x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul șef al Securității lui Ceaușescu a murit

Fostul șef al Securității lui Ceaușescu a murit

12 Aug 2017   •   18:06
Fostul șef al Securității lui Ceaușescu a murit

Tudor Postelnicu, fostul șef al temutului aparat represiv al lui Ceaușescu, a murit sâmbătă.

El era internat la Spitalul Militar "Carol Davila" de mai multe săptămâni, având probleme respiratorii. 

Postelnicu era judecat pentru uciderea dizidentului Gheorghe Ursu, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii. 
 

În 1977 a făcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului. În 1978 a fost numit șef al Departamentului Securității Statului. În 1987 devine Ministru de Interne și membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.
Numele lui este legat de urmărirea și persecutarea mai multor disidenți, printre care scriitorii Paul Goma, Ion Caraion, Wagner Klaus Georg, George Constantin, Gheorghe Ursu și alții, care ar fi „acționat” împotriva PCR-ului.

La ședința din 17 decembrie a CC al PCR a fost criticat împreună cu ministrul apărării Vasile Milea, pentru că nu au acționat destul de ferm împotriva manifestanților din Timișoara. A luat parte și la ultima ședință a Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, desfășurată în dimineața de 22 decembrie 1989 (în jurul orei 9:45), la puțin timp după sinuciderea generalului Vasile Milea.

În timpul Revoluției române din 1989 a fost arestat de revoluționari și interogat de procurorii militari.

Sursa: Wikipedia

×