x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dragnea și Tăriceanu nu și-au asumat numirea lui Grindeanu la ANCOM

Dragnea și Tăriceanu nu și-au asumat numirea lui Grindeanu la ANCOM

de Ion Alexandru    |    15 Noi 2017   •   08:55
Dragnea și Tăriceanu nu și-au asumat numirea lui Grindeanu la ANCOM

Numirea fostului prim-ministru Sorin Grindeanu la șefia Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), supusă la vot, la începutul acestei luni, de Parlamentul României, nu este asumată, prin sămnătură, de către șefii celor două Camere ale Legislativului. Hotărârea adoptată este semnată, pentru Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, de alte persoane din conducerea Parlamentului.

 

În Monitorul Oficial al României, partea I, a fost publicată Hotărârea Camerei Deputaților și a Senatului nr. 93 din data de 7 noiembrie 2017, privind numirea în funcție a președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Articolul unic al acestui document stipulează faptul că “se numește domnul Grindeanu Sorin Mihai în funcția de președinte al ANCOM pentru perioada rămasă a mandatului de 6 ani, început la data de 11 mai 2017”. În finalul documentului se mai precizează faptul că hotărârea a fost adoptată de Camera Deputaţilor și de Senatul României, în ședință comună, la 7 noiembrie 2017.

Spectaculos este faptul că hotărârea nu este asumată de niciunul dintre președinţii coaliţiei de guvernare, care ocupă și cele mai înalte funcții în Parlament. Astfel, pentru președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe document apare semnătura deputatului PSD Petru Gabriel Vase, iar pentru președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, apare semnătura senatorului Iulian Claudiu Manda.

 

Validare cu scandal în Comisia Economică

Sorin Grindeanu a fost validat pentru șefia ANCOM, prin vot secret, pe buletine, de către 270 de senatori și deputați. Alți 117 parlamentari prezenți au votat împotrivă. În comisia economică, în cadrul căreia candidatura lui Grindeanu a fost validată, deputatul PNL Daniel Zamfir i-a reproşat fostului prim-ministru că nu este potrivit pentru a conduce ANCOM, amintindu-i de acuzaţiile aduse de social-democraţi atunci când l-au dat jos de la şefia Guvernului. “Nu se poate ca preşedintele ANCOM să fie manevrat de forţe obscure, a spus Zamfir, precizând că nu face decât să citeze ceea ce membrii PSD au spus despre Grindeanu.

Sorin Grindeanu a fost propus de către premierul Mihai Tudose pentru a prelua preşedinţia Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), după ce Adrian Diţă şi-a înaintat demisia din funcţie. Diță fusese numit pe 11 mai preşedinte al ANCOM, cu 236 voturi ”pentru” şi zece ”împotrivă”.

 

Guvernul Grindeanu a modificat, pe 27 aprilie 2017 , prin ordonanţă de urgenţă, legea de funcţionare a ANCOM, statuând că numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor acestei instituţii se va face de către plenul reunit al Parlamentului, la propunerea Guvernului. Administraţia Prezidenţială a criticat schimbarea modalităţii de numire a conducerii ANCOM, pe care a văzut-o ca pe o amputare a atribuţiilor preşedintelui României.

 

Deși și-a preluat funcția de președinte al ANCOM de o săptămână, Sorin Grindeanu nu a depus, până în prezent, nici declarația de avere, nici declarația de interese. Aceste documente nu se regăsesc nici pe site-ul ANCOM, nici pe cel al Agenției Naționale de Integritate.

×