x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CE avertizează România că peste o lună va ajunge la Curtea Europeană din cauza tăierilor ilegale

CE avertizează România că peste o lună va ajunge la Curtea Europeană din cauza tăierilor ilegale

02 Iul 2020   •   15:55
CE avertizează România că peste o lună va ajunge la Curtea Europeană din cauza tăierilor ilegale

Comisia Europeană a cerut joi ca autoritățile române să intervină de urgență pentru a opri tăierea ilegală a pădurilor primare din ariile protejate, conform Agent Green.

În ultima etapă a procedurilor de infringement împotriva României, Comisia Europeană a lansat un ultimatum despre eșecul sistemic, continuu al autorităților române să protejeze unele dintre cele mai valoroase păduri din Europa. Ultimatumul este ultima șansă pe care Guvernul României o are la dispoziție pentru a adresa problema. Dacă autoritățile nu intervin nici de această dată, Comisia Europeană va deschide un caz la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, CJEU – cel mai mare tribunal al Europei, transmite Agent Green.

Intervenția Comisiei este consecința unei serii de plângeri depuse de organizațiile Agent Green, EuroNatur și Client Earth, care au dus la lansarea procedurilor de infringement împotriva autorităților române, la începutul anului 2020.

„Ultimatumul Comisiei ne arată ca Guvernul României încalcă regulile Uniunii Europene și cere ca autoritățile să ia măsuri specifice urgente pentru a remedia situația. Dacă în continuare nu se va intervenit, există un risc major ca România să fie chemată în cel mai mare tribunal al Europei. Importanța acestor păduri nu poate fi subestimată, iar opinia Comisiei Europene ne arată cât de gravă este situația", spune Ewelina Tylec-Bakalarz, avocat pentru viața sălbatică și habitate la ClientEarth.

România deține două treimi din ultimele păduri primare și seculare aflate în zona climei temperate. Aceste ecosisteme prețioase, protejate de legile europene sub forma ariilor protejate Natura 2000, sunt distruse în mod sistematic de către operațiuni masive de tăieri, fară intervenția autorităților române.

„Nu ne surprinde faptul că infringementul merge la nivelul următor. Tăierile ilegale și distrugerea ariilor Natura 2000 continuă cu aprobarea Ministerului Mediului. Dacă România va trebui să plătească amenzile pentru încălcarea regulilor UE, o va face din banii contribuabililor. Nu este corect, iar o atitudine la fel de ignorantă ar fi o mișcare profund iresponsabilă din partea statului", declară Gabriel Păun, președintele Agent Green.

„Avem confirmarea clară a Comisiei Europene că trebuie să protejăm urgent pădurile naturale ale României. Sperăm că vor continua să acționeze la fel de rapid, pentru a putea opri distrugerea pădurilor din România”, adaugă Gabriel Schwaderer, director executiv al EuroNatur.

Comisia Europeană a mai deschis un infringement împotriva României, cerând autorităților să-și respecte obligațiile de a proteja și gestiona ariile Natura 2000, în acord cu Directiva Habitate.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: taieri ilegale romania curtea europeana