al Dreptului este foarte important să aibă răbdare să citească o lege până la capăt, să argumenteze fără a denatura realitatea juridică şi atunci când argumentele nu sunt în favoarea teoriei sale să accepte fără a deturna textul legal sau a omite lucruri. (...) Later edit: Cine vrea şi poate lesne înţelege că art. 266 C. pen. german incriminează conduite într-o paletă mult mai largă ca legiuitorul român. Ba mai cuprinde şi încălcarea unor obligaţii ce decurg dintr-o convenţie. Şi nu are nici prag. Iar pentru această constatare este suficientă Teoria generală a dreptului, anul I", a spus Lăncrănjan. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Tudorel Toader alexandra lancranjan